'CBP onderzoekt omgekeerde telefoongidsen'

Zondag 23 september 2007, 10:12 - De Telefoongids wil dat Nederlandse zoeksites die een ‘omgekeerde telefoongids’ aanbieden offline gaan. Het CBP en de OPTA doen onderzoek naar de sites.
eKudos MSN Reporter NUjij.nl 9 reacties Door Tonie van Ringelestijn

Dat meldt Henk van Ess van de site Voelspriet.nl, die zelf de Personenzoeker aanbiedt. Van Ess kreeg deze week een brief met vragen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Daaruit blijkt dat De Telefoongids BV eist dat de overheid optreedt tegen omgekeerde zoekdiensten. Het bedrijf diende daartoe klachten in bij telecomwaakhond OPTA en de privacytoezichthouder CBP.

Omgekeerd zoeken is handig om er achter te komen wie er achter een telefoonnummer schuilgaat. Op sommige sites valt ook per postcode of adres te zoeken. Volgens Van Ess zijn er zeker twintig Nederlandse sites die een omgekeerde telefoongids aanbieden en waarvan de identiteit van de maker vaak lastig is te achterhalen. Veel sites gebruiken het programma Foondump waarmee de digitale Telefoongids kan worden ‘gekraakt’.

Om misbruik op te sporen heeft De Telefoongids in haar online database nepadressen staan, stelt Van Ess. ‘Komen die in de alternatieve nummerdiensten voor, dan weet De Telefoongids dat de gegevens zijn gekopieerd. Heel moeilijk is het om vervolgens de eigenaren op te sporen en te vervolgen. Meestal houden ze zich schuil achter geanonimiseerde servers.’

Politie

De Personenzoeker van Voelspriet krijgt volgens Van Ess 250 duizend bezoekers per maand. Uit de logfiles blijkt dat ook ‘rechercheurs en politiemensen’ de site bezoeken. Dat is opmerkelijk, omdat medewerkers van 42 opsporingsdiensten voor het vinden van personen achter telefoonnummers al de speciale databank van het Centraal Informatiepunt Opsporing Telecom (CIOT) kunnen gebruiken. Daarin staan klantgegevens van 29 telecomaanbieders. Het CIOT kreeg vorig jaar 1,7 miljoen zoekvragen van opsporingsambtenaren, blijkt uit Justitie-cijfers.

CBP en Opta onderzoeken nog of ze de klacht van De Telefoongids in behandeling nemen. Een van de vragen die instanties aan de zoeksites stellen: ‘Hebben de betrokken personen u afzonderlijke toestemming gegeven voor dit omgekeerde zoeken?’ Ook stellen ze vragen over de herkomst van de gegevens.

Bron: Webwereld
http://www.webwereld.nl/articles/48025/-cbp-onderzoekt-omgekeerde-telefoongidsen-.html

In het verhaal daarover op de website van Voelspriet staan ook de zes vragen die CBP/Opta stelt, met een plaatje

van een (klein) deel van de bewuste brief:

[quote]De zes vragen aan de tien zoeksite[s] zijn:

[i]CBP en OPTA hebben in het kader van de behandeling van het verzoek tot handhaving besloten tot het instellen van een gezamenlijk behandelteam. Om te beoordelen of een onderzoek gericht op handhaving zal worden ingesteld door CBP en/of OPTA, verzoeken CBP en OPTA u de volgende vragen te beantwoorden.

  1. Is de van verzoeker afkomstige informatie dat u een algemeen beschikbare abonneelijst of een elektronische telefoongids’ verzorgt juist? Zo ja, welke gids(en) betreft het?

  2. Wat is de herkomst van de gegevens die u daarin opneemt? Verkrijgt u de gegevens van degene op wie de gegevens betrekking hebben (hierna: betrokkene) zelf of van derden? Indien u de gegevens verkrijgt van de betrokkene zelf, dan gelieve u een voorbeeld mee te zenden van het door u daartoe gebruikte (elektronische) formulier. Indien de gegevens door u van een derde worden verkregen, gelieve u een afschrift mee te zenden van de eventuele overeenkomst(en) met die derde.

  3. Welke informatie heeft u verstrekt aan de in uw telefoongids opgenomen abonnees? U gelieve een afschrift mee te zenden van de door u aan de abonnee beschikbaar gestelde informatie.

  4. Hebben de in de door u verzorgde telefoongids opgenomen personen u toestemming gegeven voor opname? U gelieve een aantal voorbeelden van de door u verkregen toestemming in afschrift mee te zenden.

  5. Biedt de door u verzorgde elektronische telefoongids een mogelijkheid om een telefoonnummer in te geven om vervolgens de behorende naam-, adres- en woonplaatsgegevens te vinden? Zo ja, wat is het doel daarvan?

  6. Hebben de betrokken personen u afzonderlijke toestemming gegeven voor dit omgekeerde zoeken? Zo ja, dan verzoeken wij u een aantal voorbeelden van door u verkregen toestemmingen in afschrift mee te zenden[/i]

Voelspriet - Verbod op omgekeerd zoeken - 21 september 2007
http://www.voelspriet.nl/verbodomgekeerdzoeken.htm
[/quote]
Voelspriet schrijft ook nog:

[quote]… Ook zoeksite Voelspriet is aangeschreven.

In een reactie tegenover de OPTA vandaag, zegt Voelspriet.nl niet zelf eigenaar te zijn van een omgekeerde zoeker, maar alleen te linken naar zo’n dienst via personenzoeker.nl[/quote]
Oef, gered door de gong:

[quote]Henk van Ess:
5. HET EINDE VAN DE SUPERTELEFOONGIDS?

Vraag van Atty van Delden, Atty.van.delden@hccnet.nl , over Kweekvijver:

Ik heb al veel plezier gehad van de mogelijkheid (nieuwsgierig mens…) om een
telefoonnummer op te zoeken dat op mijn nummermelder verschijnt. Ik hoop dat dit
snel weer mogelijk wordt via Kweekvijver.

Antwoord van Voelspriet:

Helaas, Kweekvijver komt niet meer terug. Omgekeerd zoeken kan trouwens nog wel,
via http://www.voelspriet.nl/telefoon.htm

Heel graag wil ik de telefoongids van Kweekvijver nieuw leven in blazen. Welke
php- of perl-programmeur kan helpen om een bestand met telefoondata toegankelijk
te maken? Voelspriet stelt gratis de serverruimte + bandbreedte ter beschikking.
Stuur een bericht naar postmaster@voelspriet.nl

Voelspriet Nieuwsbrief - Paasspecial 21 april 2003
http://www.voelspriet2.nl/forum/index.php?topic=630.0
[/quote]

Gered door de gong … (vervolg)

Commentaar van “Voelspriet” bij de brief die CBP/Opta ook naar “Voelspriet” stuurde:

[quote]Uit de brief van het CBP

Telefoongids gebruikt nepadressen voor opsporing

‘Verbod op omgekeerd zoeken’

Tien Nederlandse zoekdiensten waarmee de identiteit van een telefoonnummer is te achterhalen, moeten zo snel mogelijk van het web. Dat zegt De Telefoongids BV, uitbater van www.detelefoongids.nl. De firma eist dat de overheid op korte termijn optreedt tegen de zogenoemde omgekeerde zoekdiensten.

Volgens gegevens van zoeksite Voelspriet.nl zijn tien sites, wiens eigen identiteit veelal niet traceerbaar is, aangeschreven door het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in Den Haag. Dat gebeurt mede namens de OPTA, de waakhond van de branche voor telecommunicatie. De twee instanties weten nog niet of ze de sites gaan aanpakken: ze willen eerst onderzoeken of ze de klacht van De Telefoongids in behandeling gaan nemen of niet. Daarom hebben tien sites een brief gekregen met daarin zes vragen (zie onderaan dit artikel)

De database van De Telefoongids wordt al jarenlang leeggeplukt en ter download aangeboden in nieuwsgroepen. Met een tooltje, genaamd Foondump
http://www.foondump.nl
is het vervolgens vrij eenvoudig om een eigen telefoonboek op het web te beginnen waarin veiligheidspallen zijn verwijderd, zoals de onmogelijkheid om een nummer te traceren. Op dit moment zijn er zeker twintig sites die Foondump gebruiken.

Nepadressen

Uit onderzoek van Voelspriet blijkt dat De Telefoongids BV expres nepadressen in het online telefoonboek zet. Komen die in de alternatieve nummerdiensten voor, dan weet De Telefoongids dat de gegevens zijn gekopieerd. Heel moeilijk is het om vervolgens de eigenaren op te sporen en te vervolgen. Meestal houden ze zich schuil achter geanonimiseerde servers.

Ook zoeksite Voelspriet is aangeschreven. In een reactie tegenover de OPTA vandaag, zegt Voelspriet.nl niet zelf eigenaar te zijn van een omgekeerde zoeker, maar alleen te linken naar zo’n dienst via http://www.personenzoeker.nl

Voelspriet - 21 september 2007
http://www.voelspriet.nl/verbodomgekeerdzoeken.htm
[/quote]
De uitleg is waar het de techniek betreft wat warrig maar er is nog iets anders aan de hand.

De genoemde “Personenzoeker” op Voelspriet.nl verwijst inderdaad naar een externe website, namelijk Zoekzone.com maar die website moet op een of andere manier in verbinding staan met Voelspriet.nl en de oprichter daarvan, van Ess, want op allerlei plekken op het net wordt duidelijk dat hij toegang heeft tot Zoekzone.com, bijvoorbeeld hier
http://www.villamedia.nl/journalist/n/2007.07.google.shtm]hier
, hier, hier en [url=http://www.voelspriet2.nl/forum/index.php/topic,4823.0.html[/url]:

Andere presentaties van hem die in PDF-formaat van Zoekzone.com gedownload kunnen worden zijn de bestanden
http://www.zoekzone.com/gijc2005_vaness1.pdf]“vaness1”
, idem “-2” en [i]"-3"[/i, respectievelijk getiteld “Now Find That Hidden Web!”, “Forensic Surfing” en “Hacking With Google”. Zo te zien ooit gebruikt op een conferentie van de VVOJ, Vereniging Van Onderzoek Journalisten?

Daarin is een waaier van tips te vinden, bijvoorbeeld in “Forensic Surfing” zit een item, “Checking Sources With Alexa”. Precies dat wat een bezoeker van het “Voelspriet”-forum afgelopen weekend in de praktijk bracht, in de discussie die bij “Voelspriet” was ontstaan over het onderzoek van CBP/Opta. Onder de alias “Spyder” schrijft dat forumlid:

[quote]De personenzoeker op Voelspriet verwijst inderdaad naar een andere website, namelijk www.zoekzone.com.

Deze pagina lijkt anoniem te zijn geregistreed bij Godaddy.

Echter volgens Alexa is de eigenaar van dit domein te bereiken via het domein voelspriet.nl.
Het domein is geregistreerd door Archer Towers net als Voelspriet.

www.zoekzone.com is inmiddels offline…
Via de Google cache dat er gebruik wordt gemaakt van het script “FoonSearch 2005”.
Dit is het standaard script dat wordt aangeboden op www.foondump.nl.

Ik ben benieuwd naar je reactie Henk. [/quote]
“Henk” schrijft terug
http://www.voelspriet2.nl/forum/index.php?topic=8119.msg41384
:

[quote]Sure, Personenzoeker verwijst naar www.zoekzone.com en hier op het forum vaak direct naar www.ezoek.com, beide schillen om de database van Foongrep, net zoals http://www.voelspriet.nl/archiefzoekmachine.htm of www.domeindelver.nl een schil is.

[…]

@Spyder: Jij hebt op je site omgekeerd nummerzoeken Nummer-zoeker versie 4.90 op je server staan, via je eigen /cgi -directory. Laat de Opta maar niet meelezen (deze thread is onzichtbaar gemaakt voor Google). |Spyder laat per IM weten dat hij twee externe bronnen gebruikt en niet zelf de gids host[/quote]
De technische beschrijving laat opnieuw te wensen over, nu zou het gaan om een “Foongrep”-database?

“Spyder” is kennelijk de beheerder van weer een andere nummerzoeksite, www.spyderweb.eu
www.spyderweb.eu
en krijgt een veeg uit de pan van de Voelsprietman.

Op dat moment werd ook aan de bijdrage van Spyder gedokterd, blijkt nu … In het origineel dat nog in de cache van Google zit
http://64.233.183.104/search?q=cache:As7lrvbYwgYJ:www.voelspriet2.nl/forum/index.php/topic,8119.msg41381.html+site:voelspriet2.nl+zoekzone.com+telefoon&hl=nl&ct=clnk&cd=4&gl=nl
stond namelijk ook nog:

[quote]Code:
Company Info for zoekzone.com:

Archer Towers
Regenboog <cijfer, knip>
Amersfoort 3824ED,
NETHERLANDS

Phone: +31 33 <cijfers, knip>
Fax: +31 848709390
postmaster [at] voelspriet.nl[/quote]
Die alinea werd verwijderd, onder het resterende bericht
http://www.voelspriet2.nl/forum/index.php?topic=8119.msg41383#msg41383
staat:

Voelspriet bracht het voorgenomen CBP/Opta-onderzoek in het begin van de avond op 21 september naar buiten. Eerder die dag kon bij Zoekzone.com nog via een ‘Foonsearch 2005’-interface gezocht worden in een Telefoongids, blijkens deze zoekopdracht
http://64.233.183.104/search?q=cache:wlhQEhowtP4J:www.zoekzone.com/telefoon/index.php%3Fsort%3Dphone%26maxrows%3D10%26search%3D1%26color%3Dwhite%26postalcode%3D1069DS%26townname%3DAmsterdam+site:zoekzone.com&hl=nl&ct=clnk&cd=10&gl=nl
die eveneens in de Google-cache vastgehouden wordt.

Boven de weergave van de opgeslagen kopie meldt Google:

In dit geval een voorbeeld van zoeken op postcode en aan het Foonsearch-formulier is niet te zien of er zoals gebruikelijk ook op nummer gezocht kon worden. Maar waarom zou men het dan overhaast verwijderen?

Elders op het net werd ook enthousiast naar “Zoekzone” verwezen, bijvoorbeeld in "Vakblog"
http://www.info4all.nl/blog/pivot/entry.php?id=12
ging dat zo:

[quote]Pimp my telefoongids

Omgekeerd zoeken in telefoongidsen werd nogal fel door de KPN bestreden en vele websites gingen kopje onder in het juridische geweld dat de KPN losliet op hobbyisten die een eigen site bouwden met de gegevens uit de telefoongids. Bij Zoekzone
http://www.zoekzone.com/telefoon
is het nu blijkbaar wel toegestaan en niet alleen dat, het is nu gekoppeld aan een aantal handige en leuke andere diensten.

Op de Foonsearch 2006
http://www.zoekzone.com/telefoon
pagina kun je op naam, adres, woonplaats en telefoonnummer zoeken en vervolgens via icoontjes doorklikken op Google Earth kaarten van het adres, Overheid.nl data, KvK in de buurt, sociale gegevens, misdaadkaart gegevens en, als dat je niet afschrikt, te koop staande woningen in het betreffende postcode gebied.[/quote]
Hier werd dus wel expliciet vermeld dat er “omgekeerd” dus op telefoonnummer gezocht kon worden.

Als je dat zo leest vraag je af of het wel alleen om “een schil” ging die “linkt” naar een Telefoongids die elders “gehost” wordt? Zo te zien stond het PHP-zoekformulier gewoon op Zoekzone.com. Een voorbeeld van een foutmelding van dat script die ook nog door Google gecached wordt: [quote]/home/zoekzone/domains/zoekzone.com/public_html/telefoon/index.php[/quote]
Ook het gebruik van de optie “Excel-export” van meervoudige zoekresultaten via een zoekopdracht als deze is in de Google-cache
http://64.233.183.104/search?q=cache:IBicn38cEd0J:www.zoekzone.com/telefoon/index.php%3Fsort%3D%26search%3D1%26color%3Dwhite%26postalcode%3D1911JX%26export%3Dcsv%26color%3Dwhite+site:zoekzone.com&hl=nl&ct=clnk&cd=29&gl=nl
bewaard gebleven:

Dat werd kennelijk lokaal op Zoekzone.com neergezet, dit is een van de vele bewaard gebleven bestanden, een voorbeeld van een hele straat in Uitgeest, “de Herderin” genaamd, die iemand uitgedraaid wilde hebben.

In de loop van die vrijdagmiddag 21 september verdween het geheel uit de lucht, van Ess schrijft in zijn forum:

De volgende dag, zaterdag schrijft
http://www.voelspriet2.nl/forum/index.php?topic=8119.msg41349#msg41349
een teleurgestelde “Marjanneke” ook in datzelfde forum:

[quote]Jammer dat het niet meer lukt. Ik vond het al raar, het vakje van het telefoonnummer was er niet meer. Ik vond het zo makkelijk als iemand mij gebeld had dat ik kon zien wie het was.

Dat gedeelte kan dus wel van de site af worden gehaald, hoeven mensen niet voor niets te zoeken en te tasten in het duister waardoor het niet gaat. Er had ook wel even iets bijgezet mogen worden wat dit betreft. [/quote]
Hierzo, "Ik vond het al raar, het vakje van het telefoonnummer was er niet meer".

Wie nu naar dat webadres toe gaat krijgt voor “http://www.zoekzone.com/telefoon/”: