Het kabinet wil dat Nederlanders door een app kunnen worden gewaarschuwd dat ze mogelijk besmet zijn. Hoe zou dat werken?
Het idee achter de app is dat iemand die positief test op Covid-19 dat meldt in de applicatie. Vervolgens stuurt de telefoon alle smartphones die de voorbije weken in de buurt waren een bericht: u bent in contact geweest met een besmet persoon. Minister De Jonge noemde specifiek bluetooth als techniek waarmee zo’n app kan vastleggen bij wie iemand in de buurt is geweest. Volgens deskundigen is dat de enige techniek op smartphones die hiervoor geschikt is.
Ja maar:
De overheid komt met een corona-app. Maar we weten nog niet hoe ‘ie werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Marleen Stikker en andere experts hebben voorwaarden bedacht waaraan de app moet voldoen: hij moet bijvoorbeeld tijdelijk, transparant, volledig anoniem, vrijwillig en gebruiksvriendelijk zijn. Iedereen wil dat we gewoon weer veilig naar buiten kunnen en zo’n app kan daar vast bij helpen. Maar we moeten daar wel goed over nadenken, want hoe gaat het leven met zo’n app eruit zien?
Vragen:
- Mag je baas eisen dat je die app installeert?
- Mag je baas eisen dat je die app laat zien?
- Mag je nog met het openbaar vervoer reizen zonder app?
- Als je na twee weken quarantaine meteen weer een melding krijgt blijf je dan wéér twee weken binnen?
- Als je buurman corona heeft en je denkr dat je daarom steeds meldingen krijgt, dus door de muur heen, negeer je die dan?
- Als iemand een melding negeert moet de overheid dan kunnen controleren?
- Moet je verplicht thuisblijven als je huisgenoot een melding krijgt?
- Wordt je gecompenseerd als je van de app twee weken niet mag werken?
- Spreken we een einddatum af, of deleten we de app zodra er een vaccin is?
- Hoelang moet iemand in je buurt zijn om als contact te gelden, vijf minuten?
- En als je korter dan 5 minuten in je gezicht gehoest wordt?