Foonsearch

Wel? Jij over de Libra wat zeggen. Niet, zag jij, Fransen dat namaakgeld toelaten “op hun grondgebied”?

Die d’r tegen zijn moeten Morgan Beller hebben:

The-26-Year-Old-Woman-Behind-Facebooks-Cryptocurrency-Libra

Zo te zien dakloos maar bijvoorbeeld op de website van zender CNBC waren ze onder de indruk:

Meet Morgan Beller, the 26-year-old woman behind Facebook’s plan to make its own currency

 • Morgan Beller is one of three people – all Facebook employees – listed as a co-creator of the proposed Libra digital currency, alongside Vice Presidents David Marcus and Kevin Weil.
 • Beller is head of strategy for Calibra, Facebook’s digital wallet that will be used to store Libra.
 • Beller was previously a partner at Andreessen Horowitz and part of the corporate development team at Medium.

“A short, dark-haired, charismatic, optimistic and energetic hustler”, zij dan, niet hij:

Tokmetzis

Correspondent bij De Correspondent, over mogelijke problemen met de Libra:

Facebook krijgt met zijn nieuwe munt nóg meer oncontroleerbare macht

Ruim twee maanden geleden kondigde Facebook aan een mondiale digitale munt te lanceren. De kritiek op deze plannen groeit. Terecht, want er zijn zeker vier heel grote problemen die eerst opgelost moeten worden.

Probleem 1: Wat voor munt ís de Libra nu eigenlijk?

Vanuit Facebook en de Libra Association is het voldoen aan wet- en regelgeving een enorme opgave.

Maar draai dit eens om. Ook wetgevers en toezichthouders hebben tijd nodig om überhaupt te doorgronden wat voor munt de Libra nu eigenlijk is. Er is tijd nodig om alle risico’s goed in te schatten en tot goede regelingen te komen die burgers, klanten en landen voldoende bescherming bieden.

Die taak wordt bemoeilijkt omdat Facebook en zijn partners internationaal opereren en wetgeving en toezicht doorgaans nationaal georiënteerd zijn. Tevens missen vooral landen in opkomende economieën de capaciteit en juridische infrastructuur om zo’n potentieel groot monetair project goed te reguleren. Moeten internationale organisaties zoals het IMF nog een rol hierin krijgen?

Dit zijn vragen die waarschijnlijk niet binnen een jaar zijn te beantwoorden, de tijdspanne die Facebook in gedachten heeft voor de lancering, laat staan dat er in zo’n korte tijd goede oplossingen gevonden worden.

Probleem 2, De Libra ondermijnt de macht van staten:

Een interessant punt is ook of de Libra misbruikt kan worden voor politieke doeleinden. De meeste aangesloten bedrijven zijn Amerikaans. Kan de Amerikaanse overheid druk uitoefenen op de Libra Association of haar leden om in tijden van internationale spanningen bepaalde landen af te sluiten van het betalingsverkeer?

Het zou niet de eerste keer zijn dat betalingssystemen en dergelijke misbruikt worden voor politieke doeleinden. Onder de Patriot ACT bijvoorbeeld, de strenge antiterrorismewetgeving die na 911 werd aangenomen, waren buitenlandse banken verplicht om gegevens over klanten aan de VS te verstrekken, ook al was dat op basis van de wetgeving van hun eigen land verboden.

Deze banken zaten meestal klem en kozen er dan maar voor om de meest agressieve overheid tevreden te stellen. De VS dreigde met het intrekken van bankvergunningen als ze niet mee zouden werken. Ook het internationale betalingsnetwerk SWIFT is door de VS onder druk gezet om informatie over transacties over te dragen, terwijl dat volgens Europese wetgeving helemaal niet mocht.

Probleem 3: Wat blijft er over als je door de marketingpraatjes prikt?

Bij de meeste cryptovaluta zijn blockchains onveranderbaar, simpelweg omdat er niemand de baas is. Als iemand er met jouw Bitcoins vandoor gaat, dan heb je pech. Niemand die zo’n transactie kan terugdraaien.

Maar bij de Libra is er wel iemand de baas: de Libra Association. Het is nog maar de vraag of de stichting de druk kan weerstaan van procederende gebruikers of aandringende overheden om transacties toch niet stiekem terug te draaien en de blockchain te veranderen.

Technisch kan dat. Maar wat betekent dat voor het vertrouwen in de munt en het betaalsysteem? Datgene wat juist vertrouwen moet geven – de onveranderlijkheid van het register van transacties – zal mogelijk helemaal niet zo onveranderlijk blijken te zijn.

Probleem 4: Kunnen we Facebook wel vertrouwen?

Keer op keer belooft Facebook beterschap, maar het platform heeft nog niet overtuigend laten zien dat het de communicatie en nieuwsvoorziening van zijn gebruikers op een verantwoorde manier kan beheren. En dit bedrijf wil binnen een jaar het wereldwijde geldsysteem op zijn kop zetten?

In het geval van Facebook zou eerst de discussie moeten worden gevoerd of dit bedrijf überhaupt niet te groot is geworden. In plaats van grotere machtsconcentratie, lijkt verbrokkeling en opsplitsing op dit moment een logischere stap.

JM, dat was het weer. Morgen blijft het nog lange tijd bewolkt met soms ook regen.

For a while, nearly every girl at school on whom I had a crush had a father in the FBI.

Op dat moment nog vriendin, nu zijn vrouw, kwam door hem zelf ook in de problemen. Maar, hi-hi:

Made it to the studio and couldn’t find street parking, but my tail did. He had to leave his spot when I drove out of range, so I doubled back and stole his spot.

Waarin een groot land klein kan zijn:

All that was left of Ed’s stuff after the FBI raided the house fit into one small cardboard box.

Hij op Twitter, “I wrote a book”. In zijn boek heeft hij het over “a memoir”:

www۔panmacmillan۔com/blogs/general/edward-snowden-book-permanent-record

Zij zeggen nu:

Case 1:19-cv-01197 Document 1 Filed 09/17/19 Page 1 of 26 PageID# 1

Op de dag van publicatie deze week, hier jij met de opbrengst:

pdf

Twee woorden, eerste woord, drie lettergrepen, begint - in Amerika - met:

car

Klunk, carriage return, terminologie die eigen is aan een bepaald vak of beroep:

Wagenterugloop

De benaming “return” is afgeleid van carriage return (wagenterugloop), de Engelse term bij een typemachine om de wagen met het papier te laten terugkeren naar de rechterkant van het apparaat, zodat de volgende letters links op het papier zouden komen.

Bleeh, jargon? Hij, Snowden, reikt al op blz. 2 van ‘Preface’ een goed bruikbaar verzamelbegrip aan:

If I knew anything back then, I knew computers.

Een uitkomst want wie weet ga jij ook steigeren bij:

Informatie- en communicatietechnologie

Of bijvoorbeeld als van die ico-coin-kuifjes telefoonbreed op hun website laten zetten:

Roadmap

Voor je het weet moeten ze met je naar de eerste hulp:

internet of Internet?

[?] Schrijf je internet met een kleine letter of met een hoofdletter?

[!] We schrijven internet met een kleine letter.

Taaladviesdienst, 0900 - 345 45 85 (op werkdagen tussen 10.00 en 13.00 uur):

Internet is nu een soortnaam. Als aanduiding voor een medium lijkt het sterk op televisie/tv, radio en teletekst, die ook een kleine letter krijgen.

Niet als je zin er mee begint en kennelijk een advies dat al langer in omloop is want ik werd in eerste instantie doorgestuurd naar webarchive۔org. Dat kwam deze week nog op een andere manier langs:

How the Internet Archive is waging war on misinformation

The Internet Archive, founded in 1996, is a non-profit that collects and digitises information, from films to books. It is best known for the Wayback Machine, a free repository of web pages that allows users to see what a particular URL looked like when it was archived, regardless of whether it has since been changed or taken down.

Oeioeioei, bewaren kan zo effectief zijn. Gedigitaliseerd karakter Poroshin in een boek uit dat ‘Archive’:

‘It’s quite comprehensive. They’ve got the complete membership records, which makes it easy to find out when people lie on their denazification questionnaires. I’ll bet they’ve even got your name there somewhere.’

Gunther: ‘Like I said, I was never a Party member.’

‘No,’ he grinned, ‘of course not.’ Poroshin took the file and returned it to the filing cabinet. ‘You were only obeying orders.’

Laat hoofdpersoon Bernie Gunther op weg naar dat documentatiecentrum oplepelen wat-ie ervan weet:

A German Requiem, Philip Kerr (1991)

Troops of the US Seventh Army had stumbled on the complete Nazi Party membership records at a paper mill near Munich, where they were about to be pulped. As well as the NSDAP master files, the Centre included in its collection the NSDAP membership applications, Party correspondence, SS service records, Reich Security Office records, SS racial records, proceedings of the Supreme Party Court and the People’s Court — everything from the membership files of the National Socialist Schoolteachers’ Organization to a file detailing expulsions from the Hitler Youth.

Magnum Photo:

nsdap
Near Munich. Waste Paper in this storage of the
paper and carton supplier Wirth covered the NSDAP
membership files. 1945.

Bijzonder, boeken worden dus zonder kosten door hen aan je uitgeleend:

archive

Bijvoorbeeld het hierboven genoemde boek:

kerr_cover   kerr_inside

In digitaal formaat, met een sticker van de openbare bibliotheek in Boston geplastificeerd en wel zoals genoeg andere titels gescand door het ‘Internet Archive’. Borrow This Book? Niet bij dit boek maar het kan zelfs zijn dat je op een wachtlijst komt.

Er zijn kennelijk nette afspraken met “rechthebbenden” gemaakt:

Controlled Digital Lending (CDL) is an emerging method that allows libraries to loan print books to digital patrons in a “lend like print” fashion. Through CDL, libraries use technical controls to ensure a consistent “owned-to-loaned” ratio, meaning the library circulates the exact number of copies of a specific title it owns, regardless of format, putting controls in place to prevent users from redistributing or copying the digitized version.

Anders een film? Niks ‘borrow’ nu, alleen even klikken, ‘Columbia Pictures Presents’:

film
The Social Network (2010)  —  Bio/drama based on the book “The Accidental Billionaires.”     not

Door ‘The Internet Archive’ opgenomen in ‘Collection Community Video’, ‘240,695 Views’, ‘item-details’:

 • The Social Network ( 2010) 720p Br Rip X 264 700 MB YIFY

Nu ga je je afvragen hoe zorgvuldig rechten in dit geval geregeld zijn. ‘Related Videos’-button doen:

 • 300 Rise Of An Empire 2014 720p Br Rip X 264 YIFY
 • Game Over (2019) 720p NF WEB DL X 264 750 MB
 • Immortal Combat (1994) VHS Rip 720p Upcale
 • 12. Angry. Men. 1957.720p. BRrip.x 264. YIFY

Of:

 • Tropical storm steering using geostrophic winds derived from smoothed 700-MB and 500-MB height fields.

Of:

 • 1018Eng700MB

Als ‘RAR’-bestand beschikbaar zonder verdere informatie. Downloaden en kijken, goederentrein door het beeld, komt roodharige actrice aangelopen, auto’s van zeer recent model en het kan niet anders of we zijn in de VS …

OK daar is dan de titel:

10x10 (2018)

A man abducts a flower shop owner and holds her captive in a small, soundproof room in an effort to extract a dark secret from her past.

Blij met een dooie mus denk ik. Dooie muis:

If I know anything, I know computers.

Betalingsbedrijf PayPal stapt uit het libra-project van Facebook

SAN JOSE - Betalingsbedrijf PayPal stapt uit het libra-project van Facebook. Dat maakte de onderneming vrijdag bekend nadat een dag eerder al geruchten daarover naar buiten waren gekomen. PayPal was een van de financiële bedrijven die lid waren van de Libra Association die de digitale munteenheid van Facebook ontwikkelt.

PayPal zegt nog altijd achter de doelen van libra te staan. Ook laat het bedrijf weten open te staan voor een samenwerking in de toekomst.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde eerder deze week dat behalve PayPal ook Mastercard en Visa zorgen hebben over hun deelname aan libra. De aandacht van toezichthouders voor de cryptomunt zou hen zorgen baren. Bovendien zou Facebook te weinig doen om witwassen via libra te voorkomen.

Mogelijk is betere strategie voor Facebook om te wachten tot een startup voldoende markt heeft verworven, daarna de startup gaan overnemen.

Hoi JM. We zijn al weer een week verder:

Mastercard, Visa, eBay and Stripe quit Facebook’s Libra

Five companies, led by Mastercard, Visa and eBay, pulled out of Facebook’s planned digital currency Libra on Friday, following sustained political pressure and just days before the project’s backers are due to meet for their first board meeting.

Hoe zeggen jullie dat, ik juig het too? maar ik zie ook dat ‘libra’ net als dollar, euro enz. van de pers al een kleine letter gekregen heeft.

Glasgerinkel? Er komt water onder de deur door? Iets van een brandlucht? Suikerberk die ‘help!’ roept?

Natuurlijk niet maar had je dit gezien:

Oproep voor direct pinnen bij DNB

Experiment Een denktank van economen wil dat De Nederlandsche Bank burgers direct toegang geeft tot geld bij de centrale bank.

Als het aan de economen van denktank Sustainable Finance Lab ligt, lopen binnenkort 10.000 mensen in Nederland rond met een bankpas en een app die rechtstreeks toegang geeft tot een bankrekening bij DNB. Direct betalen of sparen met publiek digitaal geld van de centrale bank, in plaats van met private digitale euro’s van de commerciële banken.

Gaat ook over not-so-social-media vanavond

Tegenlicht - Voorbij de emoji - zondag 13 oktober, 21.00 uur, NPO2

De communicatie in het digitale domein wordt geregisseerd door de beursgenoteerde bedrijven van Silicon Valley. Aan de westkust van de Verenigde Staten komt vier keer per jaar het Unicode Consortium bij elkaar. Dit moeilijk toegankelijke gezelschap wordt beschouwd als de ‘Hoge Raad’ van online communicatie. In dit overlegorgaan van de techgiganten krijgt de taal en de infrastructuur van de online wereld vorm en inhoud.

Afgezanten van Apple, Microsoft, Facebook, Google, IBM, Netflix, Amazon en Intel bepalen er de mondiale standaard voor symbolen, tekens en lettertypen in de digitale (beeld)taal, zodat al onze apparaten moeiteloos met elkaar kunnen communiceren.

Tegenlicht kan of niet tellen:

Onderdeel van Unicode is de twaalfkoppige ‘Emoji Commissie’

Of er moet een vuurtje onder de ‘webmaster’ gestookt worden:

Unicode Directors

1	Microsoft Corporation
2	Netflix
3	IBM Corporation
4	Google, Inc.
5	IQVIA
6	Facebook
7	Business Letters
8	Facebook
9	Amazon Web Services
10	Apple
11	Intel Corporation (retired)

Of ze konden bij de redactie - net als ik - het lijstje ‘members’ van dat ‘Emoji-subcommittee’ niet vinden.

Voor een idee van ‘Corporate Power and Responsibility’ anders dit screenshot?

 members

Penning met snotje staat voor:

Sultanate of Oman - Ministry of Endowments and Religious Affairs

En heeft men bij het Consortium ook doorgelinkt naar: mara.gov.om

Daarmee contact opnemen:

contactus

Voor een beter begrip van hoe een en ander functioneert:

Available membership levels. See also Discounted Multi-year Memberships: FULL $21,000

Of gaan oefenen met de eigenschappen van ‘unicode’ en dan als eerste, wat is het:

Learn More about Unicode

Unicode provides a unique number for every character, no matter what the platform, program, or language is.

The emergence of the Unicode Standard and access to tools supporting it are among the most significant recent global software trends.

Each character in a language is assigned a unique code. Check out the complete list (warning: there are close to 150,000 and counting!).

Dat je het gelooft, dus dat het maar goed is dat het er is:

Characters before Unicode

Fundamentally, computers just deal with numbers. They store letters and other characters by assigning a number for each one. Before the Unicode standard was developed, there were many different systems, called character encodings, for assigning these numbers.

These earlier character encodings were limited and did not cover characters for all the world’s languages. Even for a single language like English, no single encoding covered all the letters, punctuation, and technical symbols in common use.

Pictographic languages, such as Japanese, were a challenge to support with these earlier encoding standards.

Onmiddellijk weer gierend halthouden, stopteken:

onclick="scrollToSection('about-us-section', -30)"

Internet-politie:

Blaze InfoInformation Security is a privately held, independent information security company born from years of combined experience and international presence. With offices in Brazil and Portugal, Blaze has a team of senior analysts with past experience in leading information security consulting companies around the world and a proven track record of published security research.

Niet daar voor jou:

We are strong believers in technical excellence and count with extensive experience in delivering complex projects for large customers from different industries such as financial, telecommunications, technology, government and e-commerce. We guarantee the best results to meet your security demands.

De mufti’s van Blaze InfoSec op een stil moment over andermans speurwerk:

What you see is not what you get: when homographs attack

Since the introduction of Unicode in domain names (known as Internationalized Domain Names, or simply IDN) by ICANN over two decades ago, a series of brand new security implications were also brought into light together with the possibility of registering domain names using different alphabets and Unicode characters.

What are homoglyphs and homographs?

Below are the strings https://www.apple.com (Latin) and https://www.аррӏе.com (Cyrillic) displayed in the font Tahoma, size 30:

  tahoma_30

Below are the same strings now displayed in the font Bookman Old Style, size 30:

  bookman_oldstyle_30

The way they are rendered and displayed, Tahoma does not seem to distinguish between both of them, providing no visual indication to a user of a fraudulent website.

Link naar een van beide Apple-adressen is een verrassing en waarom dat zo is zie je waarschijnlijk alleen maar als je het onderste voorbeeld iets vergroot (door er op te klikken, dank je wel Weerman).

Of als je naar degene gaat die dit eigenlijk heeft uitgezocht. Onderaan diens blog-pagina:

Phishing with Unicode Domains

A simple way to limit the damage from bugs such as this is to always use a password manager. In general, users must be very careful and pay attention to the URL when entering personal information. Until this is fixed, concerned users should manually type the URL or navigate to sites via a search engine when in doubt. This is a serious vulnerability that can even fool those who are extremely mindful of phishing.

Niet echt nieuws meer intussen dus Jan Marco:

Covered by: 9to5mac, Arstechnica, Engadget, Forbes, Fortune, The Guardian, IBTimes, Inc., The Independent, Mashable, PC Magazine, The Register, Schneier on Security, Softpedia, TechCrunch, TroyHunt, Wired

Discussed on: Hacker News, /r/programming, /r/netsec, /r/android, /r/webdev

Maar je wilde dit toch wel even weten voor je door AVROTROS-Opgelicht als deskundige wordt gevraagd?

In de tekst bij de uitzending van gisteravond van VPRO Tegenlicht klopt toch iets niet?

Ik kwam uit op een aantal ‘Unicode Directors’ van 11 maar de TV recensent van de NRC heeft vanochtend:

Meer dan de helft van de communicatie op Instagram bestaan uit emoji’s. Er zitten 3000 plaatjes op de toetsenborden van onze telefoon, jaarlijks komen er zestig bij. Maar welke? Daar moet over vergaderd worden. Door een commissie van Unicode, het twintigkoppig opperwezen van de emojitaal.

Shit, hoe weet hij dat te melden, 20 ‘members’ in dat ‘Emoji-subcommittee’ …

Zat natuurlijk gewoon in wat uitgezonden is maar ik heb even niet opgelet?

Mis ik al een tijd de mogelijkheid om daar snel achter te komen, namelijk door achteraf gewoon de ondertiteling van zo’n programma bij tt888.omroep.nl op te vragen. Die is verdwenen.

Had ik nog een andere, eerder opgeslagen “Teruglezen.nl”-link:

Plak hier je NPO Uitzending Gemist link en druk op Enter…

Die doet het gewoon, dus weet hij en anders zij of ze waar je nu terecht kan voor deze service?

Het is een hij. Was met deze Teruglezen-pagina finalist in een wedstrijd:

Stuiveling Open Data Award 2017

De Stuiveling Open Data Award wordt georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (onderdeel van ICTU) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Niet dat bij de inzending zijn naam vermeld staat maar hij timmerde elders letterlijk aan de weg:

Met 3.000 liter verf de fileproblematiek op de drukke A4 oplossen

Sjoerd van der Hoorn, eerder voor een prijs in de race met zijn website teruglezen.nl (waarmee je fragmenten in gemiste tv-uitzendingen kan terugzoeken), denkt dat hij dat kan en hij mag eind deze maand bij Rijkswaterstaat langskomen.

Beschrijving van Teruglezen.nl bij de inzendingen voor een prijs van 20.000 (winnaar: Consumentenbond)

Inzendingen SODA2017

Gebruikers kunnen naar www.teruglezen.nl en daar de link van de NPO.nl site naar hun favoriete programma plakken. Zo is een aflevering van Pauw (https://www.npo.nl/pauw/04-09-2017/BV_101384430) bijvoorbeeld terug te lezen via http://www.teruglezen.nl/npo.php/BV_101384430

Geinponem, begeleidende tekst kwam van hem als deelnemer zelf:

Technisch gezien is Teruglezen.nl ook een pareltje. Het verwerken van de ondertiteling gebeurd direct in de browser van de gebruiker. De servers van Teruglezen.nl zitten hier dus niet tussen.

Daar ging het mij om, in de ‘source’ van de pagina kunnen kijken waar, in dit geval, ‘siteorigineel.js’ vandaan komt en dan daar weer zien hoe je het nu moet opvragen?

De oude link blijkt er zelfs ook nog in te staan, weggecommentarieerd:

//xhttp.open("GET", "https://tt888.omroep.nl/tt888/" ....

Met daaronder de actuele link, met “poms” - zag ik ergens anders - voor “Publieke Omroep Media Service”:

https://rs.poms.omroep.nl/v1/api/subtitles/VPWON_1295413/nl_NL/CAPTION.vtt

Link hier door mij alvast geprepareerd om zo in de browser plakken.

En met een ‘prid’, PRogrammaID, “VPWON_1295413”, afkomstig van “NPO Start”:

https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/13-10-2019/VPWON_1295413

En ja hoor, daar komt nu opnieuw weer langs wat ik wil weten:

22
00:03:02.060 --> 00:03:05.090
Als een soort Hoge Raad
van ons digitale verkeer...

23
00:03:05.140 --> 00:03:09.170
vergadert Lisa Moore met 19 andere
commissieleden over de vraag...

24
00:03:09.220 --> 00:03:13.180
welke icoontjes aan ons emoji
toetsenbord worden toegevoegd.

Nog even terug naar Van der Hoorn, toen gloedvol tegen de SODA-jury:

Door te klikken op een zin, wordt automatisch teruggelinkt naar de oorspronkelijke uitzending en wordt met afspelen begonnen vanaf het gekozen moment.

Doet dat dus niet bij hem maar dat zou ik ook wel willen weten, hoe je Uitzending Gemist zijn player zover kan krijgen dat-ie ergens verderop in de video start met afspelen? Iets van oplossing gloort hier misschien:

Bij het laden van die videostreams laadt je internetbrowser in werkelijkheid een zogenaamde m3u8-playlist. In dit geval spreek ik daarom ook liever over een videoafspeellijst i.p.v een videolink. Deze videoafspeellijst vertegenwoordigt al die stukjes van ±5 seconden, om ze op die manier in de goede volgorde op je scherm te tonen.

Jan Marco, dat gebruik jij af en toe weet ik, Google Translate:

French detected, English: John the Square

lecarre

David John Moore Cornwell, better known by the pen name John le Carré, is a British author of espionage novels. During the 1950s and 1960s, he worked for both the Security Service and the Secret Intelligence Service.

In het archief van de NRC heeft Bas Heijne hem tot twaalf keer toe als John le Carré

Born October 19, 1931 maaar vorige week vrijdag kwam er van hem wel nog een nieuw boek uit:

John le Carré’s Agent Running in the Field — slow-burn but provocative

The engine of every decent novel, and certainly every spy thriller, is conflict. “The cat sat on the mat is not a story,” as John le Carré has opined, “but ‘the cat sat on the dog’s mat’ is.” A neater summary of the writer’s craft would be hard to find — but for too much of his latest novel, le Carré ignores his own advice. This cat sits too long on its own mat.

Hoofdpersoon, van beroep, geheim agent, is-tie braaf nu: huwelijk, OK, vakmanschap, OK, badminton, hartstochtelijk. Twintig jaar terug, voor de held in een ander boek, louter misère.

Zoiets hoor je ook aan zijn stem als hij nu en ter vergelijking twintig jaar eerder het eigen boek zelf inspreekt.

Evengoed genoeg nog om je te verkneukelen:

‘Dom is keen to have a word with you’
Dom?
‘Dominic Trench, our recently appointed head of London General. Your one-time head of Station in Budapest. He says the two of you got on like a house on fire. I’m sure you will again. Why are you looking at me like that?’
‘Are you seriously telling me Dom Trench is head of London General?’
‘I don’t think I’d lie to you, Nat.’
‘When did that happen?’
‘A month ago. While you were asleep in Tallinn not reading our newsletters. Dom will see you at ten tomorrow morning prompt. Confirm with Viv first.’
‘Viv?’
‘His assistant.’
‘Of course.’

Over hoofdstukken heen zal onze Nat zijn nieuwe leidinggevende tegenover de lezers blijven afzeiken:

Dom doesn’t do guilt
Dom doesn’t do confrontation
Dom doesn’t do irony

Maar waarderend over een andere collega:

She doesn’t do hysterics and she likes fish.

Twintig jaar geleden Had hij er zo nog maar één, overigens ook met een professionele “Nat” als held:

“That’s not an exit wound, that’s a splat wound. You’d need a dumdum bullet to make a hole like that.”

Waar iemand had aangeboden diens bevindingen bij een sectie in het Turks te vertalen:

“I can’t do splat,” the consul warned Brock wretchedly, “it doesn’t translate” …

Dumdum, splat in Duitse vertaling:

“Das ist keine Austrittswunde, sondern eine Eintrittswunde. Ein solcher Schürfsaum kann eigentlich nur von einem Dum-dum-Geschoß stammen.”

“Schürfsaum kann ich nicht”, meinte der Konsul mit kläglicherStimme, “das kann man nicht übersetzen” …

Nederlandse vertaling? € 1,50 => marktplaats.nl/…/boeken/…single-en-single-john-le-carre.html

De man zijn boeken zijn -tig keer verfilmd of in een tv-serie verwerkt, 16 inmiddels belegen foto’s daaruit:

Ranking Every John Le Carré Adaptation

Whose Smiley was best? Leamas? What about Hiddleston though?

Le Carré gave readers the spy-versus-spy and inside tradecraft they craved, but with a dose of literary modernism and a disillusioned worldview.

In feite een literaire beoordeling:

Despite the presence of spies, Le Carré’s work is not a natural fit for the screen. The shifting perspectives, the disorienting time shifts, the coded interactions that require two or three hundred pages of immersion before you can feel confident in even identifying the main characters, or explaining the gist of their basic interactions––how do you put all that into a two-hour visual experience while also staying true to the art, and selling popcorn on top of it?

Helden (2)

Zo moet je het dus aanpakken, je held vereren, blurb met zwart-wit foto zo donker als maar kan:

The punk rock internet – how DIY ​​rebels ​are working to ​replace the tech giants

dirvine

MaidSafe was founded 12 years ago by the 52-year-old computing engineer and former lifeboat captain David Irvine.

Uit het Handelsregister in het Verenigd Koninkrijk, date of birth: April 1965.

Even iets van wat iemand anders in hem ziet, maar kort:

He has the air of someone with so many ideas he can barely get them all out. Despite spurning money from venture capitalists, his company has come from humble beginnings to the verge of its proper launch.

Dan vol erin, waarom:

In a pristine meeting room, Irvine explains a mistake carried over from old-fashioned corporate computer networks to the modern internet. “There’s a big server, and people connect to it. That used to be the way companies work; now, they’ve done the same thing to the internet. Which is remarkably stupid, because they are central points of failure. They’re points of attack. There are passwords on them: stuff gets stolen.”

Hoe? Zo:

His alternative is what he calls the Safe network: the acronym stands for “Safe Access for Everyone”. In this model, rather than being stored on distant servers, people’s data – files, documents, social-media interactions – will be broken into fragments, encrypted and scattered around other people’s computers and smartphones, meaning that hacking and data theft will become impossible.

Thanks to a system of self-authentication in which a Safe user’s encrypted information would only be put back together and unlocked on their own devices, there will be no centrally held passwords.

No one will leave data trails, so there will be nothing for big online companies to harvest. The financial lubricant will be a cryptocurrency called Safecoin: users will pay to store data on the network, and also be rewarded for storing other people’s (encrypted) information on their devices.

Discussie, in de oertijd liepen krokodillen nog rechtop:

One big question hangs over Irvine’s concept of a decentralised internet: given what we know about what some people use technology for, the encrypted information stored on people’s devices will include fragments of nasty, illegal stuff, won’t it?

“It will.”

“Even MaidSafe staff don’t know who is on the network, where they are based, what has been stored and where the data is located.”

“No. We don’t know.”

Even if it includes child abuse images, or so-called revenge porn or beheading videos?

“Yeah.”

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, gaat over ons:

There is a community of around 7,000 interested people already working on services that will work on the Safe network, including alternatives to platforms such as Facebook and YouTube.

Hebben deze week, op de ‘UK-no-deal’-dag, in een paar uur tijd terloops een bak geld ingeleverd:

MaidSafe Loan Opportunity - APPLICATIONS NOW CLOSED!

As we all know the company now has funds for the next year or so (crypto price-dependent), however it would benefit greatly from an investment perspective to remove any financial constraints to maintaining the very best team we can afford. MaidSafe as a business also wish to remove the burden of continually seeking investment via VCs and grants, which detracts from focus on launch. Ideally, we would like to be able to fund the company, potentially at no cost to anyone, and reward those who help us out. I believe we can achieve this in a simple and effective way.

Dirvine:

Problem is we surpassed that in the first evening. The process was stopped with over 26 million already pledged.

Feinberg:

26 Million? Dude…

Dirvine:

It’s all horses for courses.

Feinberg:

Holy sh*t. There is no stopping us with that level of support.

Tegen de achtergrond van flink bezuinigen, ‘pristine meeting rooms’ begonnen MaidSafe de das om te doen.

Uitleg over het vehikel, een dubbeltje:

Note: At the time of writing the SAFE Network is still pre-release (Alpha) and Safecoin is not yet implemented. However, a token called MaidSafeCoin (MAID) can be purchased on cryptocurrency exchanges. When the Network goes live MAID will be exchanged for Safecoin on a 1:1 basis.

Uit diezelfde ‘primer’ een stuk of wat ‘Fundamental Principles of the SAFE Network’ doen:

The SAFE Network will:

 1. Allow a person to create an account and login anonymously and without intervention.
  Creating a new account and logging into the Network will never require a third party.
 2. Enable users to securely and with no controlling intermediaries share information and messages. > The SAFE Network will never allow third parties to either read or store the information sent by a user without that user’s consent.
 3. Allow the transfer of the Network currency Safecoin to any user free of transaction costs.
 4. Enable Users to anonymously create and share data worldwide. The Network will always ensure that the user has the ability to send transaction messages and posts with a temporary single-use ID that is not linked to any known identity on the Network.
 5. Let anyone browse content anonymously and free of charge and without the need to create an account.
 6. Allow users to associate multiple identities with their account.
 7. Let users utilize any of their identities to send/receive Safecoin.
 8. Store data in perpetuity. All public/published data on the Network will be immutable and available on the Network indefinitely.
 9. Never require passwords to be stored on the Network or on machines used to access the Network.
 10. Allow any user, on any machine, to access the Network leaving no trace of their presence or activity on the machine.

Helden (3)

Easy, schema weer invullen, 1) link, 2) bewerkte foto, 3) kreet:

Kirsten Verdel: deze vrouw moet Xs4all redden

verdel

Kirsten Verdel is een doorgewinterde campagneleider en politiek strateeg die vrijwel altijd haar zin krijgt.

En 4) geboortedatum. Al een keertje opgezocht:

Weer die man:

Oké, afgelopen donderdag, nieuwsbrief actiecomité XS4ALL Moet Blijven:

Beste XS4ALL-sympathisant,

Het gaat gebeuren. Over een week lanceren we fase 1 van onze nieuwe provider. Een provider waar medewerkers en klanten van XS4ALL -en andere providers- terecht kunnen. Een provider die zich vrij vecht en die strijdt voor jouw digitale belangen.

Marketing-dingetje inzetten, ik als geadresseerde was uitverkoren :slight_smile:

Iedereen die op deze nieuwsbrief is geabonneerd krijgt al een week voor de rest van Nederland toegang tot de mogelijkheid om mee te doen aan deze eerste fase: een crowdfundactie voor het nieuwe bedrijf. We hebben al ontzettend veel geregeld, en dat is tot nu 100% vrijwilligerswerk geweest, maar we hebben vanaf nu natuurlijk geld nodig voor personeel, kantoorruimte, af te sluiten contracten en techniek. Voor de logistiek van het aanbieden van internetverbindingen ís de financiering al geregeld!

Hoe werkt het? Goed:

 • Op maandag 4 november sturen we je een link naar een speciale pagina waarop je dan al kunt investeren, tegen een rente van 3% per jaar. Investeren kan vanaf 250 euro. Iedereen die investeert, komt op de Wall of Fame in het nieuwe kantoor. De eerste 500 mensen die minimaal 1.000 euro investeren krijgen twee kaarten voor de launch party in Paradiso, die begin 2020 zal plaatsvinden. Voor de overige kaarten loot iedereen mee die meedoet aan de crowdfundactie. De FAQ van de crowdfundactie vind je op https://xs4allmoetblijven.nl/nieuws/faq-crowdfundactie/.

 • Op maandag 11 november stellen we de crowdfundactie pas open voor de rest van Nederland. Ook onthullen we dan de naam van de provider én je kunt dan ook direct lid (founding member) worden, voor 50 euro. Daarvoor krijg je alvast iets handigs waarmee we een hardnekkig probleem voor veel internetters zullen oplossen. Binnen enkele maanden kunnen we dan door naar fase 2: het aanbieden van internetverbindingen en alles wat daar bij hoort.

Met vriendelijke groet,

Kirsten Verdel, Sjoera Nas, Anco Scholte ter Horst, Doke Pelleboer, Gerdien Dalmulder en Marleen Stikker namens actiecomité XS4ALL Moet Blijven

Edit dinsdag 5 november:

Excel-weet-het-wel

trend

Niet fijn dat zo gaat aflopen met (Maid)SAFE. Blijkbaar lukt het hen niet om te maken wat ze de gebruikers hebben voorspeld.

De hartelijke groet Jan Marco

Ja, zat de Guardian ook mee, toch nog maar even een vraagteken erachter:

Around the world, a handful of visionaries are plotting an alternative ​online ​future​.​ ​Is it really possible to remake the internet in a way that’s egalitarian, decentralised and free of snooping​?​

Andere pionier in datzelfde al eerder aangehaalde artikel:

kalbag_balkan

The punk rock internet – how DIY ​​rebels ​are working to ​replace the tech giants

“We’ve kind of been brainwashed into this Silicon Valley idea of success. You know: ‘Unless you’ve made a billion dollars and you’re on the cover of Forbes magazine as the next king, you’re not successful.’ With our projects, no one’s going to make a billion dollars if we’re successful – not me, not Laura, not anyone.”

Nabrander:

“And if we do, you’ll know something’s gone wrong. We’ll have screwed up.”

Trouwens, jouw project:

Foonsearch - foondump ontwikkeling

Hierboven ook nog altijd als pagina-titel - was toch van “jul '04”:

Is daarmee nog van voor de start van MaidSafe, in 2006. :sunglasses:

Laat die geuzenvlag anders nog maar even fier wapperen …

Term com·pu·ter·kra·ker wordt vaak genoeg in zijn ongunstige betekenis gebruikt:

Wedloop tussen Facebook en hackers ontspoort

Het is een onwaarschijnlijk aantal, maar het staat er echt. Tussen april en september van dit jaar verwijderde Facebook 3,2 miljard nepprofielen, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. 3,2 miljard: dat is ongeveer anderhalf maal het aantal echte profielen op het sociale medium.

Lux et Libertas, NRC, weten zij veel. Zijn zieners en hebben het beste met ons voor. Portretten:

Hackers Handshake – Photo exhibition brings helpful hackers up close

done vogelaar gevers_r gevers_v jonker

Engels-talige nl-pagina, moest zeker, deugt als kleine canon van digitaal losschroeven en weer dichtmaken. In Nederland.

Jan Marco, interessant onderwerp? Take your pick:

Social media content too ‘ghastly’ for humans to monitor, Tim Berners-Lee says

Befobbeld:

Tesla’s new pickup truck smashed during demo

So the eyes have it:

FILE PHOTO: A man passes an Interpol logo during the handing over ceremony
of the new premises for Interpol’s Global Complex for Innovation, a research
and development facility, in Singapore REUTERS

Ook - maar niet zichtbaar in het persbericht:

FILE PHOTO: A man holding a laptop computer, in an office in Warsaw REUTERS

Een verhouding oppervlak twee illustraties afgezet tegen dat van de gehele pagina met tekst en al, zijnde :

2 x 853 x 568 (foto) + 2 x 853 x 63 (caption) : 853 x 3189 (articlebody) = 39,57%

Was misschien ook iets teveel van het goede? Boven dat bericht, November 17, 2019:

Exclusive: Interpol plans to condemn encryption spread, citing predators, sources say

Roept wel de vraag op:

How Much Money Can You Earn In Stock Photography?

OK, maar die man, dat was Kees Verhoeven. Die is tegen:

Title: D66_pamflet_digitale_revolutie_a5_v12.indd

Niet dus Ferd - “FBJ” - Grapperhaus:

Minister Grapperhaus wil toegang tot chat- en berichtendiensten

Maar jij zegt, iets anders, ik werd betast door een multinational? Ja, vreemd:

zoeken

Dit niet maar dat daarna inderdaad:

gevonden

Zou meteen kijken wat je aandelen gaan doen als ik jou was. Verder met de publieke omroep:

Een blik die inspireert, ons perspectief kantelt of de horizon verbreedt.

Geen cent te makken, “Online redactie stagiair bij VPRO cultuurprogramma ‘Mondo’, Solliciteer Direct”:

Wat ga je doen? Je werkzaamheden zijn gevarieerd en bestaan uit verschillende redactionele
en ondersteunende werkzaamheden.

Daartoe “Boeken” en “Vrije Geluiden” schrappen. Niet iedereen is het daarmee eens:

vergelijken

Ik zag het gelijk maar ‘tools’ als deze niet:

dubbel

Of ‘TextPad’ om maar eens wat te noemen, sinds 1994, vestiging:

Helios-Software-Solutions

Of Microsoft Excel, Corporate HQ daarvan:

microsoft-headquarters

Die kunnen wel ontdubbelen maar wie of wat was er dan dubbel? Kut, ‘Record Macro’:

Sub Macro1()
 Range("Table1[[#Headers],[Volledige lijst van ondertekenaars:]]").Select
 Range(Selection, ActiveCell.SpecialCells(xlLastCell)).Select
 Range("Table1[[#All],[Volledige lijst van ondertekenaars:]]").Select
 Range("Table1[[#All],[Volledige lijst van ondertekenaars:]]").AdvancedFilter _
  Action:=xlFilterCopy, CopyToRange:=Range("C1"), Unique:=True
 Range("C1").Select
 ActiveSheet.ListObjects.Add(xlSrcRange, Range("$C$1:$C$346"), , xlYes).Name = _
  "Table2"
 Range("E2").Select
 ActiveCell.FormulaR1C1 = "=Table1[@[Volledige lijst van ondertekenaars:]]= _
  Table2[@[Volledige lijst van ondertekenaars:]]"
 Range("E2").Select
 Selection.AutoFill Destination:=Range("E2:E347"), Type:=xlFillDefault
End Sub

Wist ik dus als gezegd al:

lijst

Onder de oproep van Boeken-presentator Jeroen van Kan die eerder dit jaar tijdig zijn vertrek aankondigde:

Opinie-2019-11-22-NPO-schrapt-VPRO-Boeken-en-ontpopt-zich-tot-sponsor-van-de-achteruitgang

Is ze wel dubbel, Eva Meijer, of hebben we misschien te maken met meer dan één auteur met deze naam:

meijer_meijer

Zelf kijkt ze daar niet van op:

Welke schrijver is naar uw idee het meest overschat? en 20 andere vragen aan Eva Meijer

Welk boek ligt naast uw bed?

Freshwater van Akwaeke Emezi.

Het is een verslag van iemand die bestaat als meervoud, niet als enkelvoud, en behandelt de verschillende manieren waarop je met die gekte kunt leven.

Vanuit het westerse, medische discours zou men de hoofdpersoon een meervoudige-persoonlijkheidsstoornis toeschrijven.

Maar vanuit haar Nigeriaanse achtergrond krijgt de meervoudigheid vorm als een verscheidenheid van geesten die door haar spreken. Aan de hand van de traditionele verhalen over die geesten lukt het haar de situatie leefbaar te maken. Een aanrader.

sire
Foto:Tim Berners-Lee en Marleen Stikker (r)

Alternatief voor weggooien:

Het internet is stuk - Maar we kunnen het repareren

Er is een ander internet mogelijk. Met die boodschap in het hoofd begon internetpionier Marleen Stikker vorig jaar haar eerste boek te schrijven. Want het lijkt soms alsof er geen alternatief is voor wat wij nu aantreffen als we online gaan. Alsof het inherent is aan internet dat gebruikers moeten betalen voor gratis diensten met hun privacy, alsof de privacyschandalen, het nepnieuws, de monopolies, de oplichters, de fraude, de polarisering en de manipulerende algoritmes nu eenmaal onherroepelijk bij internet horen.

Man van de NRC bedoelde natuurlijk te zeggen, vliegen en vlees eten, niet vliegen en vlees eten:

„We hebben de plofkippen ook uit de schappen gekregen.”

Als we daar zelf voor verantwoordelijk zijn, kunnen we er ook zelf iets aan doen. Moet een iPhone, Facebook en Google gebruiken net zoiets worden als vliegen en vlees eten?

„Ik zeg niet dat mensen zich moeten gaan schamen. Ik kan niet eens beweren dat het mij lukt geen van die diensten te gebruiken. Maar ik zie die schaamte wel bij veel mensen ontstaan. Het ongemakkelijke gevoel vast te zitten aan diensten die je bespioneren, het gevoel het normaal te moeten vinden dat je hele omgeving wordt volgehangen met camera’s, om maar een voorbeeld te noemen.”

TBL, ik introduceer een nieuwe aanpak om deze patstelling te doorbreken, het ‘internetcontract’:

Opinie - Red het web

Het contract legt vast hoe het systeemontwerp zo kan worden verbeterd dat het prikkels wegneemt die clickbait of de verspreiding van desinformatie belonen. Gerichte politieke reclame geeft politieke partijen de mogelijkheid om het debat te ondergraven. Het is nodig dat platforms zoals Facebook hun ‘zwarte doos’ [met hun algoritmes] openen en duidelijk uitleggen hoe ze de risico’s van hun producten voor de samenleving minimaliseren of wegnemen. Overheden zouden naar mijn mening een onmiddellijk verbod op gerichte politieke reclame moeten instellen om het vertrouwen in ons publieke debat te herstellen.

Vinger op nog een andere zere plek leggen:

Diverser personeel

We hebben een veel en veel diverser personeelsbestand in onze technologische industrieën nodig om ervoor te zorgen dat hun producten alle groeperingen bedienen. En bedrijven zouden op een zinvolle manier verslag moeten doen van de vooruitgang die ze met deze diversiteitsdoelstellingen boeken.

Sowieso maar waar denkt hij aan dan? De oorspronkelijke tekst in de New York Times:

For example, why on an exercise app should women have to worry that their precise jogging routes are shared by default with other users? Perhaps because they were designed by people not thinking about the safety needs of women.

Was ik niet zomaar op uitgekomen, Berners-Lee in “Weaving the Web” (1999):

weaving

Hij als actief lid van een kerkgenootschap:

To make the online world a place worth being in, we must all use the Contract for the Web to fight now for the web we want.

Zeg het maar, is het goed vertaald:

Om de online wereld tot een waardevolle omgeving te maken, moet iedereen het internetcontract gebruiken om te vechten voor het net dat we willen.

Praat mee met NRC - Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren:

Alle reacties (0)

Zwarte inkt, nog geen magazine-in-kleur-gedoe:

dds

En ze geloven alles, onder de foto heeft een krant “burgemeester” gezet en dan uit het interview met haar:

“Waar men nog steeds de meeste lol in heeft, dat is het eindeloos ouwehoeren met elkaar.”

Baby stapjes nog maar men kon heel even online zijn. De Volkskrant toen:

‘Digitale Stad is eerste succesvolle telematica-project in Nederland’

De bestuurlijke informatie van de gemeente werd in tien weken negenduizend keer geraadpleegd, vermoedelijk meer dan in de tien jaar daarvoor.

‘Toen de tien weken ten einde liepen, merkten we dat mensen er net aan begonnen te wennen. Die incubatietijd hebben we wat onderschat. Sommigen hadden zich er net lekker genesteld, en dachten er niet aan te vertrekken. Dus terwijl de auto al reed, hebben we er een structurele invulling aan gegeven. Je moet niet vergeten dat we bezig waren met het eerste echt succesvolle telematica-project in Nederland. Ik denk dat het komt omdat dit geen technology driven-project is. Wij gaan uit van de inhoud, en mensen zien dat.’

Kan kort duren, kan lang duren maar daar zijn ze weer van de Volkskrant, gisteren dan:

INTERVIE MARLEEN STIKKER

Het heet Perscombinatie, wat een grote oplage, “elektronisch” redactiesysteem en alles? Eek, een mens:

<span class="artstyle__labels__label">Intervie</span>

Weerman, je zit er naast, zijn toch hoofdletters? Kuch, bij de krant zeggen ze “bovenkast”, is in voorzien:

 .artstyle__labels{text-transform:uppercase;}

Intervie is wel een stuk oorlogszuchtiger dan dat in de NRC, ook gisteren:

Het internet is stuk, maar nog niet verloren

Maar dat het zo erg zou worden, zal niemand destijds hebben gedacht. De idealisten die een open en vrij internet willen, waarbij burgers onbespied informatie kunnen uitwisselen, hebben plaatsgemaakt voor een handvol bedrijven die er met alle data en geld vandoor is gegaan.

En tekst staat anders dan in de NRC wel gelinkt als je denkt hé dat is een link:

Ze komen er niet meer mee weg; de kritiek komt tegenwoordig van alle kanten. Neem alleen al de oogst van afgelopen week. Apple-topman Tim Cook die de Amerikaanse politiek oproept dataprivacywetgeving door te voeren, omdat de grote technologiebedrijven daar zelf onvoldoende oog voor hebben. Of world wide web-bedenker Tim Berners-Lee die met een contract komt waaraan zowel bedrijven, overheden als consumenten zich moeten houden zodat het web weer gezond kan worden. Of het rapport van Amnesty International waarin de surveillancepraktijken van Google en Facebook onomwonden als een bedreiging voor de mensenrechten worden genoemd.

Heb je zoals ik het boek (nog) niet dan kan je van hen ook de rode lijn aangereikt krijgen, Alternatieven:

Vooropgesteld: er is geen wondermiddel waarmee in één klap alle problemen kunnen worden opgelost. Stikker houdt in haar prettig leesbare boek, waarin ze ook terugblikt op de idealistische beginjaren van het Nederlandse internet, een hartstochtelijk pleidooi voor een groot aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de macht bij de grote techbedrijven wordt weggehaald. Een van de voorwaarden is de aanwezigheid van alternatieven voor de gratis diensten van Google, Facebook en consorten.

2 Overheid moet goede voorbeeld geven:

Stikker noemt het ‘bizar’ dat 70 procent van de Nederlandse scholen Google-software gebruikt. De scholen ‘zijn er nog trots op ook, dat ze een Google-school zijn. Alsof je zegt dat je een Coca Cola-school bent. Het besef dat Google níet oké is, is daar nog niet doorgedrongen.’ Terwijl ook hier genoeg alternatieven zijn, benadrukt Stikker nogmaals. ‘Laten we daar eens mee beginnen. Scholen kunnen hun middelen dan besteden aan publieke technologieën.’ Bijkomend voordeel: leerlingen leren op jonge leeftijd dat er meer is dan YouTube, Facebook, Chrome of Google Drive. ‘Als je hetzelfde doet bij omroepen, festivals, bibliotheken en andere instellingen, dan kan het best hard gaan.’

3 Financiering:

Allemaal leuk en aardig, die goedbedoelde initiatieven die nu als paddestoelen uit de grond schieten, maar Stikker is er naar eigen zeggen niet gerust op dat die het ook gaan halen. Het punt is: bedrijven als Google en Amazon hebben een goedgevulde oorlogskas, waarmee ze alles kunnen kopen wat ze maar willen, in alle sectoren. Stikker haalt weer het voorbeeld van Brave aan: ‘Ze hebben een solide verdienmodel, maar doen dat niet met het plunderen van gegevens van zijn gebruikers. Maar het wordt heel lastig als je moet gaan concurreren met partijen die vuil spel spelen, zoals Google. Als monopolisten niet aan banden worden gelegd, verlies je op den duur.’

4 Regulering:

‘Als je de apotheek binnenstapt voor een medicijn, dan kan je ervan op aan dat alles goed is geregeld. Maar als je je telefoon opent, maakt bijna alles wat erop staat gebruik van surveillancetechnologie. Dat is heel merkwaardig.’ Ze spreekt van ‘enorm achterstallig onderhoud’. ‘We zijn uit balans geraakt. Mensen denken dat het allemaal vanzelfsprekend is dat je je privacy kwijt bent zodra je internet gebruikt.’ Stikker wil het omdraaien: het moet weer vanzelfsprekend worden dat data van consumenten niet automatisch met marktpartijen worden gedeeld.

5 Opbreken en boetes:

En als dit allemaal niet werkt, kan er altijd nog keihard worden ingegrepen als techbedrijven over de schreef gaan. Neem de stappen die techbedrijven als Amazon en Google in de gezondheidszorg zetten om daar ook dominant te worden: zeer onwenselijk als het aan Stikker ligt.

En twee lijstjes, eentje met “kritische techboeken”-titels en:

MEER OVER HET REPAREREN VAN INTERNET

WhatsApp, Instagram, Chrome, Android: de systemen van grootmachten Google en Facebook zijn overal. Want ze zijn goed en ze zijn gratis. Gebruikers betalen in veel gevallen met hun data. Zijn er eigenlijk nog wel alternatieven voor al dit fraais?

Van de democratische belofte van het internet lijkt weinig over nu bedrijven als Google en Facebook bepalen wat we zien en overheden gretig meekijken. Wetenschappers droegen ideeën aan om internet terug te krijgen.

Interview met internetcriticus Andrew Keen: ‘Facebook is op zijn retour, de volgende Yahoo. Mark Zuckerberg is een totaal visieloze leider, hij heeft echt geen idee. De man had gewoon geluk.’

‘MarkDown’-speller hier toont zich trouwens al de hele tijd bezorgd over de vijf keer door de Volkskrant en/of Stikker gebezigde term “techbedrijven”?

Dat mag wel, “gebezigde”.

VK’s “techboeken”, ook een rode streep eronder en het ding meldt achter de rechtermuisknop, “pechboeken” ga ik wel goedrekenen.

Maar nu zou “goedrekenen” fout zijn …

    jumbo

Kloek en moedig:

    Het internet is stuk, ziet Marleen Stikker: ‘Je kunt niet meer uitloggen’

Die is goed kwaad:


Het is anders gelopen. De jonge mannen met hoody's zijn zelf de nieuwe Goliaths geworden, hun macht een veelvoud van die van de oude bazen.

Ze hebben die macht geconsolideerd door hun platforms compleet te centraliseren en alle data en algoritmen te privatiseren. Daarbij hebben ze de energie van de nieuwe Davidjes subliem weten te absorberen, simpelweg door ze te financieren.

Elke starter die durfkapitaal heeft gekregen is in de val gelopen: een ondernemingsplan moet altijd een exponentiële groeicurve en werelddominantie voorspellen. Bij het eerste kwartaal waarin de jonge enthousiaste wereldveroveraar zijn doelstellingen niet haalt, wordt hem een stuk eigenaarschap ontnomen.

Zo werd het internet in sneltreinvaart geannexeerd:


Stap voor stap komen de zetbazen binnen die de belangen van de aandeelhouder vooropstellen. Ze hebben de perfecte list gevonden om het gevaar af te wenden dat ze buitenspel worden gezet door gretige jonge honden: die worden zo snel mogelijk ingelijfd en afhankelijk gemaakt van de geldkraan.

Niet voor niets verrijzen er in alle grote steden gigantische start-upspeeltuinen waar jonge entrepreneurs met drones mogen spelen, elkaar met retro arcadespellen kunnen bevechten, en barista's klavertjes in hun cappuccinoschuim tekenen - dat alles met het idee dat ze dit doen voor de planeet, voor goed onderwijs, veiligheid, schone steden, verbetering van de zorg, de verbinding tussen mensen, het redden van de democratie.

De wereld van het kapitaal heeft zich het sociaal-maatschappelijke idioom toegeëigend.

Komt hard aan. Het Parool nog met iets van ontkenning, defect? In slechte staat? Kaduuk:

    Waar zowat iedereen het over eens was: internet is inderdaad flink kaduuk.

Over deze constructie die dienst doet als hulpmiddel bij communicatie:

 • Wij respecteren ( je | jouw | uw ) privacy. (17.900.000 results)
 • Daarom … (89.300.000 results)

Kijk snel op punt, nl:

 • Ja, ik accepteer cookies.
 • Je blokkeert onze banners!

Werd almaar langzamer:

 • Om u goed van dienst te kunnen zijn gebruiken wij uw persoonsgegevens.
 • Hoe bescherming wij uw persoonsgegevens?

Oké dan:

 • Wachtwoord vergeten?
 • Antwoord op meestgestelde vragen.

Zeuren:

 • Ik ga akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief.
 • Je bent uitgekozen om deel te nemen aan een korte enquête.

Onredelijk:

 • Geslacht?
 • Verplicht veld.

Aftakeling:

 • Helaas, we kunnen de pagina niet vinden.
 • De opgegeven bron is niet gevonden.

Verward gedrag:

 • Zijn de datum en de tijd van uw computer correct?
 • Als de site niet wordt geopend kunt u op ‘Feedback verzenden’ klikken.

Kortstondig herstel:

 • Lees voor icon

Weer uitval:

 • Je verbinding is niet privé.
 • Chrome ondervindt problemen bij het laden.

Andere symptomen:

 • Conflict met witruimte.
 • Randapparatuur wordt uitgelezen.

Echt ziek:

 • Ik krijg geen SMS.
 • Server niet gevonden.

Bellen naar de huisarts:

 • Controleer uw internetverbinding.
 • Staat je foutcode er niet bij?

Na overleg met zijn collega:

 • Begin met te controleren of u uw laatste factuur hebt betaald.
 • Plaats het systeem dichter bij de draadloze router.

Wat betreft zijn praktijk voorlopig afwikkelen:

 • Hebben wij uw vraag volledig beantwoord?
 • We werken aan het netwerk op werkdagen tussen 06.00 en 17.00 uur.
 • Probeer het later opnieuw of neem contact op met uw beheerder.

Daarna toch doorverwijzen:

 • TLS standaard staat uitgeschakeld.
 • Wanneer je ingelogd bent met een kinderprofiel is de mogelijkheid om uit te loggen verborgen.
 • Probleemoplosser starten.

Doodsreutel:

 • Verificatiefout opgetreden.
 • Interne fout.
 • Handmatige activering mislukt.
 • Machtigingsfout.

Donorcodicil klaarleggen:

 • Meer weten over privacy en digitale veiligheid?
 • Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid - Cookie instellingen

Probleemoplosser stoppen, tijdstip van overlijden:

 • Het verzoek voldoet niet aan de koppelvlakspecificaties en kan hierdoor niet worden verwerkt.
 • Als binnen het proces een retry zit en deze is gestopt, wordt uitvragen van de status gestaakt.

Dat was het dan?

 • Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen.

Ach en wee:

 • Kies het product waarvoor u een ticket wilt aanmaken.

Sterfgeval:

 • Beschrijf het probleem zo gedetailleerd mogelijk, u krijgt op werkdagen uiterlijk binnen 24 uur reactie.

Hoe kan ik het ‘dagger’-symbool invoegen?

 • single dagger – Enkel kruisje, obelisk, ANSI-code 0134.

Ah, je krijgt een door code &#0134; te doen:

 • Heeft deze info u geholpen?

Gereed:

Hoi Weerman,

Met negen principes wil Berners-Lee het wereldwijde web gaan redden van onder meer politieke manipulatie, nepnieuws en inbreuken op privacy.

Hier lopen wij nu tegen aan:

De mededingingsautoriteit heeft bedrijven gevraagd naar overeenkomsten waarin zij data aan Google hebben gegeven, of waarmee Google op andere manieren inzicht heeft gekregen in bepaalde gegevens. Ook wil de EU weten of bedrijven daarvoor betaald werden.

De toezichthouder wil onder meer weten om wat voor soort gegevens het gaat en welke waarde de bedrijven aan deze data hechten. Ook vraagt de EU of de bedrijven door een contract met Google beperkt werden om data op een bepaalde manier beperkt of helemaal niet te gebruiken.

Ik vraag mij af of investeringbedrijven en internet goed samengaan:

Het internetdomein .org is voor 1,135 miljard dollar (omgerekend 1,03 miljard euro) in handen gekomen van het Amerikaanse investeringsbedrijf Ethos. De verkoopprijs is vrijdag bekendgemaakt door verkoper Internet Society.

Ik geloof wel in decentrale concept:

1. Creëer Wikipedia-burgerlegers

Probleem : Platforms hebben te veel macht
Oplossing : Gebruik het rotonde-model

Uber, Airbnb, Google, Facebook, Amazon zijn voorbeelden van zeer succesvolle commerciële platforms. ‘Het nadeel van hun dominantie wordt steeds duidelijker’, zegt Nart Wielaard, co-auteur van het boek Wij Zijn Big Data. ‘Deelnemers zelf hebben weinig invloed. Symptomen daarvan zijn de talrijke klachten van chauffeurs over de werkmethoden van Uber, het nepnieuws bij Facebook en de filterbubbel van Google.’

De oplossing ligt in het combineren van de voordelen van wereldwijde platforms (gebruiksgemak) met een decentraal model. Wielaard: ‘Vergelijk het met een verkeersrotonde: dit decentrale concept is vaak beter in staat grote en complexe vervoersstromen te verwerken dan een centraal geregisseerd kruispunt met verkeerslichten.’ In de digitale wereld zou je dan een combinatie krijgen van de Wikipedia-aanpak (sterk decentraal georganiseerd maar verliesgevend) met de Appstore-aanpak (financieel sterk maar geen invloed van gebruikers).

Realisatie van het decentraal concept is toch wel wat moeilijker.

De hartelijke groet Jan Marco

Ja, dat zag ik, jij had dat toen bekeken van de Volkskrant twee jaar geleden:

Creëer Wikipedia-burgerlegers

Vergelijk het met een verkeersrotonde: dit decentrale concept is vaak beter in staat grote en complexe vervoersstromen te verwerken dan een centraal geregisseerd kruispunt met verkeerslichten.’ In de digitale wereld zou je dan een combinatie krijgen van de Wikipedia-aanpak (sterk decentraal georganiseerd maar verliesgevend) met de Appstore-aanpak (financieel sterk maar geen invloed van gebruikers).

Is nu een maand in de lucht:

Wikipedia co-founder Jimmy Wales launches Twitter and Facebook rival

WT:Social, his new social-networking site, allows users to share links to articles and discuss them in a Facebook-style news feed. Topics range from politics and technology to heavy metal and beekeeping.

Nu.nl:

Sociaal medium van Wikipedia-oprichter bereikt 200.000 gebruikers

Dit is anders dan andere sociale media die gebruikmaken van algoritmes. Daarbij worden berichten bovenaan geplaatst op basis van populariteit, of wanneer bedrijven betalen om ze te promoten.

Inmiddels “400.000 members”. Klonken geluiden als ‘invitation only’ en ‘waitinglist’ of misschien:

1

Maar je kan je gewoon aanmelden:

2

Eenmaal ingelogd kan je naar de ‘profile’-pagina van de man zelf, onder zijn ‘cover-image’:

3

Is er nou een ‘paywall’? Wales: Come talk to me! Eerste rukje aan jou toch weer, iets tikken is ‘talk’:

The same business model would give the same results

WikiTribune Social is launching with a different business model because I strongly believe that organizations naturally always “follow the money” - this is true of both for-profit and non-profit organizations so it isn’t really about that aspect of things. Organizations need funding to survive, but the business model will have subtle and not-so-subtle impacts on what decisions are made.

Ben je het er mee eens dan kan je zelf ook een duwtje geven:

4

Op alle mogelijke manieren voelt het alsof je door net opgeleverde nieuwbouw loopt. Help-us-link:

We’re looking for volunteer developers!

If you are a laravel or vue developer and would like to pitch in, please leave your details here, and join us on Discord here!

Degenen die er al werken doen weer de ‘oops’ en de ‘we’ (‘are sorry’) en de ‘we’ (‘have hit a problem!’):

Oops There has been an error!

We (have requested)? Echt niet:

You have requested a page that does not exist!

In nevelen gehulde andere ‘user’ die opdoemt:

Onder leiding van domineeszoon Freek de Jonge en ex-priester Huub Oosterhuis trok het progressieve volksdeel door de burgerlijke woestijn richting het rode land.

Ondergetekende marcheerde enkele decennia mee achter de rode en zwarte vaandels. Hij hield er zelfs een betaalde baan aan over, bij een van de vele gesubsidieerde instellingen die de ‘rooie rakkers’ in snel tempo oprichtten en financierden met heel veel zakken belastinggeld.

Als jij ook wil dan is daar de ‘editor’, ‘embedded’ in de browser:

5

Met zoeken op ‘Google’ trek je er 50 kleurloze artikeltjes uit, ‘Porn’ geeft:

Natália Pörnyi
Márton Pornói
Johnny Soporno
Johnny Soporno
Kilian Pörnbacher
Thomas Spornraft
Thotsaporn Palajin
Peak Sukpornsawan
Kittipob Pornnasri
Porn 69
Tikamporn Keerati
Maxime PORNIN

Voor de rest is dit zo’n beetje de toon:

Post something to Good Books You’re Reading or Have Read

Weet nu opeens ook waar ik die groene ‘UI’-kleur van hierboven mee associeer:

Mijn das geknoopt. Het bosspel gespeeld. Mijn belofte gedaan.

Akela, wij doen ons best?

Hoi Weerman,

Wel goede tip van jou “WT:Social”, had ik zelf nog niet gezien.

Wales heeft het platform opgericht als tegenhanger van Facebook en Twitter. Op WT:Social zien gebruikers een nieuwsfeed met berichten van andere gebruikers. Hierbij worden de meest recente berichten bovenaan geplaatst.

Dit is anders dan andere sociale media die gebruikmaken van algoritmes. Daarbij worden berichten bovenaan geplaatst op basis van populariteit, of wanneer bedrijven betalen om ze te promoten.

Ik ben meer voorstander van dat eindgebruiker zelf de algoritmes kan bepalen welke berichten hij te zien krijgt. Dit zou Facebook, Google, Apple, Amazon, etc. niet voor mij moeten gaan bepalen.

Verhuurplatform Airbnb hoeft zich niet aan de regels van hotels of woningverhuurders te houden
Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag [geoordeeld](https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2019-12/cp190162nl.pdf). Volgens het Hof is Airbnb geen woningverhuurder of vastgoedmakelaar, maar een onlinedienstverlener.

Als je iets kan maken wat de arbeidsproductiviteit voor ZZPers kan verbeteren zou erg positief zijn:

De arbeidsproductiviteit in Nederland is de afgelopen tien jaar nauwelijks gegroeid
Ook de vergrijzing houdt de groei van arbeidsproductiviteit tegen. Productiviteit zou vooral aan het begin van iemands carrière snel toenemen, omdat er dan meer wordt geïnvesteerd in scholingen en vaardigheden. Aan het eind van iemands carrière kan de productiviteit stagneren of zelfs afnemen.

Momenteel bezig om Openpapyrus ‘portable’ te gaan maken zodat je makkelijk met een ander project kan mee compileren en linken. Dus concreet ga ik btrieve poorten naar MySQL, wat best nog een uitdaging is en de nog aanwezige Russische teksten gaan omzetten naar Nederlandse. Waarbij ik de Microsoft Azure translator ‘moet’ gaan gebruiken.

De rare karakters van aanwezig sample data verdwijnen als je nieuwe input intoets.

Ik heb nu 1 file gemaakt met “alle” opencapyrus c++ source code:

Ik heb de source code van oude versie van SQLYog ook geïntegreerd met deze code in een ander project. Echter de specifieke windows nog niet in resource file gezet en de aansturing vanuit Opencapyrus er nog niet ingemaakt.

Heb naar succesvol project gekeken, namelijk Python. Best knap hoe hij dat heeft gedaan.

Polderpioniers: Guido van Rossum, de man achter Python

Je moet m.i. veel zaken in place hebben om een goede project te creëren.

De hartelijke groet Jan Marco


Geachte klant,

Dit jaar loopt al weer ten einde. Vanuit Support willen we u alvast bedanken voor de prettige samenwerking.

Om de afsluiting van 2019 en de overgang naar 2020 soepel te laten verlopen, delen we graag een aantal zaken die we regelmatig bij onze klanten tegenkomen. Sommige hiervan kunnen voor uw organisatie niet van toepassing zijn.

We verzoeken u vriendelijk deze mail intern te verspreiden naar hen voor wie deze informatie relevant is.

1) Voor 2020 is het noodzakelijk dat de laatste ‘hotfix’ al geïnstalleerd is:


Zwemmende zeekomkommer bij Hawaï, gezien op 4 maart 2016, één dag voor haar verjaardag

Kan dus wel, helemaal zonder ‘privacy’. Overig:

• Feestdagenkalender bijwerken: Dit kan al eerder dan 31-12 worden gedaan.

We zijn van de volgende gegevens uitgegaan voor 2020:

• Werkdagen: 262
• Vakantiedagen: 25
• Feestdagen: 7
• Netto werkbare dagen: 230

Namens Support fijne feestdagen en alvast een gelukkig 2020!


Deze MetaFilter-users wel:

I think the question, “why would I pay for this?”, is pretty apt. If this wasn’t being proposed by someone as highly visible as Wales, this would have launched and sunk within a week and about 0.01% of people on the internet would have even noticed.

Sorry moet even maar kan een beetje pijn doen:

You’re kidding, right? The utter failure of Wikipedia’s “moderation” has been well documented, which is why I don’t trust Wales to do better here.

Ja nu, au:

Of people I would trust to run a social media service, Jimbo Wales ranks near the bottom. His stewardship of Wikipedia has been rife with the same issues that we struggle with on the other social media services, for the same reason - he comes from the same Silicon Valley mindset as the others.

Even nog, bijna:

Yeah, he’s pretty much a walking example of engineer’s disease. For example, one of his principles is that Silicon Valley should have increased diversity in hiring - which is a noble goal that does nothing to address the actual root of the problem with diversity in Silicon Valley - the Valley does not actually value diverse viewpoints.

Okay, voor elkaar. Gaat het?

Ultimately, I don’t know why I would want my news to be social. I sure as hell don’t want a social network dedicated to news. That’s one of the main reasons why, for example, Twitter sucks.

Nee hier op dit ‘platform’ doet een lid dat voor je:

https://wt.social/u/nico-akkerman

Nico Akkerman stats:

Members   425,434
Friends   2
Followers  2
Following  3

Member of:

Ajax
Eredivisie
Fighting Misinformation
Long reads
News about the Internet
Upcoming Newsworthy Events
Weird News

Gepost in WT.Social’s ‘Weird News’, ‘Fighting Misinformation’:

wtsocial-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/2019-12/fileName1576913342.jpg

‘Full history’, met als bron in ‘Article Body’:

mnlx.nl/2019/12/21/
belgische-vrouw-spuit-per-ongeluk-bus-purschuim-leeg-in-haar-haar-3/

Mnlx.nl? Dat is waar-ie voor werkt:

Zelfstandig tekstschrijver, redacteur van MNLX.nl en Desportgek.nl en beheerder
van diverse Facebook en Twitter pagina's.

Andere gebruiker zet dit recht, helemaal in Jimmy-Wales’ nieuwe anti-fake news spirit:

It's a gag from a German reality show that took place in 2015. 

Ja klopt, het was de Belgische omroep over haar haar in 2018, in “Echte verhalen: De Buurtpolitie”:

Tineke en Koen komen terecht bij een dame die een wel heel speciaal kapsel heeft... 

Vrouw verwart isolatieschuim met andere spray:

Flemish "scripted reality TV show based on true events. This particular scene
was inspired by an older viral story of a Russian woman who mistook rising
foam for hair mousse.

Met behulp van je omvangrijke eigen archief aan nieuwe tv-afleveringen werken? Snopes:

Did This Woman Confuse Spray Foam Insulation for Mousse?

A photograph supposedly shows a woman who mistakenly used expanding foam insulation on her hair instead of hair mousse.

Origin:

In September 2015, an unusual image began circulating on social media that almost invariably described as depicting a hapless woman who mistook a can of builder’s foam for hair mousse (resulting in a trip to the emergency room):

Rating:

  Miscaptioned

About this rating:

Miscaptioned

This rating is used with photographs and videos that are “real” (i.e., not the product, partially or wholly, of digital manipulation) but are nonetheless misleading because they are accompanied by explanatory material that falsely describes their origin, context, and/or meaning.

Learn more about our rating system here.