Nog even wat verder lekker bot doen tegen “hât NRC Handelsblad”?
Geleidelijk dalende, vrij uitgestrekte inzinking tussen heuvels …
Was die grap al eens gemaakt, anders doe ik het nu:
Siliconen vallei:
‘Silicon Valley ziet de mens als een algoritme’
De macht van data - Wat is er zo erg aan de groeiende macht van technologiebedrijven? De Duitse techcriticus Yvonne Hofstetter waarschuwt voor een maatschappij waarin programmeertaal het overneemt van democratische wetten.
Juist dit weekend hebben zij van de NRC een speciale bijlage in elkaar gezet, “De macht van tech”, gaat zo:
Internet blijkt een monopoliemachine
Digitale Economie - De vijf duurste bedrijven ter wereld zijn allemaal digitale platforms. En daarvoor geldt een heel ander succesrecept dan voor de industriële kampioenen uit de twintigste eeuw.
Nog een voorbeeld van zo’n artikel in “DOSSIER - De macht van tech”:
De tech-revolutie groeit helemaal scheef
De nieuwe monopolisten - Groeicijfers tot 45 procent. Marktaandelen van 95 procent. Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft worden al de ‘Frightful Five’ genoemd, zó hard groeien ze, zó onmisbaar zijn ze in ons dagelijks leven.
Of dat van Maarten Schinkel, ingrijpen, net als vroeger bij schoolvoorbeeld Standard Oil (de S.O. in Esso)
De ‘roofbaronnen’ van de 21ste eeuw
Monopoliebeleid - Moeten de internetreuzen worden opgeknipt?
Toch zal er iets moeten gebeuren. Dat heeft niet alleen te maken met de macht van internetgiganten, of ze die nu willen of niet, over bijvoorbeeld de nieuwsvoorziening, meningsvorming, massa-informatie en uiteindelijk misschien zelfs de democratie.
Hoe nieuw en apart de concentratie in de interneteconomie ook is, er zijn effecten die hetzelfde blijven als ruim een eeuw geleden. Als vijf bedrijven alleenheerser zijn over hun eigen markt, en die vijf samen het internet domineren, dan valt de prikkel om te innoveren weg. Dan kun je heel avontuurlijk doen met zelfsturende auto’s of mijnbouw op astroïden, maar intussen de huis-tuin- en keuken-innovatie vergeten.
Dat leidt naar een van de paradoxen van deze tijd: terwijl we ons in een tijdperk wanen van duizelingwekkende technologische vooruitgang, stagneert de productiviteitsgroei. Loonstijgingen blijven laag, en centrale banken halen alles uit de kast om de inflatie op te stuwen.
Een van de (vele) redenen voor dit fenomeen wordt gezocht bij een achterblijvende innovatie die het gevolg is van monopolievorming in het meest dynamische deel van onze economie: de tech-branche.