SIDN gooit Whois-register op slot

Gepubliceerd: Woensdag 13 januari 2010
Auteur: Tonie van Ringelestijn

De SIDN publiceert vanaf nu alleen namen en e-mailadressen van .nl-domeinnaamhouders. Telefoonnummers en adressen zijn voor gewone gebruikers niet meer te zien.

De wijziging in het whois-register ging dinsdag in en was vorig jaar al aangekondigd. Alleen advocaten, deurwaarders en politie blijven op verschillende manieren inzage houden in telefoonnummers en adressen.
Privacybescherming

Tot nu toe toonde de site van de SIDN (Stichting Internet Domeinnamen Nederland) naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer van domeineigenaren. Veel van die mensen zijn niet gelukkig met het publiceren van zoveel contactinformatie. De SIDN vond het lange tijd wenselijk dit wel te doen, onder meer om eventuele zaken rondom intellectuele eigendomsrechten op te lossen.

Tijdens het Domeinnaamdebat 2008 kwam naar voren dat domeinnaamhouders meer privacybescherming wensten. Als gevolg van deze wijziging in het whois-register heeft SIDN ook de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen aangepast. Een eiser hoeft onder die regeling niet langer de eis ook aan de domeinnaamhouder toe te sturen.
Deurwaarders en CBP

Behalve .nl-registrars krijgen opsporings- en handhavingsautoriteiten “onder voorwaarden” geautomatiseerd toegang tot de volledige persoonsgegevens. Advocaten en deurwaarders kunnen via een procedure het adres van een domeinhouder ontvangen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) liet al eerder weten dat de door SIDN voorgestelde inperking van het publiceren van persoonsgegevens niet ver genoeg gaat. Volgens de privacywaakhond hoeven er helemaal geen persoonsgegevens van de domeinnaamhouder te worden vermeld en is het voldoende om de contactgegevens van alleen de registrars te publiceren.

Bron Webwereld
http://webwereld.nl/nieuws/64840/sidn-gooit-whois-register-op-slot.html