Nieuw register koppelt KvK-data automatisch

Gepubliceerd: Dinsdag 1 juni 2010
Auteur: Loek Essers

De Kamer van Koophandel neemt een nieuw Handelsregister in gebruik. Overheden moeten verplicht hier hun bedrijfsgegevens vandaan halen en mogen ze niet telkens opnieuw aan bedrijven zelf vragen.

Tot nog toe moeten bedrijven bij verschillende overheidsinstanties steeds opnieuw gegevens aanleveren. Met de komst van het nieuwe Handelsregister hoeven ondernemers maar één keer hun basisgegevens te overleggen aan de Kamer van Koophandel (KvK), dat nu deel uitmaakt van het stelsel basisadministraties. Op die manier voldoet het systeem aan de wettelijke eisen waarop informatie met overheden kan worden gedeeld.

Het heeft drie jaar geduurd voordat de ‘omvangrijke ict-operatie’ werd afgerond. “Het nieuwe Handelsregistersysteem is gebouwd volgens de NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur), waarbij open source techniek is toegepast zoals het programma Nederland Open in Verbinding (NOiV) voorschrijft”, bericht de KvK.
In 2014 volledig functioneel

Het nieuwe systeem is afgelopen vrijdag in gebruik genomen. Dat betekent niet dat alle administratieve rompslomp voor ondernemers direct voorbij is. Het duurt nog tot 2014 voordat het stelsel van basisregistraties helemaal is ingevoerd. “Wij zijn een van de eersten”, legt een woordvoerster van de KvK uit.

Overheden zoals de Belastingdienst, gemeentes en waterschappen, zijn vanaf 2014 verplicht via het stelsel van basisregistraties basisgegevens met elkaar delen zonder ondernemers te vragen naar de informatie. “Dat is prettig voor ondernemers en scheelt veel tijd en papierwerk”, aldus de Kamer van Koophandel. Gegevens van ondernemers die al zijn opgenomen in het Handelsregister worden automatisch opgenomen in de nieuwe versie.
Complex systeem

IT-architect Viktor Grgic noemde de bouw van het nieuwe Handelsregister “de meest complexe opdracht die ik heb gehad". “Dat was een heel moeilijke omgeving wat betreft de stakeholders. Het was heel moeilijk om te bepalen wie allemaal belanghebbende waren, welke belangen ze hadden en hoe die moesten worden ingevuld”, zei hij eerder tegen Webwereld.

“Het ging om multi-dimensionale opslag van historische gegevens, en die informatie moest worden verspreid naar allerlei overheidsinstanties. De vraag was welke informatie zij wilden hebben en op welke manier ze die zouden opvragen. Verschillende mensen hadden daar heel verschillende voorstellingen van."

bron: Webwereld
http://webwereld.nl/nieuws/66151/nieuw-register-koppelt-kvk-data-automatisch.html#source=sub2