Europa onderzoekt overnames digitale kaarten

Zaterdag 29 maart 2008, 10:04 - Eurocommissaris Neelie Kroes is een formeel onderzoek begonnen naar de overname van Navteq door Nokia. Ook TomToms overname van Tele Atlas is vertraagd.

Door Tom Sanders

De Europese Commissie heeft “serieuze twijfel over de concurrentie in de nichemarkt”, zo laat Kroes weten in een persbericht waarin het formele onderzoek naar de Navteq overname wordt aangekondigd.

Nokia bood vorig jaar 5,6 miljard euro voor Navteq. Na een biedingsstrijd met Garmin ging TomTom voor zo’n 2 miljard euro met Tele Atlas aan de haal. De Europese Commissie moet beide overnames nog goedkeuren.

Navteq en Tele Atlas zijn de enige twee aanbieders van digitale kaarten die zowel Noord Amerika als Europa dekken.
Prijsstijgingen

Het formele onderzoek moet uitwijzen of Nokia’s sterke positie op de markt voor mobiele telefoontjes de vrije concurrentie op de navigatiemarkt kan verhinderen. Dat zou kunnen leiden tot een hogere prijs van digitale kaarten voor andere producenten van mobiele navigatie-apparaatjes, of zou de beschikbaarheid van dergelijke kaarten kunnen beperken.

Het onderzoek naar de overname van Navteq moet uiterlijk 8 augustus tot een uitspraak leiden.
Uitstel TomTom

De EC begon vorig jaar november al een formeel onderzoek naar de overname van Tele Atlas door TomTom. In die zaak heeft de Commissie meer tijd nodig, en zal nu op 21 mei uitsluitsel geven.

Bron: http://webwereld.nl/articles/50489/europa-onderzoekt-overnames-digitale-kaarten.html