Postbussen

Kun je ergens achterhalen welk postkantoor bij welke postbus hoort?

Je hebt bijvoorbeeld:
Postbus 1
1000 AA Amsterdam

Is er dan een website waar je kunt vinden, bij welk postkantoor dit postbusnummer in gebruik is?

Volgens de locatiewijzer
http://www.tntpost.nl/zakelijk/site/zoeken/qgo/index.aspx?handle=2579399&action=go&aid=1067&ct=p&qid=1315]deze pagina
van TNT post is dit op te vragen via [url=https://secure.postplaza.nl/TPGApps/locatiewijzer/public_control/officeSearch?control_event_action_name=LocationSearchEvent_Action_CREATE_AGAIN[/url]

Deze geeft echter de melding: De postcode 1000AA bestaat niet of is een postcode van een postbus

Doe ik iets verkeerd of is het niet mogelijk het bijbehorende postkantoor op te vragen?

Post voor een postbus blijft post die gesorteerd moet worden dus dan zal de postcode van die postbus wel een relatie hebben met de overeenkomstige postcode van fysieke adressen en dus ook met de postcode van het postkantoor waar het afgehaald moet worden.

Website TNT Post:

[quote]Op welk kantoor zit mijn postbus?

Er zijn in Nederland ongeveer 900 postbuslocaties. Uw eigen postbus is dus altijd in de buurt. Op de meeste postbuslocaties kunt u al om 7.30 uur terecht.

Bij opening van een Postbus ontvangt u van TNT Post altijd een bevestigingsbrief met daarin de locatie van uw Postbus.

Mocht u onverhoopt de locatie niet meer weten, kijkt u dan op de TNT Post locatiewijzer
https://secure.postplaza.nl/TPGApps/locatiewijzer/public_control/officeSearch?control_event_action_name=LocationSearchEvent_Action_CREATE_AGAIN
. Op basis van de postcode van uw Postbus kunt u zien waar uw Postbus zich bevindt.

U bent hier: Op het werk - Zoeken - Stel uw vraag - Postbus


[/quote]
De postbus uit je voorbeeld, “1000 AA”, lijkt niet zo moeilijk. Volgens de Wikipedia-pagina


“Postcode” moet die hier zijn:

Maar dan, in welk postkantoor bevindt zich een willekeurige andere postbus? Die postkantoor.nl
https://secure.postplaza.nl/TPGApps/locatiewijzer/public_control/officeSearch?]locatiezoeker
is inderdaad een drama, in dit forum al eerder een keer met hetzelfde mechanisme in [url=http://www.postkantoor.nl/domains/postkantoor/pages/iframe.aspx?contentcode=zoekresultaat[/url] overhoop gelegen.

Het werkt wel met een echte postcode die lijkt op die van de gezochte postbus, in hetzelfde postcodegebied dus. Er komen dan wel een of meer vestigingen uit maar daartussen ook sigarenwinkels en Bruna-filialen, waarvan je je afvraagt of die ook postbussen beheren.

Als je naar het webformulier


gaat waar men een postbus kan aanvragen dan doet TNT Post een suggestie op basis van het adres van de aanvrager. Voor informatie over postbus-postcode 1000 AA vul je dan maar een naburige, echte postcode in, 1011 AA, want anders doet ie het daar ook niet en vervolgens krijg je de keuze uit:[quote]

 • Postbus 16712, 1001RE AMSTERDAM
 • Postbus 15468, 1001ML AMSTERDAM
 • Postbus 15486, 1001ML AMSTERDAM
[/quote] Alledrie dus voor het postkantoor in het Stadhuis aan het Waterlooplein met postcode 1011 PG.

Kan me voorstellen dat je gerekend vanaf postcode “1011 AA” zegt, ik ga liever naar het postkantoor Haarlemmerdijk, maar van TNT Post krijg je toch een postbus in het postkantoor Waterlooplein.

Sterker nog, vul je als aanvrager in “Haarlemmerdijk 108-A, 1013 JH”, dat is pal tegenover het postkantoor Haarlemmerdijk (postcode “1013 KD”) dan komt de aanvraagpagina toch weer met de drie keuzes voor vestiging Waterlooplein. Misschien houdt het script rekening met een eventuele wachtlijst omdat er elders op dit moment niets beschikbaar is:

[quote]Ik wil een Postbus aanvragen op een specifieke postbuslocatie. Is dat mogelijk?

Indien u een postbus wenst kunt u via de locatiewijzer op deze site een postbuslocatie bij u in de buurt opzoeken. Tevens kunt u voor advies ook terecht bij TNT Post Business Service (076 5272727).

Indien het voorkomt dat er (tijdelijk) geen Postbus beschikbaar is op de door u gewenste plaats, wordt u op een wachtlijst geplaatst. Zodra er weer een Postbus vrij is, wordt u daarvan door ons op de hoogte gebracht.

TNT Post -Klantenservice


[/quote]
Kortom, het ziet ernaar uit dat je een heel eind komt als je het dichtstbijzijnde postkantoor selecteert op basis van het cijferdeel van de postcode maar of dat waterdicht is weten we niet.

Hier staan de lijsten met de adresgegevens van respectievelijk Falk-Andes
http://www.tnt.com/country/nl_nl/services/onze/Prepaid_express/bestellen.Par.0003.file.tmp/Postkantoren.PDF]“Postkantoren”
en de “Business Points” van TNT Post. In ieder geval goedkoper dan bij [url=http://www.falk.nl/Portals/0/downloads/prod%20spec%20POI.pdf[/url] je ‘POI’-data (POI=Points-Of-Interest) bestellen waar ook de “postkantoren en postagentschappen volgens TPG” tussen staan.

Andere optie, “Postkantoren” op postcode zoeken bij zoekmachine i-Local, bijvoorbeeld vanaf postcode 1012 JS in een straal van 1 km


.

Als je het er niet bij wilt laten zitten, de Opta heeft ze daar bij de “Koninklijke” Post wel eens op de vingers getikt omdat ze voor het afleveren van post voor postbussen onredelijke eisen stelden aan een concurrent, de Deutsche Post, het moederbedrijf van Selekt Mail, dat een meerderheidsbelang heeft in Mailmerge.

Zelfde klacht eigenlijk, TNT Post Groep N.V. was niet “transparant” in haar informatieverstrekking:

[quote]Besluit

 • MailMerge dient over dezelfde venstertijden, met dezelfde begin- en eindtijden, te beschikken als PTT Post zonder onderscheid naar de soort vestiging waarin de postbussen zich bevinden. PTT Post dient MailMerge hiertoe binnen één week na dagtekening van het besluit de daartoe benodigde informatie te verschaffen.
 • PTT Post dient bepaalde gegevens over de toegang tot de postbussen, die MailMerge voor haar dienstverlening nodig heeft, ten minste eenmaal per kwartaal te verstrekken aan MailMerge.
Opta - Beslissing op bezwaar toegang tot de postbussen TNT Post Groep N.V./MailMerge Nederland B.V. http://opta.nl/download/besl_bezw_mailmerge_kpn_150202.pdf [/quote] En je loopt enig risico: [quote][b]Veel gestelde vragen[/b]

Als ik mijn postcode invul mis ik een bepaald ramptype. Terwijl het er naar mijn idee wel bij zou moeten staan. Hoe kan dat?

Postcodes voor postbussen zijn niet meegenomen in het bestand van de gemeenten. Bij het invoeren van een postcode van een postbus krijgt u dus geen informatie over rampen.

Crisis.nl - Denk vooruit
http://denkvooruit.nl/veel-gestelde-vragen/#risicokaart
[/quote]

Bedankt voor je reactie.
Het is echter niet zo simpel, als je denkt.
Vaak is de postcode van de postbus in de buurt van het postkantoor, maar zeker niet altijd.

Er zijn ruim 25.000 postcodes die gekoppeld zijn aan een postbus. (1000 AA t/m 9997 ZA)
Deze zijn verdeeld over ongeveer 900 postbuslocaties in Nederland


.
Dit kan een postkantoor, maar ook een Business Point zijn.

Ja, er ontbreken details die niet in het postcodeboek staan.

Zoals voor mijn voorbeeld hierboven blijft de vraag, welk deel van de 1000-1009-postbus-postcodereeks gaat naar de postbussen in postkantoor-stadhuis (1011) en welk deel gaat naar postkantoor-haarlemmerdk (1013).

Maar op dat moment is het wel al samen met de reguliere postcode-post gesorteerd voor distributie over de bestelkantoren, als ik het goed begrijp. Zie je ook aan de volgende postbus-postcode in de postbus-postcodereeks voor Amsterdam, die springt van 1009 over de gewone postcodereeksen naar 1020.

En daar was de postcode ook voor bedoeld, om het toen nog gebrekkig machinelezen te ondersteunen en om snel te kunnen sorteren, zie ook Wikipedia


:

Het systeem is simpel:

[quote]Hoe is het postcodesysteem opgebouwd?

Het ordeningsprincipe van de Nederlandse postcode is als volgt: de 4 cijfers staan voor een woonplaats of wijk. De 2 letters duiden een specifiek deel van de straat aan, ongeveer 25 adressen, waar de post bezorgd moet worden. Dit ordeningsprincipe maakt de Nederlandse postcode heel functioneel in het gebruik.

De getallencombinaties verwijzen derhalve naar een bepaalde woonplaats of een gedeelte daarvan. De lettercombinaties zoemen in op de lokale situatie. Dit betekent dat als een woonplaatsnaam verandert, de postcode in principe ook aangepast moet worden.

TNT Post - Factsheet Postcode


[/quote]
Over je cijfers, had je zelf de reeksen voor postbussen opgeteld? De hierboven aangehaalde brochure geeft deze aantallen uit 2005:

[quote]Hoeveel postcodes bestaan er nu?

Er zijn op dit moment 483 gemeenten en 2.451 erkende woonplaatsen. Er zijn 4.878 viercijferige wijkcodes, waarmee op dit moment zo’n 470.000 postcodes zijn gevormd.

Van deze 470.000 postcodes zijn er zo’n 14.500 postcodes voor postbussen en 6.500 postcodes voor antwoordnummers.[/quote]
Ik speur ook nog even verder.

Postbus 9163 met postcode 3007 AD in Rotterdam, heeft als postkantoor een Business Point in Barendrecht (Van 't Hoffstr 5, 2991 XP Barendrecht)

Het postkantoor kan dus zelfs in een andere plaats liggen, dan de postbus.
Dus de postcode blijkt toch niet plaatsgebonden.

In het verleden waren er ook meer postbuslocaties.
Deze zijn in sommige gevallen samengevoegd. Mogelijk zijn de postcodes niet veranderd in die gevallen.

Ik kom aan ruim 25.000 postcodes, als ik alle postcodes bekijk.
Als ik alleen de unieke postcodes gebruik, dan kom ik op ruim 14.000 postcodes.
Jou cijfers kloppen dus.

Volgens de Corporate presentatie TNT Post van april 2006
http://group.tnt.nl/images/Corporate_presentatie_TNTPost_april2006_tcm32-188647.pdf
telt Nederland 187.000 postbussen en 944 postbuslocaties.

Ik heb hier
http://www.frankeerstempel.nl/postkantoren.xls]hier
nog een lijst gevonden met 2100 postkantoren en [url=http://www.postaumaat.nl/images/PDF/BP2007Aug.pdf[/url] een lijst met 252 Business Points.

Ok, weer een testje gedaan …

Bij een aanvraag van een postbus in de buurt van de vestiging Bruna*, Vuurplaat 426, 3071AR Rotterdam krijg je voor postcode 3071MJ als aanvraagadres een keuze uit deze postbusnummer/postcodereeks:

Postbus 24327, 3007DH ROTTERDAM Postbus 24326, 3007DH ROTTERDAM Postbus 24321, 3007DH ROTTERDAM
Spreek je op dat moment je voorkeur uit voor jouw Business Point, Van 't Hoffstr 5, 2991 XP in Barendrecht, wel vanuit hetzelfde aanvraagadres met postcode 3071MJ, dan komt er:

Postbus 9215, 3007AE ROTTERDAM Postbus 9177, 3007AD ROTTERDAM Postbus 9184, 3007AD ROTTERDAM
Als je de zojuist gehuurde “Postbus 9215, 3007AE ROTTERDAM” weer gebruikt als aanvraagadres, dat was dus de postbus in het afhaalkantoor Van 't Hoffstr in Barendrecht, dan geeft het aanvraagformulier toch weer Bruna-vestiging Vuurplaat in Rotterdam als dichtstbijzijnde vestiging:

Postbus 24363, 3007DJ ROTTERDAM Postbus 24353, 3007DJ ROTTERDAM Postbus 24338, 3007DH ROTTERDAM
Combineren met het Postcodeboek:

postcode laag hoog kantoor 3007 AD 9150 9198 2991 XP 3007 AD 9151 9199 2991 XP 3007 AE 9200 9248 2991 XP 3007 AE 9201 9249 2991 XP 3007 DH 24300 24348 3071 AR 3007 DH 24301 24349 3071 AR 3007 DJ 24350 24398 3071 AR 3007 DJ 24351 24399 3071 AR
Tijd om de hypothese bij te stellen, het numerieke deel van de postcode van een postbus verwijst dus naar een “virtuele wijk”. Daarop wordt verstuurde post eerst centraal gesorteerd en eenmaal vervoerd naar het “voorbereidingscentrum” (zie verder) wordt vervolgens nog eens gesorteerd op het letterdeel van de postcode naar de “virtuele straten” in die fictieve postbussenwijk, dat zijn dus de afhaalkantoren?

Als dat het geval is dan moeten de sorteermachines of hun operators in die keten over die fictieve “straat”-informatie - welke letters gaan naar welk afhaalkantoor - kunnen beschikken.

Een en ander is sowieso aan het verschuiven:

[quote]Noodzaak nieuwe distributieformule

Het Masterplan Distributie is een van de antwoorden van TNT Post op marktontwikkelingen als het vrijgeven van de concessie op postbezorging, substitutie (e-mail !) en kostenstijgingen. In het kader van dit Masterplan wijzigt TNT Post momenteel op ingrijpende wijze haar landelijke distributiestructuur met betrekking tot fijnmazige postbezorging. Hiertoe zijn reeds een aantal bestelkantoren gesloten, zijn voorbereidingscentra aangepast op het huisvesten van zgn. huisnummersorteermachines, worden op landelijke schaal depots geopend en wijzigt het straatbeeld doordat een groot deel van de vertrouwde postbestellers geleidelijk wordt vervangen door postbezorgers.

Al deze wijzigingen maken onderdeel uit van het Masterplan Distributie, de volledige implementatie van dit plan loopt nog door tot na het jaar 2010.

Ingrijpende besparingsmaatregelen in hoofdnet mogelijk

Een verkennend onderzoek van TNT Post met betrekking tot besparingsmaatregelen in het hoofdnet gaf richting aan de nieuwe distributiestructuur. Waar de huidige structuur werd gekenmerkt door de zes grootschalige sorteercentra brieven, voorbereidingscentra, bestelkantoren en bestellopen door postbestellers werd als mogelijk alternatief een nieuwe structuur beschouwd met een extra depotlaag als vertrekpunt van postbezorgers. Nieuw te werven postbezorgers hebben hierbij een ander profiel en werken tegen een lager loon dan postbestellers.

Onder andere ten behoeve van kwaliteitsborging zijn voorbereidingscentra uitgerust met huisnummersorteermachines die post voor de individuele bestellopen tot op loopvolgorde sorteren. De nieuwe depotlaag heeft o.a. als functie de te bestellen post dichter bij bezorgers te brengen dan vanuit de bestaande bestelkantoren mogelijk is. Onderstaand schema geeft een samenvatting van de huidige en nieuwe distributiestructuur.

Als eerste projectresultaat is een fijnmazige depotstructuur vastgesteld. Bij depots dient hierbij te worden gedacht aan garageboxen, kleinschalige plaatselijke bedrijfsruimte e.d. Deze depots functioneren als ophaal/start punt van postbezorging door postbezorgers. Gebaseerd op o.a. maximale loopafstand en maximum aantal bestellopen zijn landelijk ca. 2.000 geografische locaties bepaald waar TNT Post depots dient te starten.

TNT Post onderweg naar nieuwe distributiestructuur
http://www.districon.nl/website_new//Uploaded_files/Zelf/TNTPostonderwegnaarnieuwedistributiestructuur21184569151.pdf
[/quote]
[size=9]*) Nooit geweten: Bruna is een dochter van Postkantoren bv en die is op haar beurt weer eigendom van TNT Post en Postbank/ING (info
http://www.fembusiness.nl/fembusiness/content/company/19477/companyprofile.html
). En in Bruna-vestigingen zoals die in dit voorbeeld staan ook postbussen.[/size]

Post bestemd voor postbussen kan alleen maar afgeleverd worden als bekend is in welk kantoor de postbussen voor post met de verschillende combinaties van postbusnummers en postcodes zich bevinden.

Die kennis wordt zonodig ook overgedragen:

[quote]Sorteren en afbundelen met e-Sort

In veel gevallen zult u uw partijenpost ongesorteerd aanbieden bij TNT Post. Deze partijen worden door ons met een hoge kwaliteit machinaal verwerkt.

Voor een aantal categorieën post is machinale verwerking slechts beperkt, of in het geheel niet mogelijk. Het gaat dan om binnenlandse partijen verpakt in plastic (folie), zoals drukwerken, periodieken en partijen drukwerken met gadgets of partijen monsters, die niet in folie verpakt zijn.

Als u deze partijen gesorteerd volgens de specificaties aanbiedt, komt u voor een lager tarief in aanmerking.

Aanbieden volgens de specificaties wil zeggen dat u gebruik maakt van het (gratis) sorteerprogramma e-Sort om het adressenbestand op een juiste wijze te sorteren …

Sorteren van uw adressenbestand

Post wordt zoveel mogelijk per bezorgwijk gebundeld, in TNT Post-termen op ‘loop’ (bestelwijk). Met een bundel post voor één ‘loop’ kan een postbode direct aan de slag.

e-Sort sorteert zoveel mogelijk op loop. Het programma rangschikt de adressen in uw bestand zodanig dat er bundels kunnen worden gevormd.

Het sorteren gebeurt op een specifieke volgorde:

 1. loop (‘ISE’ bepaalde bestelwijk)
 2. bestelgebieden (‘BG’, meerdere bestelwijken)
 3. bestelkantoren (‘BK’, meerdere bestelgebieden)

Input

e-Sort verwerkt adresbestanden in de bestandsformaten:
• ASCII met vaste veldlengte
• ASCII tekengescheiden
• dBase
• MS Excel
• MS Access

De gegevens voor de sorteervolgorde (loop, bestelgebied e.d.) staan in de sorteertabel.

Omdat er regelmatig postcodes vervallen of nieuwe postcodes bijkomen, vernieuwt TNT Post deze tabel eens per maand. U dient steeds de meest actuele versie van de sorteertabel te gebruiken.

U haalt deze op van internet via tntpost.nl.

TNT Post - Klantenservice - e-Sort


[/quote]

Gisteren via het formulier op de website van TPG gevraagd hoe ik met de locatiewijzer een postbus kan vinden, zoals aangegeven in de FAQ.
Vandaag kreeg ik hier een reactie op:

[quote]Hartelijk dank voor uw reactie.

Het is niet mogelijk op basis van de postcode van uw postbus de locatie te vinden met de Locatiewijzer. De tekst op de site wordt door ons binnenkort aangepast. U kunt uw postbusnummer met postcode doorgeven aan ons, dan kunnen wij nagaan op welke locatie deze postbus is gevestigd.

Wij gaan ervan uit u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven.

Met vriendelijke groet, [/quote]

Kennelijk is die informatie niet bedoeld voor een groot publiek.
Ook is er nergens te vinden welke kantoren wel of geen postbussen bezitten.
Office Centre heeft daar minder moeite mee.
Op de website staat aangegeven
http://www.officecentre.nl/NR/rdonlyres/0BF83325-5113-4C16-9DBF-3F40FFE5FBD1/0/WT_OPENINGSTIJDEN_15.pdf
welke filialen van Office Centre postbussen bezitten en welke filialen niet.

Ook gij, Brutus? Eerder deze week kreeg ik dit antwoord van TNT Post Business Service:

[quote]Hartelijk dank voor uw reactie.

Op basis van de postcode van het postbusnummer kunt u dit helaas niet nagaan met de Locatiewijzer. Kunt u aangeven welk postbusnummer met postcode u is toegekend? Dan kijken wij voor u na wat de locatie van deze postbus is. U kunt uw reactie mailen naar zakelijk@tntpost.nl

Met vriendelijke groet,[/quote]
Zowel bij de Locatiewijzer achter tntpost.nl als bij Postkantoor.nl kan je “Postbus” selecteren als zoekvoorwaarde. In de Locatiewijzer bij “Product” en bij Postkantoor.nl als je “Postbussen” aanvinkt in het scherm “uitgebreid zoeken”.

Je kan ook een online-aanvraag beginnen voor een postbus, geef dan als je eigen adres de postcode en het huisnummer van het postkantoor waarvan je wil weten of dat ook een postbuslocatie is. Als er een wachtlijst is dan wordt je dat meegedeeld, gebeurt niet vaak, en anders krijg je een keuze uit drie postbusnummers met bijbehorende postcode, waarvan je dan alvast weet dat die bij dat bewuste kantoor zijn ondergebracht.

Ik ben in ieder geval weer wijzer geworden.
Bedankt voor je uitvoerige reacties.

[quote=“Weerman”]Hier staan de lijsten met de adresgegevens van respectievelijk "Business Points"
http://www.tnt.com/country/nl_nl/services/onze/Prepaid_express/bestellen.Par.0003.file.tmp/Postkantoren.PDF]"Postkantoren"
en de [url=http://www.tnt.com/country/nl_nl/services/onze/Prepaid_express/bestellen.Par.0005.file.tmp/Business_Points.PDF[/url] van TNT Post.[/quote]

De linkjes werken inmiddels niet meer, maar dat was te verwachten met een url met de afkorting temporary (tmp) in de url.
Via de Google cache zijn business points
http://64.233.183.104/search?q=cache:WgpW0w_oFswJ:www.tnt.com/country/nl_nl/services/onze/Prepaid_express/bestellen.Par.0003.file.tmp/Postkantoren.PDF+tnt+"Postkantoren.PDF"&hl=nl&ct=clnk&cd=3&gl=nl]de postkantoren
en [url=http://64.233.183.104/search?q=cache:AkyW4c1gskAJ:www.tnt.com/country/nl_nl/services/onze/Prepaid_express/bestellen.Par.0005.file.tmp/Business_Points.PDF+tnt+business+points&hl=nl&ct=clnk&cd=4&gl=nl[/url] nog wel op te vragen.

Als je kiest voor “uitgebreid zoeken” op postkantoor.nl met de optie “Postbussen”, dan komen daar ongeveer 560 postkantoren uitrollen.

Dan ontbreken er nog 384 postbus locaties.
Trek daar de 252 Business Points
http://www.postaumaat.nl/images/PDF/BP2007Aug.pdf
van af (waarvan de vraag is of deze allemaal voorzien zijn van postbussen), dan hou ik er nog 132 over.
Zouden er dan 132, van de 375 Bruna winkels, beschikken over postbussen?

Die twee pdf-overzichten stonden daar al langer, er werd naar gelinkt vanaf een “TNT Express”-bestelformulier dat ze een week geleden bijgewerkt hebben vanwege het veranderde aanbod van diensten. Mijn eigen vanaf die link opgeslagen kopiën dateren van dit voorjaar.

Zelf een complete lijst postkantoren samenstellen lijkt een ‘moving target’.

Bijvoorbeeld bovengenoemde lijst “Postkantoren” heeft “ROTTERDAM-COOLSNGL”, dus postkantoor Coolsingel, er nog tussen staan maar dat is verwerven
http://www.top010.nl/html/postkantoor_coolsingel.htm]onlangs verkocht

 • het was in het bezit van KPN. Op de webpagina’s van “TNT Real Estate” kan je zien dat er genoeg gedaan wordt aan verkoop, verhuur en [url=http://group.tnt.com/realestate/gezocht/list.asp?type=gezocht&dep=Zuid-Holland[/url] van plekken voor al dan niet opgeheven of nieuwe vestigingen van TNT Post - in deze voorbeeld-linkjes is voor Rotterdam gezocht in “Zuid-Holland”.

Er is ook nog eens verschil tussen de uitkomsten van de
http://locatiezoeker.postkantoor.nl]"Locatiezoeker"
van Postkantoren bv en de [i]“Locatiewijzer”[/i van TNT Post.

Eerstgenoemde geeft ook “Weena 296 -298 3012 NJ Rotterdam” als “Postbuslocatie”, TNT Post komt met “Servicepunt Weena” als dichtstbijzijnde vestiging omdat die op de Coolsingel er niet meer is, maar als je aangeeft specifiek op zoek te zijn naar een kantoor met postbussen, dan komen ze met “Business Point Conradstr” in plaats van de Weena-vestiging.

Postkantoorlocaties liften ook mee als je hier zoekt naar
http://www.ov-shop.nl/verkooppunten.asp?Selectie=rotterdam&maptype=zuidholland&vPaginaID=224&varGo=True]strippenkaarten en abonnementen
, dat levert in dit voorbeeld postkantoren, postagentschappen en TPG-Servicepunten in Rotterdam of anders via deze “verhuisdozenservice”, eveneens als voorbeeld beperkt tot Rotterdam. Je kan bij Bruna terecht op de pagina [i]“Zoek een Bruna-winkel”[/i maar daar wordt niet aangegeven of het een filiaal met of zonder postbussen betreft.

(vervolg)
Gaandeweg lijkt de Locatiewijzer van TNT Post
https://secure.postplaza.nl/TPGApps/locatiewijzer/public_control/locatiewijzerIndex]hier
of [i]hier[/i het betrouwbaarst. Die komt met een kaartje van dichtstbijzijnde vestigingen, eventueel alleen de winkels waar postzegels verkocht worden of anders de plaatsen waar een brievenbus staat.

De op het kaartje getoonde locaties zijn aan te klikken, ga je er eerst met de muispijl boven gaat hangen (‘hoveren’) dan zie je in de oplichtende ‘tooltip’ een ‘ALT’-tekst met het betreffende adres. Dat kaartje, althans wat daarachter schuil gaat levert extra mogelijkheden …

Want deze ‘image map’-constructie maakt dat alle benodigde informatie om verder te kunnen doorklikken naar de betreffende detailpagina’s - dus die met het adres en de openingstijden - al in de na de zoekopdracht teruggeleverde webpagina met het kaartje als plaatje opgenomen moet zijn.

Zoom je bijvoorbeeld naar “regio” in het zoekresultaat voor “Postbuslocaties Rotterdam” dan levert dat 150 links en dus evenzovele locaties voor Rotterdam en omstreken op, in de gekozen stand “regio” is dat tot aan Leiden en naar het Zuiden met de eerste Zeeuwse adressen.

Soort vestiging, adres en plaatsnaam komen uit de detailpagina’s waarnaar in die links op het kaartje verwezen wordt - in een daarvan gedistilleerde lijst kan vervolgens eenvoudig geselecteerd worden op bijvoorbeeld alleen postbuskantoren in gemeente Rotterdam.

Dit geeft inderdaad weer extra mogelijkheden. :smiley:
Ik zal binnenkort de resultaten wel posten.
Enig idee trouwens waar die bls loc code naar verwijst?

In de bron zie ik ook deze functie staan:

function imgClick(loc) { // // 0 = Niet op icoon geklikt // 1a = Servicepunt // 1b = Servicepunt Consessie // 2 = Postkantoor // 3a = Business Point // 3b = Business Balie // 3c = Postbussenruimte // 4 = Brievenbus
Deze functie lijkt echter nergens te worden aangeroepen en de codes zijn ook niet te vinden in de bron.

In de foutcontrole van de locatiezoeker voor de postcode blijkt een fout te zitten.

https://secure.postplaza.nl/locatiewijzer/script/locatiewijzer.js

var aFouteLetters = new Array("F", "I", "O", "Q", "U", "Y"); var aFouteCodes = new Array("SA", "SD", "SS", "WA");

De lettercombinatie WA wordt al weer een aantal jaren gebruikt, voor de postcode 1018 WA
http://www.funda.nl/WoningAanbod/Koop/Detail/Default.aspx?id=9ec37471-dd79-47f1-93aa-079a45139522
.

Van TNT Post verwacht je dat toch niet.

Resultaat via de locatiewijzer: 946 postbuslocatie :smiley:

557 postkantoren, dus dat zijn er 3 minder dan via postkantoor.nl.
De overige zijn allemaal Business Points.

Nog een nagekomen lijst postkantoren, vorige keer vergeten te vermelden:

[quote]Keuze postkantoor
Als uw UZI-pas geproduceerd is krijgt u bericht dat u uw pas kunt afhalen op het postkantoor van uw keuze. Niet ieder postkantoor voldoet aan de eisen om een UZI-pas uit te kunnen geven. U kunt kiezen uit de speciaal geselecteerde postkantoren.

Overzicht Postkantoren
http://www.uziregister.nl/Images/Overzicht%20Postkantoren_tcm38-17256.pdf
[/quote]
Dit is pdf met een lijst van 597 serieuzere postkantoren, niet noodzakelijk met een postbussenruimte natuurlijk. Deze is vers want het kort geleden opgeheven
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=2879#2879
postkantoor “Coolsingel” staat hier niet meer tussen:

[quote]Uitgave : agentschap CIBG
Versie: augustus 2007 definitief
Datum: 2-8-2007[/quote]
Wat is een UZI-pas?

[quote]UZI-register en de UZI-pas
Het Unieke Zorgverlener Identificatie Register (UZI-register) geeft een elektronisch paspoort (de UZI-pas) uit speciaal voor mensen die met zorggegevens werken.

UZI en Burgerservicenummer
Als de Wet gebruik BSN in de zorg (Wbsn-z) van kracht is, hebben zorgaanbieders (door de minister van VWS aangewezen groepen zorgverleners en zorginstellingen) en indicatieorganen (het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de bureaus Jeugdzorg) voor het opvragen en controleren van een burgerservicenummer (BSN) bij de Sectorale Berichten Voorziening in de Zorg (SBV-Z) een product (UZI-pas of servercertificaat) van het UZI-register nodig.

Landelijk elektronisch patiëntendossier
Via het Landelijk schakelpunt (LSP) kunnen gegevens van patiënten veilig elektronisch worden uitgewisseld tussen behandelend artsen. Toegang tot dit landelijk schakelpunt krijgt u alleen met een UZI-pas.

UZI-register
http://www.uziregister.nl
[/quote]
De postbode belt altijd twee maal ( in vertaling van J.C. Bloem, EUR 4.50
http://www.antiqbook.nl/boox/aas/12287.shtml][i]“The Postman always rings twice”[/i
), kreeg nog een mailtje van een andere TNTPost-medewerker, over wat we eigenlijk wel weten intussen:

[quote]Er is voor de diverse afdelingen een programma beschikbaar om in de
postcode databse op afgiftepunt te kijken en te zien via welk
bestelkantoor dit bezorgt wordt. Een postbus is als afgiftepunt in die
zelfde postcode database opgenomen. In de machines wordt gesorteerd
op afgiftepunt.[/quote]
Voor wat het waard is, hier nog een experiment met een (vooralsnog)visuele methode om te proberen het afhaalkantoor voor een postbus via de postcode te achterhalen …

(vervolg)
Het idee is dat een groter deel van de postbushouders toch wel een voor postkantoor in de buurt gekozen zal hebben - omdat ze daar elke dag even langs moeten. Dan, via het Handelsregister of de betaalde tegenhanger
http://www.webservices.nl/index.php?PageID=52
daarvan kan je bedrijfsgegevens opvragen aan de hand van de postcode van een postbus en krijg je vervolgens het bezoekadres en dus ook de bijbehorende postcode.

Uit een bestaande lijst met de uitdrukking “between 2900 And 3100” gefilterd op lokale postcode’s om ‘outliers’ zoals bedrijven in Amsterdam met een postbusadres in Rotterdam eruit te houden. Daaruit kwamen 4200 postbushouders voor Rotterdam. Selectie gemaakt van adressen van postbushouders met in ieder geval de vier postcodereeksen uit het eerdere experiment
http://www.foondump.nl/forum/viewtopic.php?p=2870#2870
, dus waarvan de combinatie van postcode en het bijbehorende kantoor bekend is. Deze adressen opnieuw gefilterd op postbushouders die maximaal 1 km (hemelsbreed, dus met Pythagoras) van elkaar af zitten om alleen ‘geclusterde’ adressen over te houden.

Samen met steeds een middelpunt voor elke postcodereeks (centroide) en de dichtstbijzijnde kantoren geplot:

  http://img217.imageshack.us/img217/5650/pbclustersrdamcz4.gif][img]http://img217.imageshack.us/img217/5650/pbclustersrdamcz4.th.gif[/img
De 'zwaartepunten' van de bekende postcodereeksen AD en AE alsmede DJ komen inderdaad dicht bij het kantoor te liggen waarvan het TNTPost-webformulier zegt dat dat het betreffende afhaalkantoor is. Die gele DH alleen maar als je de Maas als barriere meetelt, van postcodereeks LB-LC zegt TNTPost dat daarvoor kantoor "Krugerstr" aangewezen is, van LA, LD en LG is dat niet bekend.

Verdenk het postbusaanvraagformulier van TNTPost ervan dat het ook het postcodegebied waarin het aanvraagadres valt laat meetellen, overkant Maas is dan 3011, “Vuurplaat” voor DH en DJ is 3071, “Krugerstraat” ligt in 3072, enz.

Dat is ook een manier om de juiste postbuslocatie te vinden.
Het is echter niet 100% betrouwbaar en het is nogal veel werk.

Het lijkt er ook op dat ze er bij TNT ook nog niet helemaal zeker weten of het een Postkantoor of een Business Point is.

In 23 gevallen staat er een icoontje van een Business Point en van een Postkantoor op hetzelfde adres.
Zie deze link
https://securepostplaza.tntpost.nl/TPGApps/locatiewijzer/public_control/locatiewijzerIndex?lw_webkeys_loc_search_field=lw_webkeys_loc_search_zipcode&lw_loc_search_params_time_crit=&control_event_action_name=BaseAction_SEARCH&lw_loc_search_params_bls_article=48&lw_loc_search_params_bls_article_group=4&lw_tpg_type=tpg_corporate&lw_index_servlet_index_type=LocatieWijzerIndexServlet_IndexType_OFFICE_SEARCH&idb_kind=STAMPS&lw_loc_search_params_zipcode=2201BT
als voorbeeld.

Wie na 17.30 naar het onderstaande adres gaat, moet maar afwachten of het kantoor open is of gesloten.

Boekerslootln 22
2201 BT Noordwijk ZH

Het aantal unieke postcodelocatie komt hierdoor op 923.