NMa onderzoekt gevolgen fusie Gouden Gids en Telefoongids

De NMa heeft dinsdag bekendgemaakt dat het de overname van Gouden Gids door De Telefoongids nader wil gaan onderzoeken. Uit een eerste onderzoek zou blijken dat de overname de concurrentie op de advertentiemarkt kan belemmeren.

NMa logoOmdat voor de acquisitie een vergunning nodig is, wil de NMa in de zogenaamde vergunningsfase nader gaan onderzoeken wat de exacte gevolgen zijn van de fusieplannen op de concurrentie. Zowel Gouden Gids als De Telefoongids geven papieren en online naslagwerken uit met contactgegevens van particulieren en bedrijven. In deze uitgaven kunnen bedrijven adverteren. De NMa is bang dat er onvoldoende alternatieve advertentiemogelijkheden voor bedrijven overblijven in zowel de papieren naslagwerken als in de online zoekdiensten.

De kartelwaakhond wil nu in een vervolgonderzoek nagaan of online advertentiemogelijheden van andere bedrijven voldoende concurrentiedruk uitoefenen op de papieren uitgaven van Gouden Gids en De Telefoongids. Ook wil de NMa weten of zoekmachines genoeg concurrentie kunnen bieden aan de online zoeksystemen van de twee bedrijven, zo laat de instantie weten. Mocht de machtsconcentratie van de fusiepartners in de ogen van de kartelwaakhond te groot worden, dan kan de NMa voorwaarden aan de overname verbinden of de acquisitie geheel verbieden.

http://pro.tweakers.net/nieuws/52360/nma-onderzoekt-gevolgen-fusie-gouden-gids-en-telefoongids.html

Bron Telegraaf 31 juli 2008 (pagina T27):

De Telefoongids gaat na de overname van Gouden Gids de advertentietarieven niet aanzienlijk verhogen. Dat belooft topman Cornel Riklin van European Directories, het moederconcern van De Telefoongids. “Adverteerders weten dat ze tegenwoordig met Google, Yahoo, Microsoft en eBay-dochter Marktplaats een alternatief hebben. Als we onze tarieven fors opschroeven, verliezen we klanten en dat willen we niet”, benadrukt Riklin. De Zwitser probeert hiermee de vrees bij ondernemersorganisatie MKB-Nederland weg te nemen, die over deze kwestie aan de bel heeft getrokken bij karteltoezichthouder NMa. De NMa buigt zich sinds januari over het plan van De Tefefoongids om Gouden Gids voor circa 290 miljoen euro in te lijven.

Dit is wat het MKB naar het NMA gestuurd heeft:

[quote]…

Conclusie

MKB-Nederland verzoekt de NMa zich bij de voorgenomen overname van de Gouden Gids door De Telefoongids ook standvastig op te stellen en de gevraagde vergunning te weigeren. Het mkb in Nederland kan en mag niet de dupe worden van onderhavige uiterst onevenwichtige schaalvergroting.

Zienswijze van MKB-Nederland met betrekking tot de voorgenomen overname van de Gouden Gids door De Telefoongids - 19 mei 2008
http://www.steklaw.com/files_content/ZienswijzeMKB-Nederland%202008%2005%2019.pdf
[/quote]

Niks hoor:

[quote]NMa: groen licht voor overname Gouden Gids door De Telefoongids

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ziet na diepgaand onderzoek geen belemmeringen voor de overname van Gouden Gids (onderdeel van Truvo Nederland) door De Telefoongids (onderdeel van European Directories).
Uit het onderzoek blijkt dat de huidige onderlinge concurrentie tussen beide gidsen beperkt is. Het aantal adverteerders dat zegt over te stappen naar de andere gids wanneer de prijzen bijvoorbeeld verhoogd worden, is laag. Ook het aantal adverteerders dat daadwerkelijk is overgestapt naar de andere gids bij prijsverhogingen in het verleden, is laag. Bovendien geeft een aanzienlijk deel van de adverteerders aan dat zij bij een prijsverhoging overweegt over te stappen naar andere (online) media of in zijn geheel stopt met adverteren in de gidsen. Uit het onderzoek van de NMa blijkt verder dat het gebruik van papieren gidsen de laatste jaren aanzienlijk is gedaald doordat gebruikers vaker kiezen voor online zoekalternatieven. De NMa verwacht dat adverteerders de gebruikers op termijn zullen volgen.

De NMa constateert dat er een kleine groep adverteerders is die nadeel zou kunnen ondervinden van de overname. Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa: “De groep die er door de overname op achteruit gaat, is evenwel kleiner dan de groep die erop vooruit zal gaan.” Hierbij speelt een rol dat na de overname Gouden Gids en De Telefoongids uiterlijk in 2009 als één gids op de mat zal vallen bij consumenten. Ook hun websites zullen Gouden Gids en De Telefoongids samenvoegen tot een geïntegreerde online gids. “Concreet betekent dit dat de samengevoegde gids tot een groter gebruik zal leiden voor adverteerders. Bovendien krijgen gebruikers van de gids voortaan één gids met alle informatie”, aldus Kalbfleisch.

De fuserende ondernemingen bieden zowel papieren als online gidsen met contactgegevens van bedrijven en personen aan. Zij geven bedrijven de mogelijkheid om te adverteren in deze gidsen. De NMa heeft gekeken naar het effect van voorgenomen concentratie op de Nederlandse markt, waarbij in de beoordeling is meegenomen dat de fuserende ondernemingen hun gidsen zullen integreren.

NMa Actueel 29-08-2008
http://www.nmanet.nl/nederlands/home/Actueel/Nieuws_Persberichten/NMa_Persberichten/Persberichten_2008/08-24_NMa_groen_licht_voor_overname_Gouden_Gids_door_De_Telefoongids.asp
[/quote]
Voor de tegenstanders zit er niets anders op dan “de mat” weg te halen waar “Gouden Gids en De Telefoongids uiterlijk in 2009 als één gids op zal vallen”. *)

Links naar de persberichten van betrokken Bedrijf 1, De Telefoongids bv:

[quote]29 augustus 2008 De Telefoongids & Gouden Gids gaan samen verder!
http://over.detelefoongids.nl/upload/62657_8962_1220001744597-persbericht_definitief.pdf

29 augustus 2008 NMa: Groen licht voor overname Gouden Gids door De Telefoongids
http://over.detelefoongids.nl/upload/62658_8962_1220001759437-persbericht_def.pdf

31 juli 2008 Meerderheid consumenten en adverteerders voor samenvoeging De Telefoongids en Gouden Gids
http://over.detelefoongids.nl/upload/62637_8962_1217505343176-persbericht-press_release_def_DTG_31072008.pdf
[/quote]
Uit dat laatstgenoemde onderzoek:

Je kan zien dat de voorgenomen samenwerking het al heel goed doet, Bedrijf 2, Truvo Nederland bv, gebruikt voor haar persbericht een identiek document
http://www.truvo.nl/fileadmin/images/Nieuws/Persbericht_final_NL.pdf
.

Een vooruitblik op de nieuwe gecombineerde huisstijl, de beide commerciele basiskleuren van De Bedrijvengids en Gouden Gids gemengd:

   [img]http://img155.imageshack.us/img155/7585/dtgtruvokleurenra1.gif[/img]
[size=9]*) ".. zullen vallen" denk ik dan, niet "zal vallen" De wens is hier natuurlijk de vader van de gedachte maar 'een gids en nog een gids zal als weer een gids vallen' kan grammaticaal toch niet? [/size]

Verscheidene nieuwsoverschrijfsite’s namen dit gisteren (9-9-2008) over van het ANP:

[quote]De Telefoongids worstelt tussen papier en internet

De Telefoongids, uitgever van het gelijknamige telefoonboek, gaat de concurrentie aan met partijen als Google. Met de introductie van nieuwe diensten op internet wil het bedrijf meer bezoekers trekken.

"We zijn momenteel geen sexy bedrijf, maar dat willen we wel worden’’, aldus de Zweedse topman Peter Darpö van De Telefoongids in een vraaggesprek met het ANP.[/quote]
Kwaak.

De rest:

[quote]De Telefoongids, voormalig eigendom van KPN, kreeg kort geleden toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) om Gouden Gids over te nemen. Darpö gaat de integratie van de twee gidsen leiden.

Behalve de gidsen worden ook de sites van Gouden Gids en De Telefoongids samengevoegd. Het doel is om meer bezoekers aan te trekken op de nieuwe site.

"Het bezoekersaantal is heel belangrijk voor ons, want hierdoor trekken we ook adverteerders aan.’’ De site van De Telefoongids staat momenteel op de achtste plaats van meest bezochte sites van Nederland, Gouden Gids staat in de top 40.

Zoekmogelijkheden

Bij nieuwe toepassingen denkt Darpö aan het verruimen van de zoekmogelijkheden. "We willen bijvoorbeeld dat je in de toekomst, behalve op een bedrijf, ook op een product kan zoeken, zoals een sportschoen van een bepaald merk.’’

Verder wil De Telefoongids vaker samenwerkingsverbanden aangaan met aanbieders. Zo is de database beschikbaar via telefoons van Siemens en navigatieapparatuur van het Taiwanese Mio.

Voordelen

De Telefoongids zegt drie belangrijke voordelen te hebben om de concurrentie met grote bedrijven als zoekmachine Google aan te kunnen. "We hebben de meest volledige database van Nederland, die constant door zestig mensen up-to-date wordt gehouden. Ook hebben we een goede merknaam en het grootste verkoopapparaat van Nederland.’’

Ondanks de opkomst van internet blijft papier een belangrijke inkomstenbron van De Telefoongids. Elke dag raadplegen 1 miljoen mensen de papieren gids.

"Hoewel het aantal mensen dat in de papieren gids kijkt de laatste jaren wel wat is gedaald, is dit aantal nog steeds groter dan het aantal bezoekers van de site. Vaak is de perceptie anders’’, zegt Darpö. Iets minder dan een miljoen mensen raadpleegt dagelijks de site van De Telefoongids.

Verder klopt volgens de Zweed het beeld niet dat alleen ouderen de papieren gids openslaan. "Als een student in een nieuwe stad op kamers gaat en hij heeft bijvoorbeeld een loodgieter, kijkt hij vaak ook in onze gids. Soms heeft iemand nog geen internetaansluiting of vinden mensen het te veel moeite om de computer aan te zetten om iets op te zoeken.’’

Kritiek is er ook op de papieren gids. Met de site_www.stopdetelefoongids gaf initiatiefnemer Jelle Ursem een duidelijk signaal af dat de terugkeer van de papieren versie van De Telefoongids ieder jaar in elk huishouden papierverspilling is. Ongeveer 5800 mensen gaven op de website aan de gidsen niet meer te willen ontvangen.

Druk

Volgend jaar zullen er in ieder geval 7,5 miljoen gidsen minder gedrukt hoeven te worden, aangezien De Telefoongids en de Gouden Gids in een gecombineerd jasje zullen verschijnen. "We worden een innovatief product’’, zegt Darpö. Wat er precies gaat veranderen, wil hij nog geheim houden.

In de toekomst zou Darpö ook weblogs en IP-adressen, de ‘postcodes’ van het internet, willen toevoegen aan de bestanden. Steeds vaker loopt het bedrijf echter tegen de grenzen op van de privacy. "Mensen geven bijvoorbeeld niet graag hun mobiele nummer, terwijl ze minder vaak een vast nummer hebben.’’

© ANP[/quote]

De genoemde site, stopdetelefoongids.nl
http://www.stopdetelefoongids.nl
, heeft deze foto toegestuurd gekregen:

   http://www.stopdetelefoongids.nl/images/afval.jpg][img]http://img141.imageshack.us/img141/2153/afvalov6.jpg[/img
Wat betreft de covers van het boek, De Telefoongids heeft - althans voor die van de Amsterdamse editie - een morbide hang naar "Eerstehulp"-scenes. 'Marketing' heeft uitgevonden dat de doelgroep in noodgevallen wil kunnen teruggrijpen op een gewoon telefoonboek, in plaats van een pc-tje dat op een moment dat het erop aan komt niet met de zenuwachtige klant wil meewerken?

In ieder geval kwamen ze bij DTG uit op een tamelijk deprimerende setting, aan het licht te zien is de opname daarvan waarschijnlijk gepland een keer vroeg op een zondagmorgen, zeg 6 uur, want dan heb je geen last van nieuwsgierige omstanders?

Vorig jaar was het thema een jochie met zogenaamd zijn voet in het gips en op krukken, achter hem zie je twee andere modellen, waarvan een mogelijk zijn moeder speelt in gesprek met een “broeder”, deze laatste wel erg houterig poserend.

Dit jaar, dus op de omslag van de huidige editie “Amsterdam” (27) zit iemand - kennelijk eveneens gewond geraakt door een vallend telefoonboek - op een bankje, weer buiten op hetzelfde plein voor hetzelfde ziekenhuis, maar nu met als ‘prop’ een infuus hangend aan een verrijdbaar statief. Een model dat zeker niet zijn moeder speelt heeft op aanwijzingen van de fotograaf een positie ingenomen tussen 's mans gespreide benen - geloof het of niet.

Te laat:

   http://tweakers.net/ext/i/1221211964.jpg][img]http://img57.imageshack.us/img57/504/1221211964jp6.gif[/img
Want die zitten niet stil:

[quote]Google introduceert gelokaliseerd zoeken voor telefoons

Google heeft zijn dienst om gelokaliseerd te zoeken uitgebreid met ondersteuning voor Gears. Hierdoor kan de zoekdienst automatisch bepalen waar een gebruiker zich bevindt en de zoekresultaten aan die locatie aanpassen.

Voorheen werden de resultaten van een plaatselijke zoekactie via google.com gelinkt aan de meest recent ingevoerde locatie. Sinds donderdag kan de dienst met behulp van de geolocatie-api uit Google Gears echter nagaan waar een mobiele telefoon zich bevindt, zodat op basis daarvan de zoeklocatie kan worden ingevuld. Een zoektocht naar ‘pizza’ levert daardoor nu automatisch restaurants in de buurt op. Voor het bepalen van de locatie wordt gebruikgemaakt van locatiegegevens van gsm-masten.

Google heeft de dienst officieel beschikbaar gesteld in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar testen van de Tweakers.net-redactie wijzen uit dat de dienst het in Nederland ook prima doet…

Tweakers.net - Nieuws - vrijdag 12 september 2008
http://tweakers.net/nieuws/55621/google-introduceert-gelokaliseerd-zoeken-voor-telefoons.html
[/quote]
Als we De Telefoongids mogen geloven is Google hier evengoed nog in het nadeel:

Daar hebben ze een punt: eens even kijken wat Google daar zonder zo’n database van terecht brengt. Nou zijn er nog maar weinig mobieltjes waar deze vorm van ‘automatic location detection’ door Google al op vergelijkbare
http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=105928]werkt
maar met Google Maps op een java-telefoon of onder Windows Mobile kan je het [url=http://www.google.com/mobile/gmm/mylocation/index.html[/url] ‘My Location (Beta)’ uitproberen.

Opnieuw
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=2677#2677
is dan te zien dat lokaal zoeken voor Nederland in Google Maps gedeeltelijk leunt op gegevens uit het Handelsregister.

Bijvoorbeeld, een gewone query voor “restaurant” in “Amersfoort” levert een aanvulling op je woordenschat, namelijk “hapsalon” en komt onder andere met een link naar restaurant Tollius
http://www.tollius.nl
.

Van Google Maps Nederland daarentegen opvragen
http://maps.google.nl/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=restaurant+amersfoort&ie=UTF8&ll=52.151029,5.379953&spn=0.043448,0.060768&z=14&iwloc=G]krijg
je “VOF Restaurant “Tollius”” onder ‘marker G’ dus op plaats 7. Bij het Handelsregister [url=https://server.db.kvk.nl/TST-BIN/FU/TSWS001@?BUTT=310423820000[/url] geeft eveneens:

V.O.F. Restaurant "Tollius" Vestigingsadres: Utrechtseweg 42 Vestigingsplaats: 3818EM Amersfoort KvK-nummer: 31042382 0000
Tollius komt daar trouwens ook nog twee keer als B.V. uit, misschien moet Google de kussens maar weer eens laten opschudden?

Google Maps koppelt het zoekresultaat ook aan “gebruikersrecensies”, een gast van Tollius, zeur-zeur-zanik:

Het zoeken wordt daarbij ook letterlijk - geografisch - in Nederland gelokaliseerd:

[quote]Google wil energie; Eemshaven heeft het

Bij de Eemshaven in Groningen verrijst dit jaar een van de grootste computercentra van Europa. Google wordt de hoofdhuurder van het stroomslurpende complex.

In het nieuwe Telehouse is plaats voor 100.000 zogeheten servers. Dat zijn computers waarin Google onder meer de gegevens voor zijn zoekdienst opslaat, maar ook waar bijvoorbeeld ziekenhuizen hun gedigitaliseerde röntgenfoto’s kunnen bewaren. De eigenaar van het centrum, TCN, heeft al ongeveer driekwart van de ruimte verhuurd. Als het complex vol wordt benut, gebruikt het evenveel stroom als 80.000 huishoudens.

De grote stroombehoefte is een van de redenen waarom voor een locatie bij de Eemshaven is gekozen. Het complex komt op nog geen kilometer afstand van de Eemscentrale te staan. Bovendien willen Nuon en RWE er nieuwe elektriciteitscentrales bouwen en wordt een windmolenpark fors uitgebreid.

De energie is ook nodig om de computers te koelen. Daarnaast komt in de Eemshaven een transatlantische glasvezelkabel aan land.

Een ander cruciaal pluspunt van het terrein aan de Eemshaven is volgens TCN dat het een paar meter boven zeeniveau ligt. Sinds de overstromingen in New Orleans van 2005 vinden met name Amerikaanse bedrijven dat van groot belang.

Trouw - Economie - 6 februari 2007
http://www.trouw.nl/nieuws/economie/article1247225.ece
[/quote]
Een paar meter boven zeeniveau …

De prospectus van de verhuurder geeft “Huibertgatweg 2” als adres voor “Eemshaven Data Center”, dat is postcode “9979 XZ” in Eemshaven. Maar deze postcode is in goed Nederlands ‘invalid’, volgens de “Postcode Hoogte”-pagina
http://www.ahn.nl/hoogtetool/postcodehoogte.php]pagina
van de website van het Actueel Hoogtebestand Nederland maar één pagina verder weet de “AHN-viewer”-[url=http://www.ahn.nl/kaart[/url] wel beter, de hoogte van het industrieterrein daar is zo’n 3 meter boven NAP.

Niettemin, Google lijkt op alles voorbereid te zijn, het bedrijf heeft patent aangevraagd … for a “floating data center” that uses wave motion to power on-board computers and the ocean’s water to cool them:

   http://news.cnet.com/8301-11128_3-10034753-54.html][img]http://i.i.com.com/cnwk.1d/i/bto/20080908/Google_Floating_DC.bmp_540x393.jpg[/img
Het genoemde document http://tcnauthor.neteffect.nl/media/Image/assets_pdf/Asset%20Overview%20Q4%202007%20Low.pdf van de projectontwikkelaar dat nog op het net rondslingert bij een van haar dienstverleners maakt ook gewag van een huurbedrag: [quote]Rental income 2007 (provisional) € 7,800,000[/quote] Google zou daarbij nadere eisen gesteld hebben, zoals [i]".. 24x7 onsite physical security"[/i] waardoor het bijvoorbeeld absoluut niet mogelijk is om foto's van de locatie te maken, ook niet iets te scherp http://googlified.com/google-data-center-netherlands]binnen , als je het hele eind naar Eemshaven zou rijden. Daarbij zou het kunnen dat een en ander [url=http://www.technischcentrumjansen.nl/brandweer/uitrukken/2008/feb/22/img1.htm[/url] afgesteld staat 8)

Elders zie je gespeculeerd worden als zou Google de satellietbeelden van precies die plek opzettelijk niet bijwerken… Onbegonnen werk, bijvoorbeeld vanuit een van de 68 windmolens, die daar opgesteld staan, ongeveer 150 meter hoog, kon deze budgetvriendelijke luchtfoto
http://www.bouweemshaven.nl/windpark/2008020luchtopnamen/slides/CIMG1122.html
gemaakt worden.

Ook werd de pagina gespot die de vacature-omschrijving bevat voor gegadigden - Fluent in English and Dutch - die in dienst van Google de enorme bedrijfdsruimten willen helpen inrichten:

[quote]The role: Datacenter Technician (Temporary) - Eemshaven

The position is an excellent opportunity for IT professionals with interests in hands-on technical work to develop skills and experience in highly advanced datacenter environments. Long term career paths could follow Linux Systems Administration, Network Engineering, Project and Team Management.

The position of Datacenter Technician is initially a temporary contract with strong potential to convert to a Permanent role after approximately eight-ten months (depending on performance review).

Google - Job Opportunities
http://www.google.nl/support/jobs/bin/answer.py?answer=50189
[/quote]
Als die “100.000 zogeheten servers” al in bedrijf genomen zijn dan kwam een deel van de zoekresultaten voor deze forumbijdrage daar misschien al vandaan:

[quote]Nederlandse internetters die volgend jaar een vraag stellen aan Google, krijgen misschien wel een antwoord uit de Eemshaven

‘We zitten het liefst dicht bij onze gebruikers’, zegt de Nederlandse Google-ingenieur Douwe Osinga over de keuze voor de locatie. Het is niet de enige of meest doorslaggevende reden: ‘Er lopen stevige glasvezelverbindingen naar Londen, Amsterdam en Hamburg, waar zich grote internetknooppunten bevinden.’

Volgens Osinga is de kans groot dat een Nederlandse zoekopdracht door het filiaal van Google in de Eemshaven wordt beantwoord. Maar niet per definitie: ‘Ons serverpark is juist verspreid, om storingen en uitval op te vangen.’ Hoeveel computers schuilgaan achter Google’s netwerk behoort ook tot het bedrijfsgeheim. Een schatting van onderzoeksbureau Gartner kwam tot zeker een miljoen – en elke drie maanden komen er 100 duizend bij.

Volkskrant - Economie - 16 november 2007
http://www.volkskrant.nl/economie/article479033.ece/Google_zoekt_groen_voordeel_in_Groningen
[/quote]

Betere en ook recentere foto’s van het nieuwe Eemshaven-datacenter waarvan het grootste deel aan Google verhuurd is, onder andere deze
http://eemsdelta.net/index.php?showimage=4
van een op dat moment nog lege zaal.

Aan de bestandsnaam “20080417130806_dsc_0354.jpg” van deze foto te zien, april van dit jaar en dit keer kennelijk gemaakt door iemand die beroepshalve wel toegang had tot het complex.

Fotoblog-navigatiepijltjes lichten op met de muispijl in de foto: een aantal van de andere foto’s focussen op indrukwekkende koel- en noodstroomvoorzieningen voor de opgestelde servers. Wat dat aangaat, ik lees hier dat internet helemaal niet zo’n goed idee was:

[quote]Hoeveel energie kost het internet wel niet? En beloofde internet niet ooit een schone economie doordat fysiek reizen, opslag en papier overbodig zouden worden?

Intermediair - Internet vreet energie - woensdag 28 mei 2008
http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1411404
[/quote]
Google’s zoekmachine wordt daarin even als voorbeeld genomen:

[quote]Veertig miljard keer per maand wordt er bij Google aangeklopt. Even googelen kost net zoveel energie als een uur een spaarlamp laten branden.

‘Als de groei tot 2030 aanhoudt, dan zou het energieverbruik van alleen het internet net zo groot zijn als al het mondiale energieverbruik van nu.’[/quote]
De noodstroomvoorziening die op de foto’s te zien is figureert ook in dit verhaal:

[quote]'In de zomer, als de energieprijs hoog is, dan zet ik deze aan en verkoop ik elektriciteit aan de energiemaatschappij.’

In het nieuwe datacentrum TCN Eemshaven wijst sitemanager Kees Loer naar een aantal noodaggregaten van het formaat bestelbus. Samen kunnen ze 36 megawatt energie leveren, genoeg voor een stad als Heerenveen. [/quote]

Hoi Weerman,

Indien Google een wiki achtige manier de telefoonnummers laat updaten door de eindgebruiker zelf kan het m.i. wel een succes worden.
Nadeel voor Google is dat ze als bedrijf juridisch aan te spreken zijn, dus kunnen ze niet zomaar de database van Telemedia gaan inserten in hun applicatie. Ook privacy gevoelige info kunnen ze ook niet verspreiden. Daar ligt meer het persinfonet-concept voor de hand om privé info te gaan verspreiden.

Ik denk dat het voordeel dat ze zestig man hebben om het bij te werken niet echt een concurrentievoordeel is als je duizenden eindgebruikers ook kan gebruiken om het up to data te houden. De hoeveelheid informatie (= telefoonnummers) zal dan veel meer zijn en meer actueel.

M.i. kunnen ze beter (goedkoper, robuuster, etc. ) het gebouw in de Eemshaven op een terp bouwen. ‘Wierde’ heet dat geloof ik in Groningen. Denk aan plaats Holwierde.

De hartelijke groet Jan Marco

Over De Telefoongids bv en haar database…

Het bedrijf staat zelf ook vermeld in de eigen database, 4e kwartaal 2008 nog niet gezien maar in het 3e kwartaal van de CD-foongids zoeken op “telefoongids” geeft:

[quote]Telefoongids BV De 09000500
Telefoongids BV De Dr v Lookeren Campagnewg 14 8025BX Zwolle 0384564343
Telefoongids BV De Postbus 77863 1070LL Amsterdam 0204086400
[/quote]
Verder zoeken met het gevonden centrale telefoonnummer van De Telefoongids bv, “0204086400”:

[quote]Altijdgedacht BV Delflandlaan 15 1062EA Amsterdam 0204086400
Krewel Baustoffe Selfkant- Wehr 0204086400
[/quote]
Verder zoeken met het andere telefoonnummer “0384564343” van het regiokantoor van De Telefoongids bv:

Datzelfde adres - Aagje Dekenstraat 52/-2
http://www.sallvas.nl/images/ZWOLLE_Aagje_Dekenstraat_51_54.jpg

 • had op eerdere telefoonboek-CD’s steevast ook een vermelding met een zakelijke namaak-abonnee, bijvoorbeeld:

[quote]International Surf Foundation Aagje Dekenstraat 52/-2 8023BZ Zwolle 0384564343
OSZ Olympische Spelen Zwolle Aagje Dekenstraat 52/-2 8023BZ Zwolle 0384564343
TSZ Trein Supporters Zwolle Aagje Dekenstraat 52/-2 8023BZ Zwolle 0384564343
[/quote]
Zoeken met de postbusgegevens “Postbus 77863 1070LL” van De Telefoongids bv:

[quote]Babit Postbus 77863 1070LL Amsterdam 0433470828
Vervaet Verhuizingen Postbus 77863 1070LL Amsterdam 03293440169
Weelde Aanhangwagencentrum Postbus 77863 1070LL Amsterdam 03214658757 AAN10
[/quote]
En zoeken met de straatnaam en het huisnummer “Condensatorweg 54” van het hoofdkantoor van De Telefoongids bv:

[quote]Santen & Co BV Handelmij Van Condensatorweg 54 1014AX Amsterdam 0206232113
Testvermelding Week 22 - 30 Mei Condensatorweg 54 1014AX Amsterdam 0204086418
Yotel Condensatorweg 54 1014AX Amsterdam 0204086708
[/quote]
Yotel?

[quote]Yotel voor luxe slaapje tussendoor

Het zogeheten Yotel, dat dinsdag achter de paspoortcontrole is geopend, biedt reizigers voor 35 euro (eenpersoons) of 60 euro (tweepersoons) een slaapcabine voor minimaal vier uur. De kamers zijn vooral voor mensen die tussen twee vluchten door even willen bijkomen of zich willen opfrissen.

De gasten hoeven alleen maar in te leveren op de ruimte, want die is gezien het aantal vierkante meters geen vijfsterren. In totaal zijn er 57 cabines. De eenpersoonsversie meet 7 vierkante meter en de tweepersoonsvariant 12 vierkante meter.

Het bed is bij binnenkomst een zitbank maar wie echt wil slapen, drukt op een knop om de bank uit te schuiven tot een heus bed. Alle elektronica zoals televisie, licht en airco zijn vanuit het bed te bedienen.

Nuzakelijk.nl - Nieuws voor professionals - 30 september 2008
http://www.nuzakelijk.nl/20080930/de-koffiecorner/yotel-voor-luxe-slaapje-tussendoor
[/quote]
Men “… wilde de luxe van de business class combineren met de typisch Japanse capsulehotels”.

Daarbij past natuurlijk geen webpagina
http://www.yotel.com/schiphol
met een spelfout:

[quote]Yotel Schiphol
Vetrekpassage 118
1118 AS Schiphol
[/quote]
Het interieur
http://www.yotel.com/360/01.html
van zo’n Yotel-cabine roept onwillekeurig een associatie op met een cellencomplex, de binnenafmetingen van een tweepersoonscel in het uitzet- en detentiecentrum op Schiphol-Oost waren net iets minder royaal: 5,8 x 2,1 x 2,4 m.

Terug naar de namaak-abonnee’s van DTG, daarvan weet het handjevol telefoonboek-gekken dat deze pagina’s leest: dat zijn “spooknummers”, ertussen gezet om het kopiëren van gegevens te ontmoedigen.

Voor hen dan hier het ultieme spooknummer:

   naar Truvo omgedoopte https://server.db.kvk.nl/TST-BIN/FU/TSWS001@?BUTT=343106360000][img]http://img84.imageshack.us/img84/5682/goudengidseu8.gif[/img]
De net één jaar geleden [url=http://www.adformatie.nl/nieuws/bericht/uitgever-gouden-gids-wordt-truvo[/url] uitgeverij Gouden Gids is namelijk weer terug bij af: [quote][b]Splitsing Truvo Nederland BV en Gouden Gids BV[/b]

Op 3 september 2008 zijn Truvo Nederland BV en Gouden Gids BV gesplitst. Dit betekent dat Gouden Gids BV vanaf heden de bekende Gouden Gids diensten levert. Aan de internetsites en de gidsen zult u als gebruiker of adverteerder weinig verandering zien.

Uiteraard betekent het tevens dat de door Truvo Nederland BV aangehouden bestanden overgegaan zijn op deze nieuwe vennootschap. De adres- en andere gegevens worden opgeslagen in aparte gegevensbestanden, die worden beheerd onder verantwoordelijkheid van Gouden Gids BV.

Goudengids.nl - Splitsing Truvo
http://www.goudengids.nl/content/nl_NL/splitsing_Truvo_en_GG.html
[/quote]
Elders op de website,
http://www.goudengids.nl/content/nl_NL/over_ons.html]"[i]Over Gouden Gids"[/i
:

[quote]De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft eind augustus 2008 toestemming gegeven om de Gouden Gids en De Telefoongids bedrijven en producten samen te voegen.

De integratieplannen worden op dit moment uitgewerkt en in fasen doorgevoerd. De verwachting is dat in april 2009 de eerste gecombineerde gids uitkomt en dat de websites in het eerste kwartaal van 2009 worden geïntegreerd. Vooralsnog verandert er dus voor de adverteerder en de gebruiker niets.[/quote]

Na de overname van de Gouden Gids beschikt De Telefoongids over twee “volledige” databases. In welke mate overlappen die elkaar?

Nog eens de zoekopdracht “restaurant Amersfoort”, hiervoor
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=3156#3156
al een keertje aan “Google” en “Google Maps” gegeven. Op het totaal van een kleine honderd vermeldingen die met een adres in Amersfoort van de CD-foongids 2008-3 komen, ook een aantal regels:

Amershof Restaurant Snouckaertlaan 11 3811MA 033-4613524 Bloemendaeltje 't Bloemendalsestraat 3 3811EP 033-4750001 Blok's Restaurant Krommestraat 49 3811CB 033-4610222 Flint Restaurant De Coninckstraat 60 3811WK 033-4229260 Hapjebestellen Neptunusplein 62 A 3814BR 062-4194740 Hemels Grand Café Langestraat 63 3811AC 033-4627770 Humphrey's Restaurant Bloemendalsestraat 61-63 3811ER 033-4792000 Kamp 54 Eetcafé Kamp 54 3811AS 033-4722187 Leeerhotel Het Klooster Daam Fockemalaan 10 3818KG 033-4678700 Nguyen Handelsonderneming Bachweg 8 3816NE 033-4723946 Terminus De Onthaasting Stationsstraat 42 A 3811MK 033-4624787
… die de website van de Gouden Gids niet lijkt te hebben.

Andersom, ook een aantal van de 106 vermeldingen in de Gouden Gids komen zo op het oog niet voor in De Telefoongids:

Branche Restaurant, Bar & Lounge Stichtse Rotonde 11 3818GV 0334679914 China Palace Chinees-Indisch Restaurant Lage Boog 16 3824EG 0334570188 Dostlar Leusderweg 16 3817KA 0334635146 Gaudi Hof 35 3811CK 0334328778 Hamersveld Meubelstoffering & Woninginrichting, Van Liendertseweg 49 3814PJ 0334799777 Johndue Hindoestaanse/Surinaamse Specialiteiten Arnhemseweg 32 3817CH 0334637784 Kannetje Bistro, 't Lieve Vrouwestraat 11 3811BP 0334659474 Koekoekpannenkoek Amersfoort Kl Koppel 17 3812PG 0334480204 Lieve Vrouwtje Tapas Restaurant, 't Lieve Vrouwestraat 19 3811BP 0334614502 Numidia Puntenburgerlaan 90 3812CG 0334655595 Palmtree Shoarma Lieve Vrouwestraat 24 3811BR 0334622847 Piazza Pizzeria, La Euterpeplein 3 3816NM 0334755148 Vol is Vol Utrechtseweg 58 3818EN 0334634934 Wok van Amersfoort Utrechtseweg 2 3811NB 0334650533
Dit is Google niet. Onder andere de gekozen rubriek bepaalt wat je wel en niet te zien krijgt. De Telefoongids (DTG) blijkt de vermeldingen “Vlasakkers, De” en “Binnenpoort, De” die de Gouden Gids wel heeft ook te vermelden maar onder “Lunchrooms”. Idem “Azië Restaurant”, niet als “Restaurant” maar onder “Catering”. Op haar beurt heeft de Gouden Gids “Hapjebestellen” van DTG in de rubriek “Pizza” en “Amershof Restaurant” bij “Zalenverhuur” staan.

Typisch Gouden Gids, die zet er altijd wel wat tussen waar niet om gevraagd is: Hamersveld Meubelstoffering. Terwijl dat bedrijf de term “restaurant” alleen een keer in de omschrijving heeft staan:

[quote]Rubriek: Meubelstoffering

Stoffen, Meubelstoffen, Meubelen,Gordijnen, Caravans, Horeca, Restaurant, Woninginrichting, Meubels, Stoffeerder, Meubelstoffeerderij, Meubelstoffeerder, Herstofferen, Stoffeerderij, Meubelmaker, Meubel,Meubelen Gebruikte, Antiek, Stoffering, Hotel, Tapijten, Stofferen, Woningtextiel, Project Stoffering, Ploegstoffen, Artifort, Gelderland, Leolux, Interieur, Herstoffering[/quote]
Beide lijstjes met zoekresultaten vergelijken op postcode en huisnummer gaat wel eens mis. Zowel DTG als de Gouden Gids - zeg maar DTGG nu het overgenomen is door DTG, zie boven - hebben Chinees Specialiteitenrestaurant “China-Palace” met adres “De Beurs 53” in hun lijstje staan, maar de Gouden Gids heeft hetzelfde restaurant zonder streepje tussen “China” en “Palace” nog een keer als gevestigd op adres “Lage Boog 16”, een adres dat DTG het kwartaal daarvoor ook had. En de winnaar in de categorie ‘datakwaliteit’ is … ? Link: www.chinapalace.nl
http://www.chinapalace.nl
.

Die tweede vermelding van “China-Palace” heeft ook een ander telefoonnummer dus deze meneer gaan ze binnenkort twee keer proberen te bellen in de aanloop naar een nieuwe geintegreerde Telefoongids/Goudengids. Tenzij de beide uitgevers op dat moment de samen te voegen gidsen eens degelijk laten “opschonen”. Heb daar niet al te hoge verwachtingen van, de Gouden Gids hanteert bijvoorbeeld al sinds jaar en dag door elkaar, verschillend geschreven straatnamen. In het betrekkelijk korte lijstje “restaurant in Amersfoort” zie je al naast elkaar of tegenover elkaar gelegen bedrijven beurtelings aan de “Noordewierweg” of aan de “Noordewierwg” gevestigd zijn.

Ook als je de moeite neemt om de correct
http://64.233.183.104/search?q=cache:xGpf7GAI94sJ:www.detelefoongids.nl/bg/amf-amersfoort/kw-restaurant/1/+site:detelefoongids.nl+leeerhotel&hl=en&ct=clnk&cd=1]spelfout
in het lijstje van DTG te verbeteren, al of niet [url=http://www.detelefoongids.nl/bg-l/17853999-leeerhotel+het+klooster/vermelding[/url] gespeld, de Gouden Gids heeft “Leerhotel Het Klooster” niet. Een leerhotel is niet een leerhotel maar een leerhotel, in dit geval voor “deelnemers” van de ROC-opleiding Horeca in Amersfoort, om op echte gasten te kunnen oefenen.

Dat gaat een forse klus worden voor het kersverse Tele-Truvo-team, al die dubbele Chinezen eruit halen. Tegen de tijd dat ze zeggen dat het af is, kunnen we wel weer eens een kijkje nemen. Wat dat aangaat, de toekomst van het telefoonboek op CD is vooralsnog onzeker, dan maar een kleine ‘inkijk’-operatie bij een van de bedrijvengidsen online, zoals nu heel even bij de Gouden Gids, die kan als volgt opgezet worden:

[code]url = “http://www.goudengids.nl/search/Amersfoort/Restaurants.html

Set http = CreateObject(“Pocket.HTTP”) 'www.pocketsoap.com/pockethttp

With CreateObject(“HtmlZap.HtmlZap”) 'www.miken.com/htmlzap
.LoadBuffer http.GetResponse(url, “”).Bytes
Do
For Each term In Split(“h1/a p div/span”)
For Each tag In Split(term, “/”)
Do
treffer = .TagName = tag
.Next
Loop Until treffer Or .EOF
Next
WScript.Echo .Text
Next
Loop Until .EOF
End With[/code]
Een beetje armelui’s 'xpath’
http://nl.wikipedia.org/wiki/XPath
eigenlijk. Hieruit komen alleen ruwe NAW-gegevens, onder andere het telefoonnummer moet hierna nog gedecodeerd worden, voor het telefoonnummer van restaurant Tollius bijvoorbeeld wordt dat: KDAzMyk0NjUxNzkz => 033-4651793 en ook het filteren op & en   die met namen en de combinatie van postcode en plaats meekomen.

Bericht: European Directories heeft de overname van Truvo afgerond, meldt het bedrijf. Eerder stemde de NMa al in met deze deal, die de uitgevers van de Gouden Gids (Truvo) en De Telefoongids onder een dak brengt:

   http://img385.imageshack.us/img385/5776/230035585096b62f32b8bfx8.jpg][img]http://img505.imageshack.us/img505/6227/telefoongidsak3.jpg[/img
   http://img505.imageshack.us/img505/3488/44nl1page2image0001pm3.jpg][img]http://img505.imageshack.us/img505/1163/truvoew4.jpg[/img
De nieuwe eigenaren moesten vanwege beursregels wel het een en ander over de aankoop bekendmaken: [quote][b]European Directories seeks 152 mln euro loan for TRUVO buy[/b]

European Directories is also financing the acquisition through an equity rights issue. Macquarie will take up 40 percent of European Directories’ rights issue entitlement for approximately 30 million euros and will own 34 percent of European Directories following completion.

European Directories’ purchase price for TRUVO Nederland implies an enterprise value of 290 million euros, including a deferred component of 10 million euros.

Reuters | Business & Finance | Deals | Private Capital


[/quote]
Nu maar hopen voor deze bedrijven dat de huidige malaise geen roet in het eten gooit, een van de aandeelhouders was er al vroeg bij:

[quote]Kredietcrisis doet beurzen wankelen

De Australische Macquarie Bank waarschuwde dat voor beleggers in twee van haar fondsen verliezen tot 25 procent dreigen door de problemen op de kredietmarkten en de Amerikaanse huizenmarkt.

NRC - Economie - 1 augustus 2007
http://www.nrc.nl/economie/article1824085.ece/Kredietcrisis_doet_beurzen_wankelen
[/quote]

Bij zoekmachine iLocal


worden in ieder geval de bakens weer verzet:

[quote]iLocal.nl niet langer van Wegener

De moedermaatschappij van Wegener moest vandaag een winstwaarschuwing geven. Tegelijkertijd werd bekend dat Wegener haar belang in iLocal.nl verkoopt. De synergie die de partijen met de samenwerking voor ogen hadden is onvoldoende gerealiseerd, aldus Wegener. Wegener kocht in 2006 49% van het aandelenkapitaal in ilocal Holding bv en een minderheidsbelang van 17,5% in ilocal International bv. Beide belangen worden verkocht aan mede-aandeelhouder Yellow Bear Holding.

Het is niet bekend of Wegener een boekwinst of verlies op de deelneming moet nemen. Tevens is onbekend hoe Yellow Bear Holding de overname van de aandelen financiert.

Marketing Facts - Internetnieuws Nederland - 28 oktober 2008


[/quote]
Een van de eigen dochters over de nieuwe vriend van mama:

[quote]Brits Mecom komt met winstwaarschuwing

Beleggers maken zich grote zorgen over de schuldenlast van Mecom van bijna 600 miljoen pond (circa 740 miljoen euro). Op de beurs in Londen is Mecom na aanhoudende koersverliezen omgerekend nog maar 63 miljoen euro waard. Vorig jaar betaalde het bedrijf ruim het tienvoudige (rond 700 miljoen euro) voor het belang in Wegener.

De Limburger - Voorpagina - 29-10-2008
http://www.limburger.nl/article/20081024/REGIONIEUWS01/822374799/1030/CULTUURENMEDIA01
[/quote]
Niet zo heel lang geleden zagen
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=1491#1491
ze er bij Wegener nog wel brood in. Moet er geld bijelkaar geschraapt worden? Heeft het samengebalde commerciele geweld van De Telefoongids en de Gouden Gids deze concurrerende uitgevers ontmoedigd?

Het is dringen daar vooraan bij ‘local searching’:

[quote]iLocal passeert Gouden Gids

Van oudsher is de Gouden Gids de plek waar de meeste mensen op zoek gaan naar bedrijven. Uit de laatste Visiscan, het online vergelijkend websiteonderzoek van Multiscope, blijkt echter dat Gouden Gids online gepasseerd is door iLocal.

In de top 100 staat de online zoekmachine op plaats 33 met een bereik van 24 procent.

DutchCowboys.nl - Research - 14 juli 2008
http://www.dutchcowboys.nl/onderzoek/14409
[/quote]
Volgens het Het Financieele Dagblad staat de Gouden Gids op dat moment, juli 2008, op plaats 36:

[quote]Bijtertje tart Gouden Gids

Op advies van McKinsey nam uitgever Wegener een aandeel van 49% in iLocal Nederland. De overige aandelen zijn in handen van Yellow Bear Holding, een gezelschap van vijftien private investeerders, onder wie oprichter Pieter Grasdijk.

De inbreng van het Wegener-concern moet werken als een vliegwiel. Wegener-advertenties uit regionale dagbladen worden doorgeplaatst naar de site van iLocal. Daarnaast moet het Wegener-verkoopapparaat voor de nodige afzet gaan zorgen.

FD - Entrepreneur - 24 juli 2008
http://www.fd.nl/artikel/9554377/bijtertje-tart-gouden-gids
[/quote]
Detelefoongids.nl zakte
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=2974#2974
vorig jaar al van plaats 5 naar 9 in die top 20 van Multiscope.

Google’s ‘Trends for Websites’:

   http://trends.google.com/websites?q=ilocal.nl%2Cdetelefoongids.nl%2Cgoudengids.nl&geo=NL][img]http://img49.imageshack.us/img49/8374/chartom2.gif[/img

[quote]De integratieplannen worden op dit moment uitgewerkt en in fasen doorgevoerd. De verwachting is dat in april 2009 de eerste gecombineerde gids uitkomt en dat de websites in het eerste kwartaal van 2009 worden geïntegreerd. Vooralsnog verandert er dus voor de adverteerder en de gebruiker niets.

Goudengids.nl - Over Gouden Gids
http://www.goudengids.nl/content/nl_NL/over_ons.html
[/quote]
Gek genoeg ligt er half januari 2009 toch nog een nieuwe editie van de papieren Gouden Gids in de bus. In de bus, het gele katern in deze editie “2008-2009” heeft circa 100 pagina’s met vermeldingen en betaalde advertentie’s meer dan de vorige editie, maar de gids is toch nog dun genoeg om hem deze keer - anders dan voorheen, dan moest de verspreider aanbellen om hem te kunnen overhandigen - gewoon in de brievenbus te doen:

[quote]1 De vorm en de kleur van de brievenbussen moeten zodanig zijn, dat verwarring met voor het publiek bestemde brievenbussen van de houder van de concessie niet mogelijk is.

2 De brievengleuf dient horizontaal in een vertikaal vlak of in het bovenvlak van de brievenbus te zijn aangebracht en dient zich bij voorkeur te bevinden 1,1 meter boven het niveau, waarop de brievenbus wordt bediend, maar in geen geval lager dan 0,6 meter dan wel hoger dan 1,8 meter.

3 De afmetingen van de vrije inwerpopening dienen in de lengte ten minste 265 mm te bedragen en in de breedte 32 mm.

4 De inwerpopening dient zo te zijn uitgevoerd, dat het bedienen van de brievenbus zonder gevaar voor verwondingen kan geschieden.

5 Indien zich achter de inwerpgleuf een ruimte bevindt, bestemd voor de bewaring van postzendingen, dan dient de inwendige bruikbare breedte ten minste 270 mm te bedragen en de twee andere inwendige bruikbare afme-tingen ten minste 150 en 380 mm.

TNT Post - Besluit Brievenbussen


[/quote]
Miep, hoe heet ze ook alweer, is van de omslag verdwenen. In plaats daarvan hebben ze er voor deze editie een gat van 90 mm doorsnede in laten stansen, dat gat geeft voordat je de gids openslaat al een doorkijkje op de ‘spread’ van twee pagina’s voor “aFab, lenen-hypotheken”. Welke crediet-crisis?

De ruimte op de achterkant is verkocht aan “Vermij zonwering”, althans die van editie “Regio Amsterdam”.

Als je ter vergelijking in beide gidsen bladert, de vorige en de nieuwe, dan is af en toe inderdaad zichtbaar dat er extra advertentieruimte is verkocht. Bijvoorbeeld “Bas Loodgieters” is van een halve naar een hele advertentiepagina gegaan, onder druk waarschijnlijk van de andere loodgietersbedrijven die op de pagina’s daarachter en daarvoor ook hele pagina’s hebben gekocht. Want zo werkt het, de advertentie-verkopers van deze uitgever zullen er wel voor gezorgd hebben dat deze MKB-ers wat zenuwachtig waren over genoeg opvallen. Dat je hen even snel zo niet sneller in het gewone telefoonboek of via internet
http://www.google.com/search?q=bas+loodgieters
kan vinden, dat wordt geheel ondergesneeuwd door deze zeer rumoerige advertentiewapenwedloop.

Het wachten is nu op “… de eerste gecombineerde gids” van De Telefoongids en de Gouden Gids, die “… naar verwachting uitkomt in april 2009”.

Eventjes met het nieuwe Google Streetview Nederland langs bij het kantoor
http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=Condensatorweg+54+Amsterdam&sll=52.390059,4.849252&sspn=0.00639,0.013046&ie=UTF8&t=h&layer=c&cbll=52.389468,4.846228&panoid=xHeWykzl05emOXhGFQiYFw&cbp=12,38.239852530677055,,1,0.9468984962406025&ll=52.389469,4.846398&spn=0,359.982877&z=17&iwloc=addr
van De Telefoongids in Amsterdam? Kunnen we belletje-trekken… Nee man, kijk uit, daar staat iemand:

   [img]http://img10.imageshack.us/img10/3314/condensatorweg.gif[/img]
Ok, dan niet. Zeg, de fusie met de Gouden Gids, hoe zou het daarmee gaan? Zie boven de ingang nog de oude lichtbak zitten. Aan deze oranje vlaggetjes http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&q=Texelplein,+Amsterdam+1025+Amsterdam,+Noord-Holland&sll=52.374866,4.89928&sspn=0,359.985387&ie=UTF8&cd=1&geocode=FepyHwMddypLAA&split=0&ll=52.398373,4.930158&spn=0,359.977233&t=h&z=16&iwloc=addr&layer=c&cbll=52.392645,4.926034&panoid=ChXNcVJTbEdUzvNf3YKm-w&cbp=12,323.3209040153598,,0,1.691800188501415 te zien zijn de foto's van Google Streetview Nederland een jaar geleden gemaakt dus wie weet hebben ze nu wel een nieuwe naam boven de deur?

Op de website van De Telefoongids zijn ze wel een aanloopje aan het maken met iets van een nieuw logo:

   [img]http://img10.imageshack.us/img10/9509/logodtggg.gif[/img]
Alsof ze op eieren lopen, heel voorzichtig, om maar niet het "sterke merk" Gouden Gids om zeep te helpen. En terecht, daar ging het ook om, de verdienste in eigen zak steken en de concurrentie elimineren.

Gek genoeg hebben ze het kleurverloop tussen beide oorspronkelijke merken waar ik dummy
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=3153#3153]hierboven
de draak mee stak min of meer letterlijk toegepast, zie de [url=http://detelefoongids.turnpages.nl/start/[/url] van hun nieuwe gecombineerde telefoongids die daar ook staat:

   [img]http://img10.imageshack.us/img10/2357/dummygidsdtggg.jpg[/img]
[i]"Aan deze dummytelefoongids kunnen geen rechten worden ontleend"[/i]... maar de regio-aanduiding is anders dan de huidige van De Telefoongids: [code]Dordrecht-Spijkenisse-Gorinchem - 13 [/code] en die van de Gouden Gids, die had tot dusver: [code]Regio Drechtsteden[/code] In deze voorbeeldgids zijn 100 pagina's opgenomen, de helft geel zoals we die kennen van de Gouden Gids, wijnrode [i]"thema-pagina's"[/i] om nog iets van DTG's gezicht te redden waar het de verdwijnende Bedrijvengids betreft en voorbeelden van witte pagina's uit het (verplichte) KPN-telefoonboek.

Alle vermeldingen en de getoonde advertenties zijn ‘fake’, honderd pagina’s lang. Eigenlijk hebben ze de ultieme spooknummer
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=2841#2841
-gids voortgebracht, de omgekeerde wereld, heel af en toe staat daarin ook een echte vermelding, bijvoorbeeld voor de Cliniclowns-organisatie. De dienstdoende grappenmaker komt vast bij de Goudengids vandaan want er worden weer straatnamen ingekort:

De vermelde postcode bestaat niet, over “Snippenlaan” en de gelijkenis met de postcode kom je als je het in het postcodeboek opzoekt uit bij het echte adres:

De echte gidsen staan nog afzonderlijk op het web, daar zie ik nog geen veranderingen. Of het moet de aanduiding op de ‘tab’ waarop “Nationaletelefoongids” stond zijn, dat is nu “De Telefoongids” met dat rooie “atoomreactor”-rondje van DTG. Van binnen spoort het in beide gidsen nog niet, De Telefoongids heeft bijvoorbeeld:

[quote]
http://www.detelefoongids.nl/tg-l/WP40104291-Verbruggen-Manders+J+H+P+T/vermelding/][b]Verbruggen-Manders J H P T [/b

Sint Jozefstraat 109
5753SJ Deurne
0493-321004[/quote]
… waar “wit” en “geel” van de Gouden Gids nog dit hebben:

[quote]
http://nationaletelefoongids.goudengids.nl/search/deurne/verbruggen.html][b]Verbruggen, John[/b

Sint Jozefstraat 109
5753SJ Deurne
(06)23734165[/quote]

Over het Google-Streetview-simulatie-plaatje in de posting hiervoor
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=3259#3259
. Die posting gaat verder over de ‘mock-up’ voor een nieuwe gecombineerde papieren uitgave van De Telefoon- en de Gouden Gids …

De bevrijding (van de Duitse bezetting) door de geallieerden, de kredietcrisis, Google Streetview, dat alles kwam een jaar later dan elders naar Nederland. De hierna volgende informatie

 • over de deconstructie van het beeldmateriaal van Streetview - dateert al van begin 2008.

Niettemin, daarin wordt uitgelegd dat de plaatjes voor een in Google Maps aangeklikte plek in een klein Flash-gevalletje naar de browser getransporteerd worden, de ‘googlepano’.* Voor het unieke kenmerk daarvan, de ‘panoid’ kan of in de ‘url’, het webadres voor de Streetview-foto’s van het hoofdkantoor van De Telefoongids gespiekt worden:

[quote]panoid=xHeWykzl05emOXhGFQiYFw


[/quote]
… of men kan hem separaat aan de hand van ‘lat’ en ‘long’ van de gewenste positie bij Google ophalen:

[quote]maps.google.com/cbk?output=xml&ll=52.389468,4.846228
http://maps.google.com/cbk?output=xml&ll=52.389468,4.846228
[/quote]
Levert “xHeWykzl05emOXhGFQiYFw” als ‘id’ voor het door Google gemaakte beeldmateriaal toen de Streetview-camera-auto - naar alle waarschijnlijkheid midden 2008 - het hoofdkantoor van De Telefoongids passeerde:

<panorama> <data_properties image_width="13312" image_height="6656" tile_width="512" tile_height="512" pano_id="xHeWykzl05emOXhGFQiYFw" num_zoom_levels="3" lat="52.389468" lng="4.846228"> <copyright>© 2009 Google</copyright> <text>Condensatorweg</text> <region>Amsterdam, North Holland</region> <country>Nederland</country> </data_properties> <projection_properties projection_type="spherical" pano_yaw_deg="89.32" tilt_yaw_deg="-60.70" tilt_pitch_deg="0.25"/> <annotation_properties> <link yaw_deg="267.96" pano_id="rJ4gVowwmIGTzQjTwO6yCQ" road_argb="0x80ffffff"> <link_text>Condensatorweg</link_text> </link> <link yaw_deg="88.35" pano_id="El6KSe3oxwVXwyMjxP7Dcw" road_argb="0x80ffffff"> <link_text>Condensatorweg</link_text> </link> </annotation_properties> </panorama>
Je kan de coordinaten ook uit “geo_postalcoords” die in de dump van de CD-foongids zit halen, maar voor de postcode van DTG’s hoofdkantoor:

1014AX;118431;489217;52.38958646;4.85000876

… kwamen ze - des postcode eigen - niet helemaal op het specifieke gebouw uit.

Met de aldus verworven ‘panoid’ kan een directe url naar een van de samenstellende plaatjes geconstrueerd worden. Deze url bijvoorbeeld vraagt het eerste plaatje op van het hierboven gebruikte animatie-gif-plaatje:

[quote]cbk0.google.com/cbk?output=tile&panoid=rJ4gVowwmIGTzQjTwO6yCQ&zoom=3&x=2&y=1
http://cbk0.google.com/cbk?output=tile&panoid=rJ4gVowwmIGTzQjTwO6yCQ&zoom=3&x=2&y=1
[/quote]
Door met de ‘parameters’ te rommelen kan de kijkrichting rondom en/of omhoog/omlaag ingesteld worden, alsmede de zoom-sterkte:

[quote]cbk0.google.com/cbk?output=tile&panoid=xHeWykzl05emOXhGFQiYFw&zoom=3&x=2&y=1
http://cbk0.google.com/cbk?output=tile&panoid=xHeWykzl05emOXhGFQiYFw&zoom=3&x=2&y=1

cbk0.google.com/cbk?output=tile&panoid=xHeWykzl05emOXhGFQiYFw&zoom=4&x=4&y=3
http://cbk0.google.com/cbk?output=tile&panoid=xHeWykzl05emOXhGFQiYFw&zoom=4&x=4&y=3

cbk0.google.com/cbk?output=tile&panoid=xHeWykzl05emOXhGFQiYFw&zoom=5&x=8&y=6
http://cbk0.google.com/cbk?output=tile&panoid=xHeWykzl05emOXhGFQiYFw&zoom=5&x=8&y=6
[/quote]
Het resulterende combinatie-gif-plaatje daarvan:

   [img]http://img10.imageshack.us/img10/5694/zoomm.gif[/img]
Te zien is dat gezichten en kentekenplaten automatisch zo goed mogelijk onherkenbaar gemaakt worden door Google.

Nog eentje, een aantal opeenvolgende opnamen van zo’n Google-Streetview-3D-camera-auto
http://www.flickr.com/photos/larsvandegoor/2445516616/
levert als vanzelf een panoramabeeld:

   http://img10.imageshack.us/img10/4941/eentweedrievier.jpg][img]http://img10.imageshack.us/img10/92/panoramaw.jpg[/img
[size=9]__________ *) iemand anders heeft nog de gedecompileerde source-code http://gregsadetsky.com/_files/googlepano.021.txt van de instructies daarin op zijn website staan. Hij was ook degene die code voor een toevoeging genaamd [i]"GHats"[/i] geschreven had: [i]"GHATS fixes Google Street View privacy by adding hats and moustaches to every face"[/i].[/size]

De Kamer van Koophandel heeft vandaag
http://www.kvk.nl/Nieuws/verkoopgegevenshandelsregister.asp][u]deze mededeling[/u
op haar website geplaatst:

[quote]Verkoop gegevens Handelsregister

De Kamer van Koophandel registreert alle ondernemers in Nederland en levert tegen kostprijs gegevens van geregistreerde ondernemingen aan derden. De Kamer van Koophandel voert hiermee de Wet op het Handelsregister uit. Deze wet bepaalt dat deze gegevens openbaar zijn en verstrekt mogen/moeten worden aan derden. Dit bevordert de transparantie in het bedrijfsleven.

Verstrekking van gegevens aan derden

De Kamer van Koophandel verstrekt gegevens uit het Handelsregister tegen kostprijs aan derden. Google-maps is zo´n derdenpartij. Google maps verrijkt de gegevens van het Handelsregister met gegevens uit andere databases.

Als ondernemers die zich bij de KvK inschrijven als eenmanszaak en daarbij hun privé-adres ook als zakelijk adres registreren, dan lopen zij de kans dat door de ‘verrijking van de gegevens’ een aantal privé-gegevens via Google maps worden gepubliceerd.

Maatregelen

Sinds kort moet iedereen die bedrijfsmatig bezig is, zich registreren. Dat geldt sinds 2008 ook voor zzp´ers en vrije beroepsbeoefenaren. De Kamer van Koophandel onderzoekt of nieuwe inschrijvers bij inschrijving direct de mogelijkheid kunnen krijgen om adresgegevens voor mailingdoeleinden te blokkeren. Tot nu toe gebeurde dat bij de bevestiging van de inschrijving (enige tijd na inschrijving).

Meer informatie over
http://www.kvk.nl/handelsregister/090_Over_het_handelsregister/watwordtervastgelegdinhethandelsregister/default.asp][u]wat er wordt vastgelegd in het Handelsregister[/u
.[/quote]
Wat is er aan de hand? Het radioprogramma Tros Radio Online onthulde zaterdag dat Google Maps wordt gevuld met registraties uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel:

[quote]Online privacyprobleem BN’ers dankzij KvK

De gegevens zijn afkomstig uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel waar sinds kort ook zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel, zich verplicht moeten inschrijven. Onder hen zijn ook tal van bekende Nederlanders en andere mensen met goede redenen hun privacy af te schermen. En deze groep weet vaak niet dat hun gegevens worden verstrekt aan allerlei sites.

http://www.radio-online.nl/radioonline.php][u]Tros Radio Online - 4 april 2009[/u
[/quote]
In de "
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/tros/radioonline/20090404-17.wma?start=04]uitzending
ging het alleen maar over "[u]ZZP-ers[/u maar omdat het Handelsregister een “Basisregistratie” moet worden zal in feite elke rechtspersoon gevraagd worden zich dit jaar in te laten schrijven, gemeenten, Paleis Huis ten Bosch, kerkgenootschappen, VVE’s (Verenigingen Van Eigenaren), KVK’s zelf enz. De redactie van Radio Onlinewas echter “al weken” via Google Maps BN’ers, Bekende Nederlanders, aan het zoeken en dat maakte dat vooral de BN’er als_ZZP-er boven kwam drijven:

[quote]Adressen zzp’ers via Google openbaar

Adressen en telefoonnummers van verscheidene bekende Nederlanders zijn te vinden via Google Maps en andere websites. Deze gegevens komen uit het Handelsregister en zijn aan de sites doorverkocht door de Kamer van Koophandel (KvK). Dat meldde het radioprogramma TROS Radio Online zaterdagavond.

Het gaat om BN’ers die als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) staan ingeschreven in het openbare Handelsregister. De KvK mag die gegevens verkopen aan derden. BN’ers en anderen die zich dat niet realiseren, lopen zo de kans dat hun privéadres en hun privénummer op internet terechtkomen als ze die gegevens hebben gebruikt bij hun inschrijving.

De kwestie is voor de KvK aanleiding om zzp’ers de mogelijkheid te geven voortaan meteen bij inschrijving het gebruik van een deel van hun persoonlijke gegevens door derden te weigeren, bevestigde een woordvoerder van de KvK.

Het Tweede Kamerlid Ada Gerkens (SP) gaat staatssecretaris Frank van Heemskerk van Economische Zaken opheldering vragen over het verkopen van dit soort gegevens door de KvK.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/3640679/Adressen_BN_ers_via_KvK_openbaar.html?p=5,2][u]Telegraaf - Binnenland - za 04 apr 2009[/u
[/quote]
Dat laatstgenoemde kamerlid zat dus te slapen toen ze de betreffende wet aan het
http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/30656_handelsregisterwet_200][u]aannemen[/u
waren:

De geschiedenis herhaalt zich, hetzelfde verschijnsel - BN’ers met een al dan niet geheim telefoonnummer vermelden - deed zich al
http://www.dutchcowboys.nl/online/3301]eerder
voor. Toen, in 2005, was het zoekmachine iLocal, dat zich als startende concurrent van de Goudengids - net als Google nu - ook genoodzaakt zag om terug te vallen op ingekochte data uit het Handelsregister. Blijkens de destijds uitgelekte [u]details[/u zijn BN’ers helemaal geen ZZP-ers want zij hebben hun belangen zonder mankeren allemaal ondergebracht in een BV, over André van Duin heen hebben ze zelfs een heuse “Holding” aangebracht.

En er is al eerder, ook in 2005, getracht om er wat aan te laten doen:

[quote]Ongewenste post na inschrijving Kamer van Koophandel

De Nationale ombudsman besluit een onderzoek in te stellen. In een reactie laat de Kamer van Koophandel weten dat met alle Kamers afspraken zijn gemaakt over de non-mailing-indicator. Onder andere in het welkomstpakket zouden mensen gewezen moeten worden op het feit dat de non-mailing indicator bestaat en dat ze die kunnen activeren. Door het onderzoek van de ombudsman heeft de Kamer van Koophandel dit welkomstpakket nog eens onder de loep genomen. Het kwam daarbij tot de conclusie dat in de welkomstbrief inderdaad niets vermeld wordt over de indicator. De Kamer van Koophandel geeft aan dit alsnog in de welkomstbrief op te nemen. Op die manier kunnen dit soort klachten in de toekomst worden voorkomen.

http://www.ombudsman.nl/nieuws/uit_de_praktijk/2005/2005-08-20.asp][u]De Nationale Ombudsman - 20 augustus 2005[/u
[/quote]
Toch is het nog steeds een goed bewaard geheim dat je de KvK kunt verzoeken een zogenaamde ‘non-mailing indicator’ aan te vinken bij je bedrijf, zodat jouw gegevens niet meer aan derden worden verkocht voor mailingdoeleinden:

[quote]Geen ongewenste mail meer ontvangen?

De gegevens die vanwege deze informatiefunctie van het Handelsregister worden opgevraagd, kunnen ook worden gebruikt voor mailingdoeleinden. Wilt u niet dat uw gegevens hiervoor worden gebruikt?

Vraag de KvK om een ‘non-mailing indicator’ te activeren. Uw gegevens worden dan niet meer verstrekt aan afnemers van het Handelsregisterbestand, die communicatiegegevens willen gebruiken voor mailingdoeleinden. Het uittreksel van uw bedrijf kan overigens altijd worden geraadpleegd.

http://www.kvk.nl/handelsregister/090_Over_het_handelsregister/watwordtervastgelegdinhethandelsregister/default.asp][u]Kamer van Koophandel - Handelsregister en persoonsgegevens[/u
[/quote]
De KvK’s gaan prat op de voorlichting die zij geven maar naar deze webpagina waarin de optie vermeld staat wordt slechts 1 (één) maal
http://www.google.com/search?q="Vraag+de+KvK+om+een+‘non-mailing+indicator’+te+activeren][u]gelinkt[/u
.

En inderdaad, de formulieren waarmee je je kan laten inschrijven, bijvoorbeeld die voor een
http://www.kvk.nl/minitools/FormulierenWizzard/pdf/01_eenmanszaak.pdf][u]eenmanszaak[/u
, zwijgen als het graf over deze optie.

Begrijpelijk want de voor de databases verantwoordelijke concern-dienst, de Vereniging van Kamers van Koophandel en Fabrieken in Nederland te Woerden voorheen N.V. Databank Kamers van Koophandel en Fabrieken lijkt juist aan de weg te willen timmeren met de verzamelde gegevens:

En meldde destijds dan ook apetrots:

[quote]Nieuwe Google-dienst voor pc’s en mobiele telefoons vandaag gelanceerd

Google heeft vandaag een nieuwe dienst in Nederland geïntroduceerd, waarmee gebruikers locale informatie, bedrijven en diensten kunnen vinden. Deze innovatieve service combineert onder andere de informatie van bedrijven in het handelsregister met de locale informatie van Google’s index van miljarden internetpagina’s, waardoor mensen op een eenvoudige wijze locale informatie kunnen vinden.
Google Maps zal beschikbaar zijn op Pc’s en op mobiele telefoons.
Als men voorbeeld in Amsterdam een dierenwinkel in de buurt zoekt typt men eenvoudig het zoekwoord in (dierenwinkel) en de postcode of plaats (Amsterdam). Men krijgt vervolgens een plattegrond en een complete lijst met de dichtbij zijnde dierenwinkels. Elk resultaat is voorzien van het adres, telefoonnummer en eventuele link naar de website en andere bruikbare informatie.

Google heeft gebruik gemaakt van de actuele naw-gegevens van alle bedrijven in Nederland die in het Handelsregister staan ingeschreven. Deze gegevens worden wekelijks op Google Maps geüpdate.

“Google Maps is voor Nederland van grote waarde voor gebruikers die specifieke bedrijven bij hun in de buurt willen vinden. Het is ook perfect voor adverteerders die hun boodschap zo precies mogelijk willen verzenden. Google Maps combineert uitgebreide bedrijvenregisters met relevante informatie van het internet. Dit geeft Nederlandse gebruikers een krachtig en makkelijk instrument met locale informatie in de Nederlandse taal,” aldus Marc Duijnman, Country Manager, Google Benelux.

“De Kamer van Koophandel is verheugd te zien dat Google op innovatieve wijze de actuele bedrijfsinformatie uit het Handelsregister weet te combineren met interactieve plattegronden en andere bruikbare informatie. Dit is niet alleen handig voor de gebruikers, maar werkt ook in het voordeel van bedrijven die hierdoor beter te vinden zijn,” vindt de directeur van de Kamer van Koophandel Nederland, Frans van Steenis.

Er zijn verschillende manieren om Google Maps te bereiken: rechtstreeks via http://maps.google.nl, of door automatische geïntegreerd met de zoekresultaten op google.nl. Als in de zoekopdracht geografische gegevens zijn opgenomen, dan zullen de locale resultaten bovenaan de pagina worden weergegeven, gekenmerkt met een klein kompas dat verwijst naar Google Maps.

http://74.125.77.132/search?q=cache:5nSOILQQDx4J:www.icatt.kvk.nl/artikel/artikel.asp%3FartikelID%3D57635+“Bedrijven+uit+Handelsregister+te+vinden+via+Google+Maps”&hl=nl&strip=1][u]Archief landelijke persberichten: Bedrijven uit Handelsregister te vinden via Google Maps (4 oktober 2006)[/u
[/quote]
“Deze gegevens worden wekelijks op Google Maps geüpdate” …

Eh, kuch, misschien kan de opsteller van zo’n persbericht in de toekomst, en dan gewoon maar van mijn jaarlijkse
http://www.kvk.nl/overdekamervankoophandel/030_Factuur_KvK/berekenjaarlijksebijdrage/default.asp?rechtsvorm=5&medewerkers=1&vrijstelling+KVK=3&vrijstelling+SER=3&pc=1012][u]bijdrage[/u
, een en ander in een woordenboek checken:

onvoltooid onvoltooid tegenwoordige verleden tijd tijd 1e persoon enkelvoud ik update updatete 2e persoon enkelvoud jij updatet updatete 3e persoon enkelvoud hij/zij/het updatet updatete 1e persoon meervoud wij updaten updateten 2e persoon meervoud jullie updaten updateten 3e persoon meervoud zij updaten updateten beleefdheidsvorm u updatet updatete voltooid deelwoord gegevens geüpdatet
Evengoed liet een van de getroffen BN’ers het er eerverleden week niet bij zitten:

[quote]Bommelding loos alarm

Een onduidelijke telefonische melding heeft maandagmorgen honderden mensen hun kantoor op bedrijventerrein Middelland uitgejaagd.

Bij het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel aan de Watermolenlaan in Woerden ging rond half elf de telefoon, waarbij ondermeer ‘bom’ viel te horen. Nadat een medewerker van het kantoor hiervan melding deed op het politiebureau in Woerden, is besloten te ontruimen. De explosieve opruimingsdienst is niet ter plaatse geweest maar wel heeft een explosienverkenner de ontvangsthal van het kantoor onderzocht. Na zeker een half uur op straat te hebben doorgebracht, konden de medewerkers weer aan het werk.

http://www.ad.nl/groenehart/3079537/Personeel_de_straat_op_na_lsquoonduidelijke_meldingrsquo.html][u]Het AD - maandag 16 maart 2009[/u
[/quote]

[quote]We hebben de meest volledige database van Nederland.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/1881931/De_Telefoongids_worstelt_tussen_papier_en_internet.html?tabid=fpstatgrafiek,nieuwsbrief_mijndft&tab=2,2
[/quote]
De Telefoongids bv in de bocht …

In ieder geval ik en mogelijk meer bezoekers van dit forum ergeren zich in geringe mate of behoorlijk aan het feit dat hun telefoonnummer, de postcode van hun adres, het hele adres of nog gekker, louter de juiste schrijfwijze van woorden uit de Nederlandse taal op enig moment in verkeerde handen zijn gevallen.

Zakenlieden die na het verzelfstandigen van het voormalig staatsbedrijf waar zij in dienst waren met hun dikke billen op de bestanden met deze telefoonnummers, postcode enz. zijn blijven zitten en jou best wel je telefoonnummer, je postcode, jouw hele adres en/of de coordinaten daarvan of anders wel de genoemde lijst van woorden die jij wil gebruiken willen terugverkopen. *

Dat had helemaal niet gehoeven, lees ik, ik bedoel die irritatie, want we mogen onze spullen nu gewoon terughalen, ongestraft:

[quote]‘Hackers’ gaan spelen met overheidsdata

Op het event HackdeOverheid gaan nerds en ambtenaren samen mashups maken van open overheidsdata. “Maar we doen niks illegaals.”

De organisatoren willen met het evenement de transparantie van overheidsdiensten verbeteren. Op 13 juni gaan ambtenaren en programmeurs aan de slag om nieuwe mashups te bedenken en te maken. De organisatie hoopt dat er prototypes of websites gebouwd worden die overheidsdiensten verbeteren.

Ook belooft Dekker nog niet eerder gepubliceerde datasets van een niet nader genoemde partij te openbaren. “Dat krijgen we op deze dag zelf, en dan kunnen we er direct mee aan de slag.” Het event
http://www.hackdeoverheid.nl/
vindt op 13 juni plaats in Amsterdam.

Webwereld - Nieuws - vrijdag 29 mei 2009
http://webwereld.nl/nieuws/58801/-hackers--gaan-spelen-met-overheidsdata.html#source=news_overview
[/quote]
Het evenement bouwt voort op initiatieven als Overheid 2.0
http://vrijedata.nl/]vrijedata.nl
, een site gericht op het open hergebruik van overheidsdata. Vanaf die site wordt onder andere weer gelinkt naar [url=http://www.overheid20.nl/[/url].

Op de laatstgenoemde website kan genavigeerd worden naar bijvoorbeeld het overzicht “Werkruimtes”, want dit is niet zomaar surfen in de baas z’n tijd:

[quote]Deelnemen aan Ambtenaar 2.0

 • Je kunt naar de tweewekelijks open koffie komen om anderen te ontmoeten
 • Je kunt zelf een open koffie of andere activiteit over Ambtenaar 2.0 organiseren bij je organisatie
 • Je kunt vragen, kwesties of meningen in de groep gooien en reacties daarop krijgen
Ambtenaar 2.0 - Home http://ambtenaar20.wetpaint.com/ [/quote] Zoveel is duidelijk als je wel es wat zit te internetten, duikt de toevoeging "2.0" op dan is degene die dat erachter zet niet meer tevreden met "1.0", hij wil meer. Wat dat is wordt gerangschikt onder de verzamelnaam "Web 2.0": [quote][b]Web 2.0[/b]

De term Web 2.0 verwijst naar een duidelijk waarneembare trend op het internet, die sterk in betekenis toeneemt. Web 2.0 wordt omschreven als de tweede fase in de ontwikkeling van het World Wide Web. Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers op het World Wide Web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande lokaal geïnstalleerde software overbodig maken.

Wikipedia - Web 2.0


[/quote]
Nat voorjaar dus dan gaat het woekeren, Overheid 2.0, Ambtenaar 2.0, Web 2.0 gaat naadloos over in Bibliotheek 2.0 of Marketing 2.0. Als je er eenmaal oog voor hebt gekregen dan is het met je gedaan, te pas en te onpas zie je het dan opduiken:

[quote]Lunch 2.0

Onze volgende Lunch 2.0 zal op 24 april plaats vinden. Wij bieden als nieuwe media incubator ambitieuze en innovatieve topinitiatieven uit de creatieve industrie ondersteuning, netwerk en faciliteiten, om nog sneller de markt op te gaan met nieuwe producten en innovatieve diensten. Via prototype tot BV.[/quote]
Lunch 2.0 is in die wereld al een vanzelfsprekend begrip, ze bedoelen vast “werklunch”, “broodje-beamer”. Dat opgelost, is daar al weer een andere manier van gewoon doorwerken:

[quote]BarCamp

A BarCamp-style unconference, means that you the attendee creates the schedule. Want to host a discussion, run a workshop, demo your product – you’re welcome to do it all![/quote]
Striptekenaar Peter de Wit had destijds een fijne neus voor de doorbraak van zo’n trend, toen nog “Het Web” zelf. In een aflevering van “Sigmund” voor de Volkskrant trof je de psychiater aan bij de bakker. Even losjes uit mijn geheugen:

[size=9]*) rolverdeling in volgorde van opkomst: Telemedia, nu De Telefoongids bv, Cendris, Andes bv, nu Falkplan-Andes en de Staatsdrukkerij, nu SDU.

Over het laatste bedrijf en haar uitgave het “Groene Boekje” is al eens in dit forum geschreven, de niet onverdienstelijke “Handreiking Open Data” op het eerdergenoemde vrijdedata.nl heeft het ook als voorbeeld:

  [i][b]Bestaande contracten[/b]

  In sommige gevallen bestaan er contracten met derde partijen die het vrijgeven van data verhinderen. Zo is bijvoorbeeld de Taalunie gehouden aan een exclusief contract met de SDU, waardoor de Taalunie op de eigen website niet de hele woordenlijst der Nederlandse taal mag aanbieden, alleen het raadplegen van een enkel woord.[/i]

  vrijedata.nl - Juridische Aspecten
  http://vrijedata.nl/2009/05/10/juridische-aspecten/

[/size]

[quote]Het evenement bouwt voort op initiatieven als vrijedata.nl, een site gericht op het open hergebruik van overheidsdata. (vervolg
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=3280#3280
)
[/quote]
Deze foto staat daar bij vrijedata.nl
http://vrijedata.nl/
boven een “Introductie”:

   [img]http://img132.imageshack.us/img132/8520/ogsign.jpg[/img] [i]OG (Open Government) gang sign[/i]
Dit is lastig. Is dit werkelijk een Ambtenaar 2.0 die - onder tafel, in 'handsign-mode' - een teken geeft aan zijn adviseur inzake Open Overheidsdata, Consultant 2.0?

Zo ja, in welke context wordt dit signaal hier dan afgegeven? Immers, de achtergrond van deze symbolen liegt er niet om:

[quote]Hand signs

“Throwing up” a gang sign (or “Stacking”) with the hands is one of the most known and obvious forms of “claiming.” It is used in many situations where other identifiers may not be possible or appropriate, and it can also show that a gang member is in the area to “do business” as opposed to just passing through. Usually these signs are made by formation of the fingers on one or both hands to make some sort of symbol or letter.

It can also serve to relay more specific information, such as what set they represent within a larger gang or in which activities they are currently taking part. Individual letters can be used to tell stories when flashed in rapid succession, each representing a word beginning with that letter.

These signs, because they are displayed only when wanted (as opposed to the types of identifiers above), are usually the most consistent across various areas. Many of these hand signals are quite close to other common hand signs, and this can cause confusion among gang members, non-gang members, and anti-gang authorities. “Stacking” is also known as a “walk.”

Another identifier that can be displayed only when desired is a gang handshake, which usually includes some component of the gang hand signs and/or other hand and finger symbols.

Wikipedia - Gang signal


[/quote]
Gaat dit gebruik net als eerder de wat minder beladen ‘baseball cap’ en het ‘high-fiven’ zonder enige tegenstand van betekenis van de Amerikanen overgenomen worden? Is de betrokken ambtenaar zich bewust van de herkomst van de door hem overgenomen gebarentaal?

Dan de lage stand van de handen, is die voorgeschreven? Het lijkt wel of men aangeeft te zwaar getafeld te hebben tijdens zo’n Lunch 2.0. Toch niet, waarschijnlijk, want het kwiteersignaal ‘acknowledged’ van zijn gesprekspartner, Adviseur 2.0, is nog lager gepositioneerd, blijkt, dank zij Vibram’s FiveFingers®
http://www.vibramfivefingers.com/
Technology:

   http://img503.imageshack.us/img503/4914/100d0006np2.jpg][img]http://img132.imageshack.us/img132/9652/vijfvingers.jpg[/img
'Open Government', 'gang sign', is het niet zo dat een en ander eigenlijk iets teveel in een Amerikaanse setting is gehouden? Things that look like a duck and quack like a duck just might be a duck? Geen genade kennelijk voor onze adviseur [i]"Open Overheidsdata"[/i], in feite Wereldverbeteraar 2.0, die uit de aard van de zaak wel moest gaan voor deze eigentijdse vervanging van zijn geitenwollen sokken: handschoenen.

Nu zijn er meer groepen gebruikers van handsignalen, ter ontspanning en beroepshalve, bijvoorbeeld zij die bij het hijsen contact moeten houden met de machinist van de gehuurde kraan, beurshandelaren onderling op de vloer:

   [img]http://img132.imageshack.us/img132/715/schim.jpg[/img]__[img]http://img38.imageshack.us/img38/3730/stopf.jpg[/img]
De documentatie voor de laatstgenoemde groep gebruikers, de 'traders' waarschuwt nog uitdrukkelijk:[quote]Hand signals are essential for successful pit trading, using the wrong signal could result in a substantial loss.

The art of hand signals
http://www.oxfordfutures.com/docs/Handsignals.pdf
[/quote]
En natuurlijk zij met een beperking die wel op handgebaren moeten teruggrijpen, hier een kaart van het door hen gebruikte alfabet:

   http://www.bogwarrior.com/downloads/irish_hand_sign_alphabet.pdf][img]http://img132.imageshack.us/img132/4337/alfabet.png[/img
In dit overzicht is te zien dat wij wel degelijk een passender handgebaar voor [i]"Open Overheidsdata"[/i] tot onze beschikking hebben! Niet de (verticaal geflipte) O-en-G voor het on-Nederlandsche [i]"Open Government"[/i], het moet natuurlijk zijn, positie 15 (of 16), de gecombineerde linker-en-rechter-O-en-O:
   [img]http://img132.imageshack.us/img132/5499/oosign.png[/img]
Tevens wordt hier inzichtelijk gemaakt wat fout is gegaan in de communicatie over het vrijgeven http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=3143#3143 van het Nationaal Wegenbestand. Immers, na een succesvolle aftrap is de wedstrijd volledig stilgelegd en wordt niets meer vernomen van de betrokken overheidsorganen. Nu weten wij waarom, men heeft verzuimd de verantwoordelijke ambtenaren van het vereiste signaal te voorzien, een tekenreeks samengesteld uit kaartposities 14, 24 en 2:
   [img]http://img132.imageshack.us/img132/6283/nwb.png[/img]

Mosterd na de maaltijd, Hack De Overheid, zaterdag 13 juni van 10:00 tot 18:00 in het Volkskrantgebouw:

[quote]HackdeOverheid is een informele bijeenkomst die overheid met de software ontwikkelaars community verbindt.

Op 13 juni zal HackdeOverheid zich richten op het bouwen van prototypes of websites die overheidsdiensten verbeteren en meer politieke transparantie creëren, door het enthousiasme en de frustratie van ambitieuze ontwikkelaars, te mixen met de expertise en ervaringen van overheidskenners. Door in een dag ‘good practices’ door middel van pressure cooking te ontwikkelen maakt HackdeOverheid een statement voor het belang van het ontsluiten van meer opendata door overheid.

Wij verwachten de volgende mensen:

 • Ambtenaren en specialisten actief in de publieke sector;
 • Hackers;
 • Criticasters;
 • Participerende burgers;
 • Bloggers;
 • Jourmalisten.

HackdeOverheid.nl
http://www.hackdeoverheid.nl/sponsors/
[/quote]
Commentaar bij informatie over deze dag elders:

[quote]Reacties

Prima idee, maar die jongens hebben alleen geen kaas gegeten van de hackercultuur. Wie gaat er nou zaterdagsmorgens om 10 uur lopen hacken.

Sargasso.nl - Hack de overheid - 08-06-2009
http://sargasso.nl/archief/2009/06/08/hack-de-overheid/#more-35937
[/quote]
Uit de Twitter-overzicht
http://search.twitter.com/search?q=%23hackdeoverheid
van deze dag valt op te maken dat niet echt veel vertegenwoordigers van de overheid aanwezig waren? Van weeromstuit klinken sommige andere deelnemers daarom bij tijd en wijle wat ongeduldig?

Op de website van Hackdeoverheid.nl was ook aangekondigd:

[quote]Er is nog meer nieuws:

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hebben een totaalbedrag van 25.000 euro aan prijsgeld ter beschikking gesteld om het gebruik van open hun data te stimuleren.[/quote]
Vermelding van de twee bedragen van 10.000 plus idem twee keer 2.500 heeft hopelijk niet tot verwarring geleid, want de echte prijs gisteren was vergeleken daarmee een beetje sneu


. De eerste prijs ging naar ‘Afvalwijzer’, een “Digitale Huisvuilkalender - in 1 keer door je postcode en huisnr in te tikken weten wanneer je je grofvuil buiten mag zetten”:

   [url=http://www.flickr.com/photos/tonz/3626433930/in/set-72157619655723567/][img]http://img193.imageshack.us/img193/6374/afvalwijzer.jpg[/img] [i]Waste Removal Planner[/i][/url]
De prijsvraag http://www.minocw.nl/openbaarheid/index.html]prijsvraag van genoemd ministerie loopt net als de gelijksoortige [url=http://www.overheid20.nl/werkruimte/118/Datzouhandigzijn[/url] van Binnenlandse Zaken - eveneens goed voor twee keer 10.000 euro - door tot na de zomer.

Over ministeries en hun web-presence, “Minez”, dus gegniffel
http://www.ez.nl]www.ez.nl
, is het hele weekend, en vanavond nog steeds, uit de lucht, wat aanleiding gaf tot [url=http://search.twitter.com/search?q=%23hackdeoverheid+ez[/url] bij de deelnemers.