Orange onthult geheime nummers

Bron: Telegraaf 21 mei 2005 pagina T7:

Telecombedrijf Orange is in ernstige verlegenheid gebracht door zonder toestemming telefoonnummers van zijn mobiele klanten aan KPN door te geven.

Die ga ze vervolgens weer door aan de Telefoongids, het bedrijf dat de nummers publiceert in gidsen en op Internet. Dat betekent dat klanten die hun mobiele nummer altijd angstvallig voor derden afschermden, nu met hun volledige gegevens zowel in de gedrukte versie van de telefoongids als op het internet staan.

Orange heeft zaan zijn klanten die daarover klaagden, ijlings een excuusbrief geschreven voor de gemaakte fout. Aan KPN is gevraagd de nummers weer te laten verwijderen. Bij de elektronische gids op internet gebeurt dat volgens een woordvoerder van Orange al snel, want wekelijks wordt de site ververst, bij de gedrukt gids duurt dat echter veel langer omdat die pas na een jaar vernieuwd wordt.

Klanten die per se direct als beller weer anoniem willen zijn, kunnen volgens de woordvoerder kosteloos een nieuw nummer krijgen. Dat betekent dus wel dat ze hun oude nummer kwijt zijn en hun vrienden en relaties op de hoogte moeten stellen van hun nieuwe nummer.

De oorzaak van de fout is overigens nog steeds niet gevonden. “Dat kan misschien al in de winkel zijn gebeurd als de klanten een vragenlijst moeten invullen, die vervolgens wordt overgetikt en in het computersysteem wordt ingevoerd,” aldus de woordvoerder.