Website Funda gaat grens over

Bron Telegraaf 3 juni 2005:

De succesvolle huizenwebsite Funda slaat zijn vleugels uit. “Onze toekomst zit sterk in het buitenland”, zie algemeen directeur M. Joosten gisteren. Er zijn intussen plannen om samen met partners te beginnen in Ierland en Polen.

Joosten gaat ervan uit dat hij nog dit jaar met de Ierse makelaarsorganisatie IAV kan beginnen met de opbouw van een huizensite. Ook met de Poolse zusterorganisatie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de belangrijkste aandeelhouder van Funda, wil hij zo snel mogelijk aan de slag.

Funda is in 2000 opgericht. Initiatiefnemers waren NVM, die twee derde van de bemiddelaars in ons land verenigt, en uitgever Wegener. De NVM verzorgt het huizenaanbod op funda.nl. Wegener, die sterk is in regionale en huis-en-huis kranten, verzorgt de informatie over de buurt en verdere omgeving.

Op dit moment telt funda.nl 200.000 bezoekers per dag. De woningmarkt blijkt ook sterk een internetzaak geworden.

Volgens onderzoek van NSS/Interview uit 2003 bleek toen al 53% van de potentiële huizenkopers het web te gebruiken als zoekmiddel tegen 39% de makelaar. De internethuizenzoeker is ook tevreden. Een huis vinden via het web blijkt sneller en efficiënter dan via de traditionele weg.

============================================
Persoonlijk noot mijnerzijds. Ik ga de online procedures uit audiorip halen om info uit funda.nl te gaan halen en opslaan in mysql. Je gaat daarbij de funda gegevens aan foondump2005 koppelen. Je kan dan beter op info zoeken en je houdt historische gegevens bij.

[quote]Hypotheekverstrekkers maken misbruik van Funda

Vrijdag 3 juni 2005, 03:27 - Hypotheekverstrekkers maken misbruik van de informatie op Funda. Mensen die hun huis via Funda verkopen, krijgen soms aanbiedingen in de bus.

Door Maarten Reijnders
"Omdat mensen die een huis verkopen, waarschijnlijk ook een nieuw huis willen kopen, richten hypotheekboeren zich op deze groep", zegt Marque Joosten, algemeen directeur van Funda.

Op welke schaal hypotheekbemiddelaars misbruik maken van de informatie die op Funda staat, kan Joosten niet zeggen. “Er zijn af en toe mensen die ons bellen en klagen dat ze een hypotheekaanbod hebben gekregen.”

In sommige gevallen maken de hypotheekverstrekkers in hun brief melding van het feit dat de ontvanger zijn huis te koop heeft aangeboden op Funda. Volgens Joosten heeft Funda geen mogelijkheden om tegen deze praktijken op te treden.

http://www.webwereld.nl/articles/35585/funda[/quote]

In de bus?

[quote]Abonneebestand Funda open en bloot online

Maandag 21 februari 2005, 12:01 - Door nog onbekende oorzaak heeft het abonneebestand van huizensite Funda online gestaan. Ook de inloggegevens van de server liggen op straat.

Door Wilbert de Vries
In totaal gaat het om 6651 mailadressen die in een logbestand van de huizensite op de server stonden. Doordat de directory waarin het bestand stond vermoedelijk niet was afgeschermd voor zoekmachines, kon Google het bestand indexeren en archiveren.

Niet alleen heeft de zoekmachine het bestand met mailadressen gearchiveerd, ook een bestand met inlogcodes voor de database en ftp-server zijn door Google geïndexeerd, zo ontdekte een lezer van het weblog Volkomenkut.

Uit nader onderzoek van Funda is gebleken dat een servermigratie de schuldige is van het probleem. “Twee weken geleden hebben wij een nieuwe server geïnstalleerd”, licht Jeroen Wilhelm, marketingmanager van Funda, toe.

“Helaas had deze server problemen. Bij het oplossen van de problemen is de server per ongeluk zo ingesteld dat deze door Google mocht worden geïndexeerd.”

De bewuste instelling is nog geen 24 uur actief geweest, aldus Wilhelm. Precies in die tijd is Google echter langsgeweest om de server te indexeren. " Wij hebben nu ene verzoek bij Google ingediend om de cache te legen opdat de gegevens niet meer toegankelijk zijn."

Update, 13:30 uur: Reactie Funda toegevoegd.

http://www.webwereld.nl/articles/30770/funda[/quote]