Postcodes niet van TNT, vindt overheid

Bron Financiele Telegraaf 25 maart 2011

De overhead wil TNT Post geen cent betalen voor het vrijgeven van de postcodes begin volgend jaar. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu is de claim van TNT dat het eigenaar is van de postcodes ongeldig. Het bedrijf dat jaarlijks miljoenen verdient aan de verkoop van de gegevens, is woedend en overweegt een gang naar de rechter. Dat zegt een bron die bekend is bij de onderhandelingen tussen TNT en het ministerie. Tussen TNT en de overheid is lang onderhandeld over een vergoeding in ruil voor het vrijgeven van de postcodes, maar die gesprekken zijn volgens een woordvoerder ‘in een impasse’ beland.

Overheid en TNT werken nu nog samen op basis van een convenant om ervoor te zorgen dat het postcodbestand up-to-date blijf. Begin dit jaar zegde het ministerie het convenant op nadat het tot de conclusie was gekomen dat de claim van TNT op de postcodes onterecht is.

Het vrijvallen van de postcodes zou moeten gebeuren in het kader van de wet basisregistratie adressen en bedrijven. Daarin is geregeld dat burgers en bedrijven voor dit soort gegevens tegen kostprijs bij de gemeente terechtkunnen.

Dat is tegen het zere been van TNT, dat de postcodedatabase wel degelijk als zijn eigendom beschouwt en jarenlang miljoenen heeft verdiend aan de verkoop van postcodegegevens aan bedrijven voor commerciële activiteiten.

Appendix Gerelateerde links:
http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/tnt/8837667/TNT_raakt_monopolie_verkoop_postcodes_kwijt.html
http://drimble.nl/dossiers/overheid/3363418/verkoop-postcodes-niet-alleen-meer-door-tnt.html
http://www.sp.nl/economie/nieuwsberichten/7535/100410-tnt_moet_in_overheidshanden.html

Hoi Jan Marco, stond het verhaal alleen in de gedrukte versie van de krant? En had je het stukje zelf eh, gedigitaliseerd, dus overgetikt? Omdat het woord “overhead” de plaats van “overheid” heeft ingenomen en nog een of twee foutjes waarvan je denkt, dat doet de krant niet.

“Zegde” (op) kwam wel van de Telegraaf? Klinkt archaisch maar kan wel
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=3613#3613][u]volgens[/u
de Dikke-van-Dale-in-röntgenformaat:

[quote]>
____

[/quote]
Bij “afzeggen” doet DvD gek genoeg minder moeilijk:

De kwestie. Denk jij wat ik denk, eerst maar eens die
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=3702#3702][u]opzegtermijn[/u
van een jaar en daarna kijken of we het gaan voorleggen aan de rechter? Wie weet hoe lang dat weer duurt? Neem het bezwaar van Falkplan-Andes tegen het vrijgeven van het Nationaal Wegenbestand bijvoorbeeld, toch ook al ruim twee jaar in behandeling.

“Woedend” ok, maar niet te veel haast maken toch, als “… bedrijf dat jaarlijks miljoenen verdient aan de verkoop van de gegevens”.

In dit verband wel aardig om
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=3254#3254][u]nog eens[/u
te citeren, kwam uit het eindrapport “Onderzoek postcode in het kader van de Basis Registratie Adressen”:

[quote]Confrontatie eisen met huidige situatie

De transparantie van het beheer, oftewel de duidelijkheid en openbaarheid van het opvoeren, wijzigen en verwijderen van postcodes, is gemakkelijk te regelen, omdat het om het formaliseren van bestaande, informele afspraken gaat waar alle betrokken partijen tevreden over zijn.[/quote]


update 8-4-2011: oh, toch niet, zie hieronder

    [size=9][i][b]_______Min. van Infrastructuur & Milieu[/i][/size][/b] [img]http://img96.imageshack.us/img96/8475/postbode.gif[/img][img]http://img810.imageshack.us/img810/720/minim.gif[/img] [img]http://img690.imageshack.us/img690/6020/teletekst.gif[/img]

Gisteren
http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/577229/2011/04/07/TNT-Post-gaat-PostNL-heten.dhtml]uitgelekt
, dus dan toch maar een [u]persbericht[/u: rebranding of TNT Post May 2011 …

    [img]http://img196.imageshack.us/img196/9010/postkantoor.gif[/img]