Internetbellen krijgt gehoor

Planet Multimedia over “De Stand Der Dingen”, n.l. de overgang van 'packet switching’
http://voip.hakstege.net/content/view/28/39]'circuit-'
naar [url=http://voip.hakstege.net/content/view/31/40[/url] voor het telefoonnet:

[quote]Internetbellen krijgt gehoor
Eind 2007 bellen naar verwachting drie miljoen Nederlandse huishoudens met een internettelefoonverbinding (VoIP) via een telecomaanbieder of kabelbedrijf. De grootste kinderziektes met deze ‘nieuwe’ technologie lijken te zijn genezen, maar de manier waarop we bellen kan de komende jaren nog substantieel veranderen.

[…]

De grootste aanbieders van digitale telefonie in Nederland zijn:

  • KPN
  • Orange, dat binnenkort verkocht wordt
  • Tele2
  • Tiscali (sinds kort een volle KPN-dochter)
  • UPC/Chello
  • Het gezamenlijke bedrijf @Home, Casema, Multikabel

Problemen schrikken niet af
Ondanks de problemen die zowel de telecom- als kabelbedrijven ondervonden bij de initiële lancering van hun voip-diensten, bleek de consument niet ongevoelig voor het nieuwe product. De belangstelling voor het digitale bellen groeit hard. Dat komt niet in de laatste plaats door aanbiedingen waarbij men onbeperkt lang en vaak kan bellen naar vaste Nederlandse telefoonnummers. KPN bemerkt deze transitie van analoge naar digitale (maar ook mobiele) telefonie in zijn portemonnee. Telefoongesprekken via het vaste net leverden in het eerste kwartaal van 2007 309 miljoen euro op, een afname van 80 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor.

Het aantal huishoudens met een vaste KPN-aansluiting daalt iedere maand met tienduizenden, in het afgelopen kwartaal met 140.000, ten gunste van mobiele telefonie en digitaal kabelbellen. Ook dat bleek recentelijk bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers. Daar stond tegenover dat het aantal voip-klanten van KPN in een jaar groeide van 73.000 naar 650.000. Maar die klanten leveren geen omzet uit beltikken meer op. Die tijd is voorbij. Het bedrijf verkoopt nu belbundels.

Eind 2007: drie miljoen
Om hoeveel digitale aansluitingen gaat het nu in Nederland? Onderzoeksbureau Telecom Paper gaf ons inzage in de marktontwikkelingen over het jaar 2006. Vorig jaar groeide het aantal huishoudens met een voip-aansluiting tot 1,8 miljoen. Het onderzoeksbureau spreekt daarbij de verwachting uit dat dat getal in 2007 bijna zal verdubbelen, tot 3 miljoen. Eind 2006 waren de kaarten gelijk verdeeld tussen telecomaanbieders en kabelbedrijven. Maar Telecom Paper gaat ervan uit dat KPN en andere ADSL-exploitanten sneller zullen groeien dan UPC, Casema en hun kabelcollega’s.

Voip heeft een marktaandeel van 30 procent. Achttien procent van de huishoudens heeft overigens helemaal geen vast telefoonnummer meer, want belt enkel nog mobiel (1,3 miljoen mensen).

Planet Multimedia - Nieuws - do 31 mei 2007
http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=846840/sc=35c027
[/quote]