KPN opent direct prijsoorlog in nieuwe mobiele breedband

De financiële Telegraaf 1 juli 2004, T41:

KPN begint terstond een prijsslag bij de start van haar mobiele breedbanddiensten (umts) in Nederland. Nadat Vodafone gisteren de prijzen al verlaagde, komt KPN als een van eerste operators in Europa met een ‘flat fee’ voor mobiele data.

Laptopbezitters kunnen vanaf 15 juli onbeperkt gebruik maken van umts en gprs voor een vast bedrag van 75 euros per maand. Dit in tegenstelling tot Vodafone waar de rekening oneindig hoog kan oplopen.

Door umts direct scherp geprijsd aan te bieden hoopt KPN snel een behoorlijk aantal gebruikers te krijgen. Naast mobiel internetten tegen een vast bedrag kunnen klanten ook kiezen uit verschillende databundels. Hoe groter de bundel des te voordeliger het tarief per megabyte (Mb).

Volgens KPN liggen de tarieven op ongeveer hetzelfde niveau als bij het tragere GPRS. Overigens moet wel een insteekkaart (vanaf 185 euros) worden aangeschaft om toegang te krijgen tot het internet of het bedrijfsnetwerk. Umts is in de eerste fase maximaal 6 keer sneller dan het bestaande gprs-netwerk. Qua snelheid is mobiele breedband nu vergelijkbaar met adsl Lite, alsdus KPN.

De uitwisseling van e-mails, zelfs met grote bijlagen, gaat in een rap tempo. Websites verschijnen snel op het scherm. Maar het meest zichtbaar is het verschil bij video. KPN denkt dat het gebruik van mobiele datadiensten nu in een stroomversnelling raakt.

Cees van den Heijkant, algemeen directeur KPN Mobiel Nederland, signaleert een aantal gunstige ontwikkelingen.

“Het aandeel van laptops in de totale computerverkopen is in een jaar gestegen van 24 naar 33 procent. Opmerkelijk is de toegenomen populariteit van smartphones, telefoons met een browser.”

Bij onderzoek van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) bleek dat 50% nu en noodzaak onderschrijft van mobiele datacommunicatie in de eigen organisatie.

Bovendien denkt een kwart van de ondervraagden dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren.

Ook op mobiel gebied raakt de gebruiker snel verslingerd aan breedband, denkt Van den Heijkant. Het ziet hetzelfde gebeuren als bij adsl. “Niemand wil meer terug naar isdn.”

Bezitters van een umts-insteekkaart kunnen ook gebruik maken van ruim 250 publieke Wi-Fi hotspots in Nederland en 3500 in het buitenland. De kosten worden gefactureerd via de mobiele telefoonnota. Door het gebruik van Wi-Fi te integreren beschikken klanten over de beste draadloze verbinding.

========================================

Bereikbaarheid van Umts netwerk zie http://www.kpn-corporate.com/nl/pers/pers/selectie.php?print=1&id=628&taal=nl