Foonsearch

Hoi Weerman,

Opnieuw OpenAI/GPT-2 2 in een mini jam session met een “coherente paragraaf” of twee laten komen?

OpenAI is van Elon Musk. Je moet veel hardware hebben/huren om model te trainen. Voor een ‘zolderkamerartiest’ niet te betalen.

Onderstaand filmpje geeft aan hoe moeilijk nieuwe ontwikkelen worden gerealiseerd. Gaat zeker niet ‘van een leien dakje’:

This Canadian Genius Created Modern AI
For nearly 40 years, Geoff Hinton has been trying to get computers to learn like people do, a quest almost everyone thought was crazy or at least hopeless - right up until the moment it revolutionized the field. In this Hello World video, Bloomberg Businessweek’s Ashlee Vance meets the Godfather

Ik vind Schumpeter goede kijk geeft op (disruptieve) innovatie:

Breaking stuff
Unless you are breaking stuff, you aren’t moving fast enough ’, zei Zuckerberg over zijn succesformule. Het is zijn eigen variant op wat de Oostenrijkse econoom, politiek wetenschapper en bankier Joseph Schumpeter tachtig jaar geleden ‘creatieve destructie’ noemde: het proces waarbij oude bedrijven vernietigd worden door nieuwe, omdat de oude achterblijven met innoveren.

In China heeft een ronde van creatieve destructie plaatsgevonden
Volgens Schumpeter draait dit proces van creatieve destructie voor een groot deel om marktmacht. De grote spelers proberen innovatie te dwarsbomen om zo hun marktpositie financieel uit te melken. Uiteindelijk is dat niet houdbaar: een uitdager streeft ze voorbij met een superieur product.

In China heeft een ronde van creatieve destructie plaatsgevonden die in Europa en de Verenigde Staten nog in aantocht is. Webwarenhuis Alibaba en app-bouwer Tencent, het bedrijf achter social mediagigant WeChat (een soort Whatsapp, Uber, Thuisbezorgd en nog veel meer in één app), bonden het afgelopen decennium de strijd aan met de bancaire sector. Ze slaagden in hun opzet: Chinezen betalen anno 2019 massaal met hun smartphone-apps. In de digitale betalingsomgeving spelen Chinese banken geen rol van betekenis meer.

Dat is in de Verenigde Staten en Europa wel anders. Wij gebruiken voor ons digitale betalingsverkeer giraal geld, uitgegeven door commerciële banken, en gebruiken bij dat betalen voornamelijk onze bankpas.

In Nederland domineren de Rabobank, de ING en ABN Amro het betalingsverkeer. De infrastructuur van die banken draait grotendeels op COBOL, een programmeertaal uit 1959 — de digitale steentijd. Geen wonder dat een native digital softwarebedrijf als Facebook kansen ruikt om deze archaïsche mastodonten de loef af te steken. Facebook is niet alleen technologisch superieur, maar begrijpt ook de consument beter. Het bedrijf kent de informatieconsumptie, het klikgedrag en de stille verlangens van een kwart van de wereldbevolking.

Tel daarbij op dat Europa met de recente PSD2-wetgeving de toegang tot de datakluis van onze banken wagenwijd heeft opengezet voor uitdagers

Wat ik leuk vind is dat de manier van kijken van de traditionele journalisten en de gevestigde bankorde m.i. verkeerd is op de Libra. Men kijkt niet vanuit de gebruiker (van de bank). Er is bij traditionele banken een bankencrisis geweest en momenteel nog veel discussie over de ‘graaicultuur’ van de bank topmanagers. Iedereen heeft dat moeten betalen en zal dat in de toekomst weer moeten betalen als er geen revolutie binnen de bankwezen gaat plaatsvinden. Ik zie dat banken totaal vervreemd zijn van hun klanten. Laatst moet ik app installeren dus voor eerst naar 15 jaar bij mijn bank binnen geweest. De app gaf bij installeren aan dat ik een rekening moest koppelen. Eerst gebeld met call centre, ze gaven aan mijn beginscherm niet te herkennen, het zou gehackte app in de Google Playstore zijn. :smile: Wat niet in de uitleg documentatie stond op banksite. Blijkbaar moest ik optie kiezen om niks te doen. Ik zag toen ik in de Enschede bankfiliaal was hoe ze hun klanten zaten af te ‘poeieren’. Zullen zijn wel ‘service verlenen’ noemen. Is denk ik afhankelijk van in welke ‘parallelle universum’ je zit. :smile:

Waarom ze zo bang zijn is dat de klant mogelijk de service dienstverlening van de Libra wel veel beter gaan vinden wat ze nu hebben. De klanten van de bank hebben in mijn beeld nu heel weinig service. Stort je per ongeluk geld op verkeerde rekening, moet je zelf maar uitzoeken…mentaliteit.

Ik ben momenteel bezig om proberen om koppeling te maken met Google translate. Wat ik vreemd vind is dat je in Chrome gemakkelijk Google translate kan aanroepen. Wil je dit via C++ programmatje doen dan moet je account op Google Cloud aanvragen. Met geheime key o.i.d.

Journalisten klagen dat Google via je zoekgedrag je advertenties verkopen. Wat ik zie bij Google translate is dat Google makkelijk geld kan vragen voor hun service. Infrastructuur is daar op voorbereid. Indien Google geen geld binnen krijgt via de advertentiemarkt dan zetten ze m.i. ‘geld vragen’ voor hun service aan. Effe een vink aanzetten. :yum:

Weerman, Mogelijk ‘natte droom scenario’ van menigeen: Google wordt onder druk van Autoriteit Persoonsgegevens gemaand om het beste jongetje van de klas te worden. Google heeft ‘het licht gezien’ en willen Persoonsgegevens gaan respecteren en willen daar in de toekomst niet meer aan gaan verdienen. :slight_smile:

Wat inhoud dat ze een andere businessmodel gaan kiezen, wat mogelijk het effect zal hebben dat jij maar 5 Google searches gratis per dag mag doen. N.B. Ze zijn wel gul voor jou. :wink:

6 tot 100 Google searches per dag -> 15 euro per maand abonnement.

101 tot 1000 Google searches per dag -> 120 euro per maand abonnement…

1001 tot 10000 Google searches per dag -> 1100 euro per maand abonnement…

10001 to meer, special prize.

Misschien is de door mij voorgestelde nieuwe business model van Google wel beter voor jouw gemoedsrust en geeft jou een ‘super gevoel’, echter is minder goed voor jouw portemonee/maandelijkse uitgaven. Weerman, Ethisch verantwoord mag toch wel wat kosten bij jou, toch? :wink: Alleen de vraag is natuurlijk hoeveel?

De hartelijke groet Jan Marco

P.S. Google maps, Google translate, … zijn natuurlijk andere services dan Google search. Dus weer extra abonnementen afsluiten in mijn ‘natte droom scenario’ .

Valt toch wel mee:

Schöne neue Weltwährung

Möglich ist dass es einerseits, Blockchain-basierte Banking- und Payment-Geschäftsmodelle abwürgt, andererseits aber auch die Akzeptanz von Krypto-Diensten stark beschleunigt und nicht zuletzt ein ganz neues Krypto-Ökosystem um eine weltweit akzeptierte Blockchain-Plattform herum entwickelt.

Eveneens “Heise Gruppe | c’t - magazin für computer technik”, “Vielversprechend”:

Wie viel Bitcoin in Facebooks Libra steckt

Trotz allem hat Libra das Zeug, um künftig Bitcoin als wichtigste digitale Währung abzulösen. Mit Facebook und den Kreditkartenunternehmen im Rücken ist Libra quasi zum Erfolg verdammt. Libra wird Bitcoin wohl aber nicht ersetzen, mit Identifizierungszwang und leicht regulierbarer Struktur hat Libra nichts von der freien, unabhängigen, unregulierbaren Währung, die Satoshi Nakamoto bei der Entwicklung von Bitcoin vorschwebte.

En afgelopen donderdag nog op hun website, “Zahlungsverkehr modernisieren”:

Facebooks Libra-Währung kann für Bürger attraktiv sein

Die Experten sehen zugleich die Notwendigkeit, den Zahlungsverkehr weltweit zu modernisieren. Grenzüberschreitende Zahlungen müssten schneller und billiger werden und mehr Länder eingebunden werden. Kryptowährungen wie Facebooks Libra müssten dafür aber die höchsten globalen regulatorischen Standards einhalten und genau beaufsichtig werden. Außerdem brauchten die Unternehmen eine solide Rechtsgrundlage.

Ja, wettelijk opgelegde verplichting. Geachte klant, Er staat een bericht klaar in Mijn ING (en in de App):

Waarom deze e-mail?

ING informeert je doorgaans digitaal. Onze berichten vind je bij ‘Berichten’ in Mijn ING en in de Mobiel Bankieren App. Omdat je daar misschien niet dagelijks kijkt, sturen we bij belangrijke berichten ook een e-mail om je hierop te attenderen.

Phishing, banken zullen je nooit mailen?

Directrice klantenservice, kan u vast wennen aan die van ons met reclame binnenkort:

Deze e-mail is afkomstig van ING Bank N.V., statutair gevestigd te Amsterdam.

De Postcheque- en Girodienst (afgekort tot PCGD, later bekend als Postgiro). Wikipedia:

tijdlijn  

Dienstverlening van de Libra: omdat dan eindelijk treinen weer op tijd rijden, ook die met goederenwagons, er zijn overal autowegen van beton en een betaalbare auto voor eenieder, zeg maar Volkswagen?

Te makkelijk:

Der Mythos von der Hitler-Erfindung

Kraftvoll sticht Adolf Hitler mit dem Spaten in der Hand in den Sandberg. 

Dezelfde Deutsche Welle- website:

Adolf Hitler takes a spade and sticks it firmly into a heap of sand. 

Google Translate:

Adolf Hitler neemt een schop en steekt hem stevig in een hoop zand.

En dan nog:

Deutscher Mythos: Adolf Hitler und die Autobahn

Bis heute glauben viele, dass Adolf Hitler die Autobahn erfunden hätte. Allerdings baute bereits Konrad Adenauer im Jahre 1932 die heutige A 555 zwischen Köln und Bonn. Um die ersten zu sein, die eine Autobahn fertigstellen, erklären die Nationalsozialisten diese 1933 kurzerhand zu einer Landstraße.

Deutsche Welle:

About us, by doing so we promote understanding between cultures and peoples.

Wil niks zagen maar volgens mij kan dat niet, “peoples”

Ze doen ook altijd “Informations” in plaats van “Information”

Kijken, kan wel, “peoples”. FB-Cola, I’d Like to Buy the World a Coin:

peo·ple - ['pi:pl] (telbaar zelfstandig naamwoord; meervoud: peoples)

Meteen opzoeken voor het geval dat, volkerenmoord:

Volk - [fɔlk] (das; 2e naamval: Volk(e)s; meervoud: Völker ['fœlkɐ]

Maar, wel voor “aanklacht” maar niet voor “informatie”, geen meervoud:

in·for·ma·tion - ['ɪnfə'meɪʃn, (Am.) 'ɪnfər-] (zelfstandig naamwoord)

Stug volhouden, wel:

In·for·ma·ti·on - [ɪnfɔrma'ʦi̯o:n] (die; Information; meervoud: Informationen)

Analogie met Derde Rijken in 2019:

Mythe van Hitler en ‘zijn’ Autobahn

Het eerste Duitse initiatief voor de aanleg van een snelweg ontstond al ver voor de oprichting van de nazi-partij. In 1909 zette een groep rijke autoliefhebbers al een belangenorganisatie op om de politiek te overtuigen om speciale autowegen aan te leggen.

Op je wenken bediend worden afgelopen vrijdag:

Radicale ideeën om het kapitalisme te vernieuwen

Techbedrijven als Google, Alibaba en Facebook verdienen miljarden aan onze data, wijzelf niets. De datareuzen profiteren van een nieuwe, grotendeels ongereguleerde economie achter het massaal en geautomatiseerd verzamelen van persoonlijke gegevens. Zeven van de tien duurste beursgenoteerde ondernemingen ter wereld zijn databedrijven.

Data “zijn”? Data “is”? Zie data als arbeid, zeggen ze

Een van de ideeën is dat we data moeten zien als arbeid en niet als kapitaal, zoals nu gebruikelijk is. Data zijn het product van het harde werk van mensen. Iedereen die Google gebruikt, die een Facebook-account aanmaakt of iets koopt op Amazon, produceert data voor die bedrijven. Daarvoor zouden mensen veel eerlijker betaald moeten worden.

De vertaling daarvan nog even:

op je wenken bediend worden

Accuraat lijkt me:

in kürzester Zeit abserviert werden

Hoi Weerman, Ik wil de (gratis) translate service van Microsoft gebruiken. Ik moet volgens procedure ook mijn creditcard gegevens invullen.

Ze hebben het nodig om spam te filteren. Het voelt niet goed. Maar als ik translate service wil gebruiken, zal toch moeten invullen. Het voelt super slecht… Service wordt niet vanuit mijn oogpunt aangeboden!

Als ze mijn creditcard gegevens hebben, is het een makkelijk stap om mijn geld af te gaan schrijven…,

De hartelijke groet Jan Marco

P.S. Als ik via een minder belastende methode, bijvoorbeeld de Libra zou kunnen betalen, zou ik erg blij zijn. Wat toezichthouders er van vinden maakt mij niet zo veel uit. Als toezichthouders de grote techbedrijven zouden verplichten geen creditcard gegevens te gaan vastleggen zou ik heel blij zijn. :slightly_smiling_face:

Hebben wij wel iets voor, “Purism”, die van die kraakheldere maar peperdure klaptops met zelfs een ‘open source BIOS’. En binnenkort een super hygiënische telefoon:

Peace of mind with a phone that does not track you

The Librem 5 will not wholesale gather your data for profit. It will not lock you into an ecosystem that controls you. It will not require you to enter banking details to simply get an app from an app store.

Gottahaveit

Tired of your digital life being exploited online?

Ja, intussen wel, 24 x 7 strandwandelen met gure zeewind. Laten zandstralen heet dat in de industrie.

Preorder Now, $699 USD

Verstikt nog een geluid proberen te maken over die andere reuzen die op ze zitten:

Competitive chart (privacy, security, freedom)
  Pure OS    iOS    Android
User Controls Device    Yes    No    No
Trackers Disabled by Default    Yes    No    No
Privacy Protection By Default    Yes    No    No
Does    Not Track You    Yes    No    No
Layered Security Protection    Yes    No    No
User Controlled Source Code    Yes    No    No
Runs GNU+Linux    Yes    No    No
Separates CPU from Cellular Baseband    Yes    No    No
IP-Native Communication First    Yes    No    No
Decentralized Communication by Default       Yes    No    No

Hebben wij wel iets voor, “Positive Technologies”, will successfully bypass the UK contactless verification limit of £30 on all Visa cards, irrespective of the card terminal:

Visa card vulnerability can bypass contactless limits

The researchers also found that this attack is possible with cards and terminals outside of the UK. The attack works by manipulating two data fields that are exchanged between the card and the terminal during a contactless payment.If payment needs an additional cardholder verification (which is required for payments over 30 pounds in the UK), cards will answer “I can’t do that,” which prevents against making payments over this limit.

Secondly, the terminal uses country specific settings, which demand that the card or mobile wallet provide additional verification of the cardholder, such as through the entry of the card PIN or fingerprint authentication on the phone.

Als “Purism” je jouw nieuwe ‘Librem 5’ telefoon opgestuurd heeft:

Exclusive: Hack Breaks Your Visa Card’s Contactless Limit For Big Frauds

Card thieves can now make larger payments than they could before. But now, they don’t even need to steal the card. Criminals could, for instance, take a payment from a card when the user wasn’t looking with their own mobile payments machine (though a malicious merchant would eventually be caught by banks’ fraud systems if they used the same terminal). Or even more dastardly, it’s possible to take a payment reading from a credit card using a mobile phone, send the data to another phone and make a payment on that second device going beyond the limit, the researchers claimed. For the hack to work, all the fraudsters need is to be close to their victim.

Last van de warmte zeker? Hebben wij wel iets voor, “Terms and Conditions May Apply” (2013):

  start

Transcriptie, English, auto-generated:

So far the population seems fine with it if they weren’t they know who to call.

Oordeel native New Yorker and freelance film critic, maar zozo:

The information and ideas presented in “Terms and Conditions May Apply” typically lack context. Hoback quotes Zuckerberg’s now-infamous instant message rant about how early Facebook users are, “dumb fucks” for freely giving their information to him. But he doesn’t tell us that Zuckerberg said these things while drunk, and in college. He asks Barrett Brown, a Hacktivist Group Anonymous representative, if “privacy is dead” rather than ask someone like Glenn Greenwald or any other authority to break down what’s happened, and why it matters. Because Hoback only tries to explain so much, he winds up stirring an already overburdened pot.

De eigen blurb van deze Simon Abrams over hemzelf:

Simon’s currently writing a book on the exploitation of blood and gore on film.

Kuch, was wel de bedoeling dat we elkaar scherp houden. Of wat   :slight_smile:

Zelf maar gekeken:

Had dat ding uberhaupt NFC? Niet zegt de hardware FAQ:

Will the phone have NFC technology?

Most likely not. We want to have a metal case and that is already a challenge with the three other antenna systems that we have to support: Cellular, WiFi/BT and GNSS (GPS…). NFC Antennas, likewise wireless charging, are pretty large. Last but not least they add another radio emitter which can cause additional EMC issues.

Wel zegt de CEO en ‘founder’ van Purism. Drie dagen geleden zijn plannetje verklapt.

Ze zitten over die telefoon te denken als een ‘hardware wallet’ en praten daarover met Monero:

Monero is untraceable

Sending and receiving addresses as well as transacted amounts are obfuscated by default. Transactions on the Monero blockchain cannot be linked to a particular user or real-world identity.

In een transcript naast dat bewuste interview:

Our device will have NFC capabilities so once we code all the NFC pieces you can say oh good now we have all the parts at which point you actually can make a payment by just tapping or being near the POS device.

Bips-O-Matic:

This means that you can pay with it at any merchant who accepts Visa Mastercard Amex etc. Behind the scene a temporary credit cards is generated which transfers the amount of your payment, pulls it out of Manero wallet and adds it to the blockchain right so that convenience means that at that point then Manero can be seen as Wow!, that’s the bank I’d like to use on my device right?

Ideaal toch, moet jij alleen Microsoft nog zien mee te krijgen voor je service-subscription daar:

Cognitive Services pricing—Translator Text API

Pricing detail

Instance  Features		  Price
Free    Standard Translation  2M chars free per month

Pay-as-you-go

S1     Standard Translation  € 8.43 per million chars

Hoi Weerman,

:Ideaal toch, moet jij alleen Microsoft nog zien mee te krijgen voor je service-subscription daar:

Cognitive Services pricing—Translator Text API 1

Ik wil de resource file ppw.rc van Openpapyrus automatisch gaan ‘parsen’. Bijkomend effect is dat ik de 2500 vaste Russische teksten in ppw.rc wil gaan omzetten naar dynamische (Engelse) variabelen.

Ik zie in ‘dialogexfieldText1’ (in table ‘dialogexfield’) ‘Линейная амортизация’ without ‘@’ character -> google translate english -> ‘Linear depreciation’ -> strip spaces -> ‘@Lineardepreciation

Eigenlijk wil ik dit. Zonder dat ik mijn creditcard gegevens moet invullen:


Mogelijk dat op bepaalde manier kan zonder dat ik mijn creditcard gegevens moet registeren bij Google cloud?

Uit volgende rijtje met sites wil ik attributen halen die belangrijk zijn. Gaat om dat ZZP-ers zijn/haar producten-services in kan toetsen. Ik kan voor ing de transacties met hand downloaden en dan in mysql proberen in te laden. Uiteindelijk doel is om het in openpapyrus te kunnen tonen/analyseren.
sites_input

Wat je ziet is dat mensen en bedrijven informatie aan informatiebrokers als (thuisbezorgd, booking, etc) geven en klanten doen bestellingen/reserveringen via de informatiebroker en mensen/bedrijven die info (gratis) hebben gegeven moeten daarna commissie aan de informatiebrokers geven als zij bestellingen/reserveringen ontvangen. M.i. is beter dat mensen/bedrijven hun eigen producten/diensten in openpapyrus intoetsen. Het nog te ontwikkelen friend-to-friend systeem (gebaseerd op RetroShare) synchroniseert deze producten/diensten met hun omgevingen. In friend-to-friend (or F2F) netwerk zitten de klanten, leveranciers en concurrenten.

Je ziet als techbedrijven (“informatiebrokers”) een machtspositie bezitten, hier ook (mis/ge)bruik van gaan maken:

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) ondervraagt kleinere onafhankelijke verkopers van Apple-producten over de invloed van een deal die Amazon eind vorig jaar sloot met Apple, schrijft techsite The Verge . Amazon zou het ze onmogelijk maken om oudere tweedehands Apple-producten te verkopen.

The Verge sprak een onafhankelijke verkoper die zegt benaderd te zijn door de FTC. De man, John Bumstead, verkoopt tweedehands MacBooks.

Nadat Apple en Amazon hun deal hadden aangekondigd, kreeg Bumstead te horen dat zijn producten binnen enkele maanden van Marketplace verwijderd werden. Volgens Bumstead stelden advocaten van de FTC vragen over het belang van Amazons Amerikaanse Marketplace-verkoopplatform voor zijn bedrijf en de impact die de verwijdering had op zijn zaak.

Je zou een decentraal (friend-to-friend) platform moeten maken die het belang van Amazons Amerikaanse Marketplace-verkoopplatform overbodig maakt.

Ik ga ook beginnen om de vcproj file van openpapyrus te gaan parsen. Met een door mijn gepatchte processhacker sla ik de compiler rsp file op in Mysql.

Response ( .rsp ) files are text files that contain MSBuild.exe command-line switches. Each switch can be on a separate line or all switches can be on one line. Comment lines are prefaced with a # symbol. The @ switch is used to pass another response file to MSBuild.exe .

Éen van de rsp files van Openpapyrus is 22 kbyte groot. Dus best veel c source files worden gekoppeld.

Door vcproj te parsen wil ik alle source files eerst gaan hashen en daarna in 1 file gaan zetten. :yum: Met aspectc kan ik dan resultaat analyseren. Het ontdubbelen van de include files en conflicten in naamgeving van variabelen en functies hierbij automatisch laten oplossen:

Als “Purism” je jouw nieuwe ‘Librem 5’ telefoon opgestuurd heeft …
Wel zegt de CEO en ‘founder’ van Purism. Drie dagen geleden zijn plannetje verklapt.
Ze zitten over die telefoon te denken als een ‘hardware wallet’ en praten daarover met Monero:

Monero lijkt mij wel interessant. Specifiek hardware als een ‘Librem 5’ telefoon lijkt mij mooi ideaal, echter denk niet dat het gaat werken. Ik zie in programma als “bright tv” tests van telefoons. Samsung en Apple komen steevast als beste uit de bus, camera, slow-motion, etc. Spelers met te weinig klanten kunnen de nieuwste technologie m.i. niet volgen. De meeste mensen “willen niet dood naast een verouderde telefoon gevonden worden”.

Momenteel kijken wij naar m2 harddisk. 10 tot 20 keer zo snel als een enterprise disk. Binnen 5 seconden een vmware client opstarten/afsluiten.

Morgen willen wij beginnen met TensorFlow. Updaten van source code en maken van de “containers”. TensorFlow AI zie ik meer als toekomstig ontwikkeling. Enterprise Resource Planning als Opencapyrus zie ik meer als iets wat op korte termijn goed zou kunnen gaan werken.

De hartelijke groet Jan Marco

Wat ik zou doen maar jij had dat toch niet? Microsoft:

Monthly Azure credit for Visual Studio subscribers

When you activate this benefit, it creates a separate Azure subscription with a monthly credit balance which renews each month while you remain an active Visual Studio subscriber. benefits: Credit for use on a wide range of Azure services. Virtual Machines, Storage, SQL Databases, Containers, Cognitive Services, Functions, Data Lake and much more.

Google:

Try Google Cloud Platform for free

What you get
Access to all Cloud Platform Products. Get everything you need to build and run your apps, websites and services, including Firebase and the Google Maps API.

$300 credit for free
Sign up and get $300 to spend on Google Cloud Platform over the next 12 months. > No autocharge after free trial ends.

We ask you for your credit card to make sure you are not a robot. You won’t be charged unless you manually upgrade to a paid account.

Als dat aanbod nog geldig is, haar welgemeende advies in dat reclamefilmpje destijds was:

“Ik zou het gewoon doen.”

En anders kijken hoever je komt als je je lijst te vertalen ‘strings’ er tussen prutst en die dan in een ‘loop’ bij hun langs de achterdeur binnensmokkelt, met behulp van bijvoorbeeld dit gevalletje:

  demo

Begrijp dat je dan steeds je vertaling als JSON terugkrijgt of misschien op gegeven moment wel een tik op je vingers van Alphabet Inc. Gewoon proberen.

Helpt misschien als je een seconde of weet ik veel 10 sec. tussen je queries inbouwt, laat je het 's nachts lopen, pop uit Canada doet in z’n code al zogenaamd een browser na:

wc.Headers.Add ("user-agent", "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.36 " +
        "(KHTML, like Gecko) Chrome/41.0.2228.0 Safari/537.36");

Wel een wat ouder gegeven, hier opwaarderen:

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:68.0) Gecko/20100101 Firefox/68.0

Of voor elke opvraag eentje uit deze voorraad van ruim 3,5 miljoen kiezen:

List of User Agents

User Agent strings come in all shapes and sizes, and the number of unique user agents is growing all the time. We’ve collected millions of user agents and have categorised them here for you, based on some of the things we can detect about them - Operating System, Browser, Hardware Type, Browser Type, and so on.

Maar kan zijn dat ze er bij Google niet intrappen als je daarnaast alsmaar van hetzelfde IP-adres komt  :)

Daar ook wat aan doen is weer een ander blik ongewervelde dieren met een lang, rond, zeer buigzaam en samentrekbaar lichaam, geleed of niet geleed, maar zonder gelede bewegingsorganen.

Вам все еще нужна моя помощь?

Heen en terug, 111 ms:

Do you still need my help?

Nee:

Verwarrend hoor Jan Marco, dacht eigenlijk dat je het niet zag:

En andersom, wat is dit:

Ik wil helemaal niet door Peter R. de Vries gevonden worden  :(

Schouwarts op plaats delict: lijkstijfheid al enige tijd ingezet en een Nokia

Hoi Weerman,

Als dat aanbod nog geldig is, haar welgemeende advies in dat reclamefilmpje destijds was:
“Ik zou het gewoon doen.”

Voelt alsof je in een ‘fuik’ loopt. Je moet eerst algemene gegevens invullen en op het laatst je creditcard gegevens. N.B. Mogelijk dat toch ga invullen, omdat ik Microsoft Azure cloud services wil testen.

Je hebt mij wel geholpen. Ik begrijp nu hoe google-translate werkt. Ik moet naar de zoekstring (in de browser zoekbalk) gaan kijken:

Ik ben nu aan het zoeken of ik een (lib)curl Google-translate-implementatie kan vinden.

De hartelijke groet Jan Marco

P.S. Leuk dat jij ook aan Nokia dacht. Had ik ook in gedachte bij het schrijven.

Hoi Weerman,

ABN AMRO gaat op verzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) al zijn particuliere klanten controleren. De toezichthouder wil dat de bank financiële criminaliteit onder klanten, zoals witwassen en belastingfraude, beter gaat uitzoeken. Dat maakt de bank woensdag bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

Wat DNB precies bij de bank heeft gezien, is niet bekend. ABN AMRO zegt zelf dat de problemen vooral bij de klantendossiers liggen: die zouden niet in orde zijn. Hierdoor moeten alle dossiers van de vijf miljoen klanten van ABN gecontroleerd worden.

Blijkbaar zijn ze bij de AbnAmro niet met de klantendossiers bezig. Daar moet de toezichthouder hen op wijzen, dat ze met de juiste dingen bezig gaan houden. :yum:

Ik denk dat volgende youtube filmpje mogelijk aangeeft waarom de culture van AbnAmro voor gezorgd heeft dat ze nu in de problemen zitten.

Robert Greene: how to detach from one’s emotions to better understand intrinsic motivations in order to make better decision and master self-control.

Mensen zijn niet zo rationeel als ze zeggen te zijn. Dit wist ik al toen ik op de HTS zat. Iemand maakte mij warm voor een product. ‘Ik’ wilde dat echt hebben. Iets nam het in mij over, echter ik kon het product helemaal niet gebruiken.

Termen die hij benoemt “Realitiy Group”. “Empathy”, “greater good of the Group”, “(disfunctional) culture”, “code of behavior”. Zie ook (1h:13min - 1h:21min)

Hij heeft over leiderschap van “Queen Elisabeth the First” en leiderschap van Shackelton om te overleven. Zelfs de knapste koppen als Icac Newton maakte persoonlijk zeer slechte beslissingen. Hij heeft zijn pension geld namelijk in een piramide spel gestoken en daarbij alles verloren.

Ik denk daarom dat AI m.i. best goed zou kunnen werken, om betere (persoonlijke) beslissingen te kunnen nemen voor de mensen,

De hartelijke groet Jan Marco

Hoi Weerman,

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) overtrad de Europese privacywet door met speciale software bij te houden of studenten e-mails hadden geopend. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens na onderzoek van de Volkskrant .

Door in de gaten te houden of studenten e-mails hebben geopend, wist DUO zeker dat een bericht goed ontvangen en gelezen was. Het ging daarbij om mails over wijzigingen in de persoonlijke situatie van scholieren.

De trackingsoftware zou gebruikt kunnen worden als bewijs in rechtszaken, als iemand beweerde nooit bericht te hebben gehad over een wijziging. Bij het openen van een mail werd een onzichtbare afbeelding geopend, waar DUO vervolgens over werd geïnformeerd.

Ben zelf niet zo’n fan van mail en het tracken helemaal niet, maar is wel handig om uit te zoeken hoe email-tracking nu eigenlijk werkt. Als je het begrijpt kan je er mogelijk iets tegen doen.

De hartelijke groet Jan Marco

P.S. Ik weet niet of volgende email tracker systeem is:

IP-Biter: The Hacker-friendly E-Mail (but not only) Tracking Framework

DUO, de naam alleen al. Werd jij ook kwaad bij het bericht? “Kuifje en het Internetwerk”:

The practice of inserting a 1px-by-1px transparent image—usually a .GIF or .PNG file—into the header, body, or footer of an email.

Tjee, en weer, van de week net nijdig een keer opgezocht:

Ga altijd steigeren als iemand die doet:

Een beslissing maken komt letterlijk uit het Engels (to make a decision) en is een anglicisme. Volgens de diverse naslagwerken is het niet aanvaardbaar in het Nederlands. Correct is daarom: een beslissing nemen.

Sir Isaac Newton, rustig maar Weerman, niets aan de hand:

“I can calculate the motions of heavenly bodies but I cannot understand the madness of men.”

Ah, is dat niet het waargebeurde verhaal van een mensaap die aan het sparen was voor een gettoblaster. Bezoekers die dat wisten kwamen expres langs om muntjes naar hem te gooien?

Ghetto-blaster, boombox:

It is played especially outdoors, in public places at loud volume; and carried on one shoulder with loudspeakers facing the head.

It is assumed that bypassers share the same musical taste.

Ghetto Blaster:

Empty half of a 2 liter bottle Sprite, refill with whisky.

Dat is meteen ook je antwoord, wat als je daar een natuurfilm naast zou leggen? Zo een die het gedrag van een diersoort een uur lang volgt, zeg, termieten met een heuvel, spin met haar web? Zijn web?

Tijs Goldschmidt daarover:

Er zaten in de zaal meer vrouwen dan mannen, maar op de eerste twee rijen was de verhouding juist andersom: daar zaten aanmerkelijk meer mannen dan vrouwen. Ik had geen idee wat dat betekende, maar vermoedde toch dat die mannen dichtbij deze belangrijke spreker in de buurt wilden vertoeven. Maar toen kwam de pauze - je kon het boek van De Waal aanschaffen en laten signeren - en begon ik weer te twijfelen. In die rij voor De Waal stonden juist weer meer vrouwen dan mannen. Op een gegeven moment (heel even maar) zelfs zeventien vrouwen en geen enkele man. Gaan mannen niet in de rij staan voor een handtekening (ervaren zij dat als het publiekelijk tonen van een ondergeschikte positie), lezen ze niet, of heeft De Waal, toch een alfaman in chimpanseetermen, voor vrouwen een aantrekkende werking?

Over die documentaires nog, JM, hoe komen reguliere tv-zenders tot jou?

In mijn geval is dat via een “Ziggo Basispakket”. Veroorzaakte onlangs een flinke kier in mijn werkelijkheid.

Het verschijnsel eerst nog negeren, leek op zo’n te lange ‘preview’ waarmee de NPO dag-tv oprekt. Je kent het, huiveringwekkende voice-over laten aankondigen wat er diezelfde dag of anders deze week 's avonds bij de NPO te beleven is. Dacht wel, waarom dit nog uitzenden als de hierin genoemde “Slimste Mens” hierop aansluitend meteen begint?

Tot afgelopen zondag, dit keer klaarzitten voor “Zomergasten”: Inleiden en dan, want het is live, achter de camouflage met het zwoele riedeltje snel gaan zitten, loopplank wegtrekken en beginnen maar. Een eerste indruk van de bofferd van die avond, uitgekozen fragment nr. 1, wil je daar nog wat over zeggen of meteen kijken?

Was wat ik zei, fragment uit een documentaire, Our Planet, walrussen. …

En terug naar af. Waarschijnlijk alleen als je via Ziggo keek begon op dat moment de hele uitzending overnieuw. Zo te zien was dat precies 3 minuten na de oorspronkelijke start van het programma.

De doorgifte van de NPO loopt dan bij Ziggo via een rare timer? Joost mag weten wat ze er bij Ziggo nog meer tussen hebben zitten. Als mogelijkheid om te vergelijken aangewezen op alleen nog een stream-versie van de NPO, meteen aangezet. Normaal vergeleken met Ziggo zelf vertraagd maar nu, chaos, van twee kanten stortten beesten zich van een klif en alsmaar idioot herhalen, die twee, wat ze daarin zagen.

Zomergasten, had vorig jaar ter hoogte van die aflevering met Marleen Stikker nog wat rondgekeken.

Uit wat ik bewaard had, kwam destijds twee dagen daarvoor bij NU.nl onder een brug in Frankrijk door:

overstroming

In 2017 gloednieuw als decor bij de VPRO maar in dat jaar ook in een theatervoorstelling in de buitenlucht:

theater

Die van de VPRO zelf:

decor

Als je de link achter het plaatje volgt zie je in een door hen zo genoemde ‘timelapse’ van begin to eind hoe het huidige “Zomergasten”-decor in elkaar gezet wordt. Mateloos interessant, zoals dus de loopplank die na een wc-pause tijdens een lang fragment weer binnengehaald zal worden:

loopplank

Dat “Zomergasten” een “elitair” programma zou zijn is dan vanwege die aluminium stoelen?

meubels

Twee daarvan bij je caravan, € 5500,- incl. btw. Afgeboekt van ons kijk- en luistergeld. Zou ook van de hand van de beide Eames’ zijn, bijpassende “Contract Table” nog, “geschikt voor buiten”, 700 euro bij Vitra.

Jan Marco, lopende zaken, had ik vorige keer niet Zomergasten?

Bruggetje naar onderwerp Zomergasten (2):

brug

Gelinkt aan de foto een iets grotere met nauwelijks leesbaar opschrift, “Janine Abbringbrug”.

Nog een keer over de relatief dure stoel die voor de ‘set’ geselecteerd werd:

Misschien ook niet, zie ‘credits’ van het programma. Met de leverancier iets afgesproken:

vitra

In werkelijkheid is de ‘single quote’ voor de “V” van “Vitra” een glimlichtje op de rugleuning.

Vorige maand werd het “ondergelopen decor”-idee voor “VPRO-Zomergasten” wat breder getrokken.

Daaraan vooraf in Hilversum:

VARA, BNN en NTR nu samen gehuisvest

Fusies tussen bedrijven en/of instellingen gaan zelden gepaard zonder veranderende huisvestingen. Dat geldt ook voor de omroepverenigingen VARA en BNN op het Hilversumse Mediapark. Beide omroepen fuseerden vorig jaar, dus dienden medewerkers (ook die van NTR) te worden gehuisvest in één en hetzelfde gebouw.

OK, klaar, gebouw opleveren:

bnnvarantr

Glimmend nieuw dus hierboven lijkt het alleen nog maar of ze het hebben laten onderlopen.

En hier is het daadwerkelijk ondergelopen vanwege een juli-noodweer in Hilversum:

stortbui

Met dank aan Vitra weer voor nog meer vergaderstoelen.

En een BNN/VARA-poef die onder de flip-over door traag met de stroom mee in beeld komt:

poef

Klanknabootsing:

poef! de haas ligt al neer

Geen afbreking, de (m.); -en, -s. Mannelijk dus zeggen ze maar:

(gewestelijk) mooi meisje met grote boezem

Volgens mensen op Twitter eentje van 800 euro.

Iemand anders streng, niet: € 160,00.

Kan dat überhaupt, mini sofa ad € 800,00?

Oh zeker, bij Vitra:

Polder Ottoman poef groen, € 1.030,-, 6-8 weken

Aanhaken door productie_HvNL‏ @productie_HvNL Jul 12 Replying to @radiomuis @BNNVARA

@radiomuis zouden wij jouw beeld mogen gebruiken in een item over noodweer? Horen graag van je. Groet productie HvNL (020-8007682)

Bedankt voor je snelle reactie! Kan niet stuk daar bij @radiomuis:

Zijn ze misschien verderop al de studio aan het inrichten voor @vpro #zomergasten ?

Andere grappenmaker nog snaaks:

Ik heb weleens horen zeggen dat het tegen de plinten omhoog klotst bij de Publieke Omroep …

Wateroverlast, op het eerste gezicht zeg je, ja ze vroegen er ook om:

entree

Immers, verdiepte ingang naar de gezamenlijke receptie van de eens vier en nu drie omroepverenigingen.

Maar onder meer hier is te zien dat het gebouw in zijn geheel wat hoger gesitueerd is.

Zal dan wel een andere oorzaak gehad hebben, bijvoorbeeld:

Routebeschrijving - Hilversum

• Volg nadat u de A1 heeft verlaten de borden ‘Media Park’
• Neem bij het Media Park de hoofdingang
• Iets verderop vindt u aan uw linkerhand de parkeervallei van de NTR, BNN/VARA en VPRO

In architecten-speak:

Transformatie BNNVARA/NTR/VPRO – Workshop of Wonders + N interieurarchitecten

Twee stevig architectonische gebouwen zijn getransformeerd voor drie uitgesproken opdrachtgevers. Waar het entreegebouw de gezamenlijke sfeer en identiteit van de drie media omroepen laat samensmelten, laat het bipolaire kantoorgebouw twee totaal verschillende bloedgroepen naast elkaar werken.

Niet ongelofelijk stom maar:

De ontwerpers hebben kans gezien de nieuwe functie van het restaurant en de niet zichtbare hoger en lager gelegen verdiepingen te verbinden met de entree zodat er een totaal nieuwe ruimtelijke beleving ontstaat. Dicht werd open.

We kunnen nog wel een keer even binnen kijken bij de receptie daar?

Dit juist op het moment dat twee medewerkers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de Zomergasten-studio willen zien naar aanleiding van een gevalletje “live op camera” een sigaret roken. Hier legitimeren zij zich:

receptie

Even verder zijn ze buiten beeld overgestoken naar de bewuste studio en wordt iets bekeken dat misschien de asbak was maar zo te zien ook voor olijven of iets dergelijks gediend kan hebben. Gaf wel de doorslag, dat-ie op tafel stond, boete opgelegd aan de VPRO, 600 euro. Wel een lager bedrag dan het al genoemde schadebedrag van 800,- voor BNN.

Vergelijkbaar voorval in een ander programma had geen gevolgen vanwege een op dat moment maar even geïmproviseerde asbak, een niet helemaal leeg glas water.

Die verder ook van geluk mogen spreken, AVRO/TROS heeft de hand over het hart gestreken:

Zat 31 aug, 21:35 - 22:25 50 min Show Variete | Alle leeftijden, programma bevat grof taalgebruik.

Zijn terug bij de Publieke Omroep, dit keer in de combinatie van der Wal, Pannekoek en Edens.

Al het voorgaande zou mij volledig ontgaan zijn als iemand anders mij niet had gekieteld:

Kunst & Cultuur - Zomergasten #1: John van de Heuvel

Al meteen komt Van den Heuvels beveiliging ter sprake. Sinds een jaar wordt hij ‘24/7’, zoals hij het zelf noemt, bewaakt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging die ook leden van het koningshuis en Geert Wilders beschermen. De dreiging komt uit de hoek van Redouan T., de voortvluchtige Marokkaans-Nederlandse drugscrimineel.

Abbring wil er van alles over weten. ‘Er is hier genoeg beveiliging aanwezig,’ stelt hij. ‘En het is niet algemeen bekend waar deze opnamestudio precies is.’

Hier, dit dus, tussenzinnetje:

(Even googelen – en inderdaad, langs die weg vind je de locatie niet meteen.)

Laat ik mij niet twee keer zeggen, dacht al aan GPS metadata in foto of video gemaakt op die plek maar de gezochte locatie was eenvoudig te vinden. Ik nog moeilijk de omweg “NVWA bezoekt Zomergasten studio” doen maar boven die andere video van vorige week stond al:

Opbouw decor Zomergasten in Studio 1

En toen was het simpel zoeken op iets dat je al denkt te weten. Lichtontwerper trots:

Cliënt: VPRO
Project: Zomergasten
Locatie: Studio 1 Media Park

En nl.wikipedia:

Media Park

Studio  Locatie op het Media Park  Beheerder   Huidige programma's
Studio 1    Studiocentrum   NEP The Netherlands   Zomergasten

Daarbij, alles grijpt in elkaar:

Op het Media Park zijn vele audio- en videostudio;s gevestigd. Ze worden gebruikt voor de meest uiteenlopende evenementen. Van productpresentaties tot congressen en van gala’s tot award-uitreikingen, het kan allemaal. Zelfs worden er af en toe opnames voor bioscoopfilms gemaakt.

Tjee:

Ook worden de studio’s gebruikt voor de dagelijkse uitzendingen van de Nederlandse Publieke Omroepen.

Wij blij, zij blij:

NEP, tot 2016 DutchView geheten, richt zich op het technisch faciliteren van multimediaproducties. Het bedrijf beheert studio’s, zowel in Hilversum als in Amsterdam (Westergasfabriek), heeft een vloot rapportagewagens en doet onder meer aan webcasting.

Hij blij

Eigendom van Bernhard jr.

Voor Media Park Enterprise, sinds begin 2019 eigendom van Prins Bernhard jr’s vastgoedvehikel Pinnacle, is de nieuwe langjarige overeenkomst met NEP de tweede majeure verlenging in korte tijd.

Maar goed, was dus het adres dat hij van de De Groene Amsterdammer niet zomaar boven water kreeg:

Home / Studio Locations / MEDIA PARK: STUDIO 1

NEP The Netherlands
Studiocentrum 
André van Duinboulevard 4
1217 WH Hilversum

NS-Halte Hilversum Media Park, schuin oversteken, nog voor de hoofdingang aan je rechterhand.

Je kan eventueel eerst bellen voor je langs komt:

(31) 035-7731500

ontkronen

Yo, Jan Marco, ontkronen, de R is weer in de maand.

A. Vogel, guru, verschaft zich met grof geld toegang tot de media:

Dan kan je lastig aan vers fruit en groente komen

De dokters-titel is hem terecht afgenomen:

oogstmaanden

Over deze “zachtfruit”-productgroep:

Aardbeien lijken rijp, maar zijn het niet

Het overgrote deel van de productie komt uit de volle grond, maar steeds meer boeren kiezen voor de kas. Ze kunnen zo meer verdienen, omdat de aardbeienplant onder glas het hele jaar door z’n vruchten afwerpt.

Silicon Valley:

In de kas hangen de aardbeienplanten op ooghoogte. Bovendien kun je daar meer planten kwijt op hetzelfde oppervlakte, dus zijn er minder telers nodig voor de zelfde hoeveelheid aardbeien.

Ketenbestendig:

Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn. In de wintermaanden importeren we vollegrondaardbeien uit bijvoorbeeld Spanje, waar ze ook onrijp worden geplukt omdat ze een lange weg moeten afleggen voor ze in ons supermarktmandje liggen.

Hoor en wederhoor:

Wij oogsten onze aardbeien wanneer ze mooi rood en rijp zijn. Het 2e klasse fruit vindt zijn weg in sap, jam en overige producten. Alle oogsten worden op eigen locatie verpakt en gekoeld en via Bakker Barendrecht geleverd aan de retail. Wij zijn trotse leverancier van Albert Heijn.

Jij zegt, moet wel gaan over ICT, dus software of databases?

Ministerie vindt toezichthouder ict te kritisch

Bureau Ict Toetsing Het BIT toetst grote en dure ict-projecten van de overheid op noodzaak, effectiviteit en haalbaarheid. Maar topambtenaren en bewindspersonen zijn niet blij met het krachtige instrument.

Een conflict met de top van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de positie van het onafhankelijke Bureau Ict Toetsing (BIT) ernstig aangetast. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Het bureau, opgericht om ict-projecten van het Rijk te beoordelen, zorgde er met kritische rapporten al een paar keer voor dat miljoenenprojecten werden stopgezet.

Als gevolg van het conflict is de bureaumanager van het BIT, hoogleraar ICT Cokky Hilhorst, opgestapt. Ook stapte een van de leden van de Toezichtsraad BIT op uit onvrede. Door het conflict blijft het BIT onderbemand en zonder leiding achter.

Ver boven onze pet, dan terug naar mensen die het digitale telefoonboek uitvlooien?

Over de grens in een kamp met een schoorsteen.

Niets aan de hand, Chaos Communication Camp 2019 op terrein voormalige DDR-steenfabriek:

Little Big Data - Spurensuche in elektronischen Teilnehmerverzeichnissen

Praktischerweise stellt die Deutsche Telekom im Halbjahrestakt eine digitale Offlinedatenbank bereit, die schonmal Adressen, Telefonnummern und Geokoordinaten der meisten Einwohner enthält - und das seit 1992. Einzige Nachlässigkeit: Die Informationen sind in binärer Form auf den Datenträgern abgelegt und die Gewissenhaftigkeit der Informanten im Post- und Telekomdienst lässt ausweislich offensichtlicher Fehler in den Datensätzen zu wünschen übrig.

Begleitet uns in einem besinnlichen Diavortrag bei Geschichten einer abenteuerlichen Jagd nach den Datensätzen, von nervenaufreibendem Starren auf Binärmuster, um den Geheimnissen der Encraption auf den Grund zu gehen und dem überwältigenden Gefühl, mal an Datenmengen zu schnuppern, die noch vor ein paar Jahren problemlos als “Big Data” durchgegangen wären.

Zit geen R in “telefoonboek”? OK, “Russische Rampraket”:

pontons

Raadselachtige ongeluk in de Witte Zee

Het was geen test maar een berging. Bij het nucleaire ongeluk in de Witte Zee op 8 augustus hebben de Russen niet geprobeerd een Boerevestnik-kruisraket te lanceren maar was het doel een Boerevestnik die eerder was afgeschoten weer van de zeebodem op te vissen.

Een berging dus, en geen test. Dat het luchtruim op 8 augustus niet was gesloten en dat de bevolking van Njonoksa niet was geëvacueerd (zoals gangbaar bij raketlanceringen vanaf het naburig marineterrein) wijst daar ook op.

De reactor werd gloeiend heet en viel uit de takels terug in zee (of werd gedropt). Daar wekte hij een stoomexplosie op. Samen met de waterfontein en de afwezigheid van rook zijn dit de gegevens die voor de oplossing van het raadsel ter beschikking staan.

Dichter bij huis liever toch? Vorige week dan, het bekende werk, meer vragen dan antwoorden:

Van Goud tot Libra

Van wie is ons geld? In 2008 schudde de financiële sector op haar grondvesten, gevolgd door de eurocrisis. Banken zijn gered, schulden van met name Griekenland aangepakt en dankzij de bijzonder lage rente is lenen van geld bijna gratis. Gaat dit wel goed? Is het nu tijd voor fundamenteler ingrepen in ons geldstelsel? Wat is de toekomst van ons monetaire systeem, wat wordt de rol van banken, fin-techs, crypto currencies en Big Data? Hoe zorgen we ervoor dat het geldsysteem van de toekomst in dienst staat van de samenleving?

Amsterdam, Pakhuis de Zwijger. Niet dus, zwijgen, KHK, de koningin van de heldere kijk op 1 uur 17:

Het plan van Facebook om zo’n soort munt, een digitale munt wereldwijd te introduceren en dat technologisch rond te kunnen krijgen, is dat mogelijk, ja. De vraag is of we dit willen, het zou vanwege de koppeling aan echt geld een iets veiligere munt kunnen zijn voor mensen maar Facebook is wel de laatste aan wie je dat moet overlaten. Iets anders, we hebben nog drie jaar en dan is het wat, wereldwijd twee graden of vijf graden te warm en gaan er een heleboel mensen dood (ongemakkelijk gelach). Dat komt op ons af en tegelijkertijd praten we over hoe we de pensioenen in 2050 gaan terugbetalen.

Niet weer die Libra? Dan moet jij zeggen wat   :sunglasses:

Frankrijk zal de introductie van de Facebook-cryptomunt libra in Europa tegenhouden, zei minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag bij de opening van de cryptocurrencybijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

“Ik wil duidelijk zijn: onder deze omstandigheden kunnen we geen toestemming geven voor de ontwikkeling van libra op Europees grondgebied”, aldus de Franse minister. Het land wijst de munt af, omdat die een bedreiging zou vormen voor de “monetaire soevereiniteit”.

De introductie van libra staat nu gepland voor 2020, hoewel hier nog geen specifieke datum voor is geprikt.

Niet alleen de EU is kritisch op de munt. Ook in onder meer de Verenigde Staten en China zijn bewegingen op gang gekomen om libra te verbieden.

Wel? Jij over de Libra wat zeggen. Niet, zag jij, Fransen dat namaakgeld toelaten “op hun grondgebied”?

Die d’r tegen zijn moeten Morgan Beller hebben:

The-26-Year-Old-Woman-Behind-Facebooks-Cryptocurrency-Libra

Zo te zien dakloos maar bijvoorbeeld op de website van zender CNBC waren ze onder de indruk:

Meet Morgan Beller, the 26-year-old woman behind Facebook’s plan to make its own currency

 • Morgan Beller is one of three people – all Facebook employees – listed as a co-creator of the proposed Libra digital currency, alongside Vice Presidents David Marcus and Kevin Weil.
 • Beller is head of strategy for Calibra, Facebook’s digital wallet that will be used to store Libra.
 • Beller was previously a partner at Andreessen Horowitz and part of the corporate development team at Medium.

“A short, dark-haired, charismatic, optimistic and energetic hustler”, zij dan, niet hij:

Tokmetzis

Correspondent bij De Correspondent, over mogelijke problemen met de Libra:

Facebook krijgt met zijn nieuwe munt nóg meer oncontroleerbare macht

Ruim twee maanden geleden kondigde Facebook aan een mondiale digitale munt te lanceren. De kritiek op deze plannen groeit. Terecht, want er zijn zeker vier heel grote problemen die eerst opgelost moeten worden.

Probleem 1: Wat voor munt ís de Libra nu eigenlijk?

Vanuit Facebook en de Libra Association is het voldoen aan wet- en regelgeving een enorme opgave.

Maar draai dit eens om. Ook wetgevers en toezichthouders hebben tijd nodig om überhaupt te doorgronden wat voor munt de Libra nu eigenlijk is. Er is tijd nodig om alle risico’s goed in te schatten en tot goede regelingen te komen die burgers, klanten en landen voldoende bescherming bieden.

Die taak wordt bemoeilijkt omdat Facebook en zijn partners internationaal opereren en wetgeving en toezicht doorgaans nationaal georiënteerd zijn. Tevens missen vooral landen in opkomende economieën de capaciteit en juridische infrastructuur om zo’n potentieel groot monetair project goed te reguleren. Moeten internationale organisaties zoals het IMF nog een rol hierin krijgen?

Dit zijn vragen die waarschijnlijk niet binnen een jaar zijn te beantwoorden, de tijdspanne die Facebook in gedachten heeft voor de lancering, laat staan dat er in zo’n korte tijd goede oplossingen gevonden worden.

Probleem 2, De Libra ondermijnt de macht van staten:

Een interessant punt is ook of de Libra misbruikt kan worden voor politieke doeleinden. De meeste aangesloten bedrijven zijn Amerikaans. Kan de Amerikaanse overheid druk uitoefenen op de Libra Association of haar leden om in tijden van internationale spanningen bepaalde landen af te sluiten van het betalingsverkeer?

Het zou niet de eerste keer zijn dat betalingssystemen en dergelijke misbruikt worden voor politieke doeleinden. Onder de Patriot ACT bijvoorbeeld, de strenge antiterrorismewetgeving die na 911 werd aangenomen, waren buitenlandse banken verplicht om gegevens over klanten aan de VS te verstrekken, ook al was dat op basis van de wetgeving van hun eigen land verboden.

Deze banken zaten meestal klem en kozen er dan maar voor om de meest agressieve overheid tevreden te stellen. De VS dreigde met het intrekken van bankvergunningen als ze niet mee zouden werken. Ook het internationale betalingsnetwerk SWIFT is door de VS onder druk gezet om informatie over transacties over te dragen, terwijl dat volgens Europese wetgeving helemaal niet mocht.

Probleem 3: Wat blijft er over als je door de marketingpraatjes prikt?

Bij de meeste cryptovaluta zijn blockchains onveranderbaar, simpelweg omdat er niemand de baas is. Als iemand er met jouw Bitcoins vandoor gaat, dan heb je pech. Niemand die zo’n transactie kan terugdraaien.

Maar bij de Libra is er wel iemand de baas: de Libra Association. Het is nog maar de vraag of de stichting de druk kan weerstaan van procederende gebruikers of aandringende overheden om transacties toch niet stiekem terug te draaien en de blockchain te veranderen.

Technisch kan dat. Maar wat betekent dat voor het vertrouwen in de munt en het betaalsysteem? Datgene wat juist vertrouwen moet geven – de onveranderlijkheid van het register van transacties – zal mogelijk helemaal niet zo onveranderlijk blijken te zijn.

Probleem 4: Kunnen we Facebook wel vertrouwen?

Keer op keer belooft Facebook beterschap, maar het platform heeft nog niet overtuigend laten zien dat het de communicatie en nieuwsvoorziening van zijn gebruikers op een verantwoorde manier kan beheren. En dit bedrijf wil binnen een jaar het wereldwijde geldsysteem op zijn kop zetten?

In het geval van Facebook zou eerst de discussie moeten worden gevoerd of dit bedrijf überhaupt niet te groot is geworden. In plaats van grotere machtsconcentratie, lijkt verbrokkeling en opsplitsing op dit moment een logischere stap.

JM, dat was het weer. Morgen blijft het nog lange tijd bewolkt met soms ook regen.

For a while, nearly every girl at school on whom I had a crush had a father in the FBI.

Op dat moment nog vriendin, nu zijn vrouw, kwam door hem zelf ook in de problemen. Maar, hi-hi:

Made it to the studio and couldn’t find street parking, but my tail did. He had to leave his spot when I drove out of range, so I doubled back and stole his spot.

Waarin een groot land klein kan zijn:

All that was left of Ed’s stuff after the FBI raided the house fit into one small cardboard box.

Hij op Twitter, “I wrote a book”. In zijn boek heeft hij het over “a memoir”:

www۔panmacmillan۔com/blogs/general/edward-snowden-book-permanent-record

Zij zeggen nu:

Case 1:19-cv-01197 Document 1 Filed 09/17/19 Page 1 of 26 PageID# 1

Op de dag van publicatie deze week, hier jij met de opbrengst:

pdf

Twee woorden, eerste woord, drie lettergrepen, begint - in Amerika - met:

car

Klunk, carriage return, terminologie die eigen is aan een bepaald vak of beroep:

Wagenterugloop

De benaming “return” is afgeleid van carriage return (wagenterugloop), de Engelse term bij een typemachine om de wagen met het papier te laten terugkeren naar de rechterkant van het apparaat, zodat de volgende letters links op het papier zouden komen.

Bleeh, jargon? Hij, Snowden, reikt al op blz. 2 van ‘Preface’ een goed bruikbaar verzamelbegrip aan:

If I knew anything back then, I knew computers.

Een uitkomst want wie weet ga jij ook steigeren bij:

Informatie- en communicatietechnologie

Of bijvoorbeeld als van die ico-coin-kuifjes telefoonbreed op hun website laten zetten:

Roadmap

Voor je het weet moeten ze met je naar de eerste hulp:

internet of Internet?

[?] Schrijf je internet met een kleine letter of met een hoofdletter?

[!] We schrijven internet met een kleine letter.

Taaladviesdienst, 0900 - 345 45 85 (op werkdagen tussen 10.00 en 13.00 uur):

Internet is nu een soortnaam. Als aanduiding voor een medium lijkt het sterk op televisie/tv, radio en teletekst, die ook een kleine letter krijgen.

Niet als je zin er mee begint en kennelijk een advies dat al langer in omloop is want ik werd in eerste instantie doorgestuurd naar webarchive۔org. Dat kwam deze week nog op een andere manier langs:

How the Internet Archive is waging war on misinformation

The Internet Archive, founded in 1996, is a non-profit that collects and digitises information, from films to books. It is best known for the Wayback Machine, a free repository of web pages that allows users to see what a particular URL looked like when it was archived, regardless of whether it has since been changed or taken down.

Oeioeioei, bewaren kan zo effectief zijn. Gedigitaliseerd karakter Poroshin in een boek uit dat ‘Archive’:

‘It’s quite comprehensive. They’ve got the complete membership records, which makes it easy to find out when people lie on their denazification questionnaires. I’ll bet they’ve even got your name there somewhere.’

Gunther: ‘Like I said, I was never a Party member.’

‘No,’ he grinned, ‘of course not.’ Poroshin took the file and returned it to the filing cabinet. ‘You were only obeying orders.’

Laat hoofdpersoon Bernie Gunther op weg naar dat documentatiecentrum oplepelen wat-ie ervan weet:

A German Requiem, Philip Kerr (1991)

Troops of the US Seventh Army had stumbled on the complete Nazi Party membership records at a paper mill near Munich, where they were about to be pulped. As well as the NSDAP master files, the Centre included in its collection the NSDAP membership applications, Party correspondence, SS service records, Reich Security Office records, SS racial records, proceedings of the Supreme Party Court and the People’s Court — everything from the membership files of the National Socialist Schoolteachers’ Organization to a file detailing expulsions from the Hitler Youth.

Magnum Photo:

nsdap
Near Munich. Waste Paper in this storage of the
paper and carton supplier Wirth covered the NSDAP
membership files. 1945.

Bijzonder, boeken worden dus zonder kosten door hen aan je uitgeleend:

archive

Bijvoorbeeld het hierboven genoemde boek:

kerr_cover   kerr_inside

In digitaal formaat, met een sticker van de openbare bibliotheek in Boston geplastificeerd en wel zoals genoeg andere titels gescand door het ‘Internet Archive’. Borrow This Book? Niet bij dit boek maar het kan zelfs zijn dat je op een wachtlijst komt.

Er zijn kennelijk nette afspraken met “rechthebbenden” gemaakt:

Controlled Digital Lending (CDL) is an emerging method that allows libraries to loan print books to digital patrons in a “lend like print” fashion. Through CDL, libraries use technical controls to ensure a consistent “owned-to-loaned” ratio, meaning the library circulates the exact number of copies of a specific title it owns, regardless of format, putting controls in place to prevent users from redistributing or copying the digitized version.

Anders een film? Niks ‘borrow’ nu, alleen even klikken, ‘Columbia Pictures Presents’:

film
The Social Network (2010)  —  Bio/drama based on the book “The Accidental Billionaires.”     not

Door ‘The Internet Archive’ opgenomen in ‘Collection Community Video’, ‘240,695 Views’, ‘item-details’:

 • The Social Network ( 2010) 720p Br Rip X 264 700 MB YIFY

Nu ga je je afvragen hoe zorgvuldig rechten in dit geval geregeld zijn. ‘Related Videos’-button doen:

 • 300 Rise Of An Empire 2014 720p Br Rip X 264 YIFY
 • Game Over (2019) 720p NF WEB DL X 264 750 MB
 • Immortal Combat (1994) VHS Rip 720p Upcale
 • 12. Angry. Men. 1957.720p. BRrip.x 264. YIFY

Of:

 • Tropical storm steering using geostrophic winds derived from smoothed 700-MB and 500-MB height fields.

Of:

 • 1018Eng700MB

Als ‘RAR’-bestand beschikbaar zonder verdere informatie. Downloaden en kijken, goederentrein door het beeld, komt roodharige actrice aangelopen, auto’s van zeer recent model en het kan niet anders of we zijn in de VS …

OK daar is dan de titel:

10x10 (2018)

A man abducts a flower shop owner and holds her captive in a small, soundproof room in an effort to extract a dark secret from her past.

Blij met een dooie mus denk ik. Dooie muis:

If I know anything, I know computers.

Betalingsbedrijf PayPal stapt uit het libra-project van Facebook

SAN JOSE - Betalingsbedrijf PayPal stapt uit het libra-project van Facebook. Dat maakte de onderneming vrijdag bekend nadat een dag eerder al geruchten daarover naar buiten waren gekomen. PayPal was een van de financiële bedrijven die lid waren van de Libra Association die de digitale munteenheid van Facebook ontwikkelt.

PayPal zegt nog altijd achter de doelen van libra te staan. Ook laat het bedrijf weten open te staan voor een samenwerking in de toekomst.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde eerder deze week dat behalve PayPal ook Mastercard en Visa zorgen hebben over hun deelname aan libra. De aandacht van toezichthouders voor de cryptomunt zou hen zorgen baren. Bovendien zou Facebook te weinig doen om witwassen via libra te voorkomen.

Mogelijk is betere strategie voor Facebook om te wachten tot een startup voldoende markt heeft verworven, daarna de startup gaan overnemen.

Hoi JM. We zijn al weer een week verder:

Mastercard, Visa, eBay and Stripe quit Facebook’s Libra

Five companies, led by Mastercard, Visa and eBay, pulled out of Facebook’s planned digital currency Libra on Friday, following sustained political pressure and just days before the project’s backers are due to meet for their first board meeting.

Hoe zeggen jullie dat, ik juig het too? maar ik zie ook dat ‘libra’ net als dollar, euro enz. van de pers al een kleine letter gekregen heeft.

Glasgerinkel? Er komt water onder de deur door? Iets van een brandlucht? Suikerberk die ‘help!’ roept?

Natuurlijk niet maar had je dit gezien:

Oproep voor direct pinnen bij DNB

Experiment Een denktank van economen wil dat De Nederlandsche Bank burgers direct toegang geeft tot geld bij de centrale bank.

Als het aan de economen van denktank Sustainable Finance Lab ligt, lopen binnenkort 10.000 mensen in Nederland rond met een bankpas en een app die rechtstreeks toegang geeft tot een bankrekening bij DNB. Direct betalen of sparen met publiek digitaal geld van de centrale bank, in plaats van met private digitale euro’s van de commerciële banken.

Gaat ook over not-so-social-media vanavond

Tegenlicht - Voorbij de emoji - zondag 13 oktober, 21.00 uur, NPO2

De communicatie in het digitale domein wordt geregisseerd door de beursgenoteerde bedrijven van Silicon Valley. Aan de westkust van de Verenigde Staten komt vier keer per jaar het Unicode Consortium bij elkaar. Dit moeilijk toegankelijke gezelschap wordt beschouwd als de ‘Hoge Raad’ van online communicatie. In dit overlegorgaan van de techgiganten krijgt de taal en de infrastructuur van de online wereld vorm en inhoud.

Afgezanten van Apple, Microsoft, Facebook, Google, IBM, Netflix, Amazon en Intel bepalen er de mondiale standaard voor symbolen, tekens en lettertypen in de digitale (beeld)taal, zodat al onze apparaten moeiteloos met elkaar kunnen communiceren.

Tegenlicht kan of niet tellen:

Onderdeel van Unicode is de twaalfkoppige ‘Emoji Commissie’

Of er moet een vuurtje onder de ‘webmaster’ gestookt worden:

Unicode Directors

1	Microsoft Corporation
2	Netflix
3	IBM Corporation
4	Google, Inc.
5	IQVIA
6	Facebook
7	Business Letters
8	Facebook
9	Amazon Web Services
10	Apple
11	Intel Corporation (retired)

Of ze konden bij de redactie - net als ik - het lijstje ‘members’ van dat ‘Emoji-subcommittee’ niet vinden.

Voor een idee van ‘Corporate Power and Responsibility’ anders dit screenshot?

 members

Penning met snotje staat voor:

Sultanate of Oman - Ministry of Endowments and Religious Affairs

En heeft men bij het Consortium ook doorgelinkt naar: mara.gov.om

Daarmee contact opnemen:

contactus

Voor een beter begrip van hoe een en ander functioneert:

Available membership levels. See also Discounted Multi-year Memberships: FULL $21,000

Of gaan oefenen met de eigenschappen van ‘unicode’ en dan als eerste, wat is het:

Learn More about Unicode

Unicode provides a unique number for every character, no matter what the platform, program, or language is.

The emergence of the Unicode Standard and access to tools supporting it are among the most significant recent global software trends.

Each character in a language is assigned a unique code. Check out the complete list (warning: there are close to 150,000 and counting!).

Dat je het gelooft, dus dat het maar goed is dat het er is:

Characters before Unicode

Fundamentally, computers just deal with numbers. They store letters and other characters by assigning a number for each one. Before the Unicode standard was developed, there were many different systems, called character encodings, for assigning these numbers.

These earlier character encodings were limited and did not cover characters for all the world’s languages. Even for a single language like English, no single encoding covered all the letters, punctuation, and technical symbols in common use.

Pictographic languages, such as Japanese, were a challenge to support with these earlier encoding standards.

Onmiddellijk weer gierend halthouden, stopteken:

onclick="scrollToSection('about-us-section', -30)"

Internet-politie:

Blaze InfoInformation Security is a privately held, independent information security company born from years of combined experience and international presence. With offices in Brazil and Portugal, Blaze has a team of senior analysts with past experience in leading information security consulting companies around the world and a proven track record of published security research.

Niet daar voor jou:

We are strong believers in technical excellence and count with extensive experience in delivering complex projects for large customers from different industries such as financial, telecommunications, technology, government and e-commerce. We guarantee the best results to meet your security demands.

De mufti’s van Blaze InfoSec op een stil moment over andermans speurwerk:

What you see is not what you get: when homographs attack

Since the introduction of Unicode in domain names (known as Internationalized Domain Names, or simply IDN) by ICANN over two decades ago, a series of brand new security implications were also brought into light together with the possibility of registering domain names using different alphabets and Unicode characters.

What are homoglyphs and homographs?

Below are the strings https://www.apple.com (Latin) and https://www.аррӏе.com (Cyrillic) displayed in the font Tahoma, size 30:

  tahoma_30

Below are the same strings now displayed in the font Bookman Old Style, size 30:

  bookman_oldstyle_30

The way they are rendered and displayed, Tahoma does not seem to distinguish between both of them, providing no visual indication to a user of a fraudulent website.

Link naar een van beide Apple-adressen is een verrassing en waarom dat zo is zie je waarschijnlijk alleen maar als je het onderste voorbeeld iets vergroot (door er op te klikken, dank je wel Weerman).

Of als je naar degene gaat die dit eigenlijk heeft uitgezocht. Onderaan diens blog-pagina:

Phishing with Unicode Domains

A simple way to limit the damage from bugs such as this is to always use a password manager. In general, users must be very careful and pay attention to the URL when entering personal information. Until this is fixed, concerned users should manually type the URL or navigate to sites via a search engine when in doubt. This is a serious vulnerability that can even fool those who are extremely mindful of phishing.

Niet echt nieuws meer intussen dus Jan Marco:

Covered by: 9to5mac, Arstechnica, Engadget, Forbes, Fortune, The Guardian, IBTimes, Inc., The Independent, Mashable, PC Magazine, The Register, Schneier on Security, Softpedia, TechCrunch, TroyHunt, Wired

Discussed on: Hacker News, /r/programming, /r/netsec, /r/android, /r/webdev

Maar je wilde dit toch wel even weten voor je door AVROTROS-Opgelicht als deskundige wordt gevraagd?

In de tekst bij de uitzending van gisteravond van VPRO Tegenlicht klopt toch iets niet?

Ik kwam uit op een aantal ‘Unicode Directors’ van 11 maar de TV recensent van de NRC heeft vanochtend:

Meer dan de helft van de communicatie op Instagram bestaan uit emoji’s. Er zitten 3000 plaatjes op de toetsenborden van onze telefoon, jaarlijks komen er zestig bij. Maar welke? Daar moet over vergaderd worden. Door een commissie van Unicode, het twintigkoppig opperwezen van de emojitaal.

Shit, hoe weet hij dat te melden, 20 ‘members’ in dat ‘Emoji-subcommittee’ …

Zat natuurlijk gewoon in wat uitgezonden is maar ik heb even niet opgelet?

Mis ik al een tijd de mogelijkheid om daar snel achter te komen, namelijk door achteraf gewoon de ondertiteling van zo’n programma bij tt888.omroep.nl op te vragen. Die is verdwenen.

Had ik nog een andere, eerder opgeslagen “Teruglezen.nl”-link:

Plak hier je NPO Uitzending Gemist link en druk op Enter…

Die doet het gewoon, dus weet hij en anders zij of ze waar je nu terecht kan voor deze service?

Het is een hij. Was met deze Teruglezen-pagina finalist in een wedstrijd:

Stuiveling Open Data Award 2017

De Stuiveling Open Data Award wordt georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (onderdeel van ICTU) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Niet dat bij de inzending zijn naam vermeld staat maar hij timmerde elders letterlijk aan de weg:

Met 3.000 liter verf de fileproblematiek op de drukke A4 oplossen

Sjoerd van der Hoorn, eerder voor een prijs in de race met zijn website teruglezen.nl (waarmee je fragmenten in gemiste tv-uitzendingen kan terugzoeken), denkt dat hij dat kan en hij mag eind deze maand bij Rijkswaterstaat langskomen.

Beschrijving van Teruglezen.nl bij de inzendingen voor een prijs van 20.000 (winnaar: Consumentenbond)

Inzendingen SODA2017

Gebruikers kunnen naar www.teruglezen.nl en daar de link van de NPO.nl site naar hun favoriete programma plakken. Zo is een aflevering van Pauw (https://www.npo.nl/pauw/04-09-2017/BV_101384430) bijvoorbeeld terug te lezen via http://www.teruglezen.nl/npo.php/BV_101384430

Geinponem, begeleidende tekst kwam van hem als deelnemer zelf:

Technisch gezien is Teruglezen.nl ook een pareltje. Het verwerken van de ondertiteling gebeurd direct in de browser van de gebruiker. De servers van Teruglezen.nl zitten hier dus niet tussen.

Daar ging het mij om, in de ‘source’ van de pagina kunnen kijken waar, in dit geval, ‘siteorigineel.js’ vandaan komt en dan daar weer zien hoe je het nu moet opvragen?

De oude link blijkt er zelfs ook nog in te staan, weggecommentarieerd:

//xhttp.open("GET", "https://tt888.omroep.nl/tt888/" ....

Met daaronder de actuele link, met “poms” - zag ik ergens anders - voor “Publieke Omroep Media Service”:

https://rs.poms.omroep.nl/v1/api/subtitles/VPWON_1295413/nl_NL/CAPTION.vtt

Link hier door mij alvast geprepareerd om zo in de browser plakken.

En met een ‘prid’, PRogrammaID, “VPWON_1295413”, afkomstig van “NPO Start”:

https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/13-10-2019/VPWON_1295413

En ja hoor, daar komt nu opnieuw weer langs wat ik wil weten:

22
00:03:02.060 --> 00:03:05.090
Als een soort Hoge Raad
van ons digitale verkeer...

23
00:03:05.140 --> 00:03:09.170
vergadert Lisa Moore met 19 andere
commissieleden over de vraag...

24
00:03:09.220 --> 00:03:13.180
welke icoontjes aan ons emoji
toetsenbord worden toegevoegd.

Nog even terug naar Van der Hoorn, toen gloedvol tegen de SODA-jury:

Door te klikken op een zin, wordt automatisch teruggelinkt naar de oorspronkelijke uitzending en wordt met afspelen begonnen vanaf het gekozen moment.

Doet dat dus niet bij hem maar dat zou ik ook wel willen weten, hoe je Uitzending Gemist zijn player zover kan krijgen dat-ie ergens verderop in de video start met afspelen? Iets van oplossing gloort hier misschien:

Bij het laden van die videostreams laadt je internetbrowser in werkelijkheid een zogenaamde m3u8-playlist. In dit geval spreek ik daarom ook liever over een videoafspeellijst i.p.v een videolink. Deze videoafspeellijst vertegenwoordigt al die stukjes van ±5 seconden, om ze op die manier in de goede volgorde op je scherm te tonen.

Jan Marco, dat gebruik jij af en toe weet ik, Google Translate:

French detected, English: John the Square

lecarre

David John Moore Cornwell, better known by the pen name John le Carré, is a British author of espionage novels. During the 1950s and 1960s, he worked for both the Security Service and the Secret Intelligence Service.

In het archief van de NRC heeft Bas Heijne hem tot twaalf keer toe als John le Carré

Born October 19, 1931 maaar vorige week vrijdag kwam er van hem wel nog een nieuw boek uit:

John le Carré’s Agent Running in the Field — slow-burn but provocative

The engine of every decent novel, and certainly every spy thriller, is conflict. “The cat sat on the mat is not a story,” as John le Carré has opined, “but ‘the cat sat on the dog’s mat’ is.” A neater summary of the writer’s craft would be hard to find — but for too much of his latest novel, le Carré ignores his own advice. This cat sits too long on its own mat.

Hoofdpersoon, van beroep, geheim agent, is-tie braaf nu: huwelijk, OK, vakmanschap, OK, badminton, hartstochtelijk. Twintig jaar terug, voor de held in een ander boek, louter misère.

Zoiets hoor je ook aan zijn stem als hij nu en ter vergelijking twintig jaar eerder het eigen boek zelf inspreekt.

Evengoed genoeg nog om je te verkneukelen:

‘Dom is keen to have a word with you’
Dom?
‘Dominic Trench, our recently appointed head of London General. Your one-time head of Station in Budapest. He says the two of you got on like a house on fire. I’m sure you will again. Why are you looking at me like that?’
‘Are you seriously telling me Dom Trench is head of London General?’
‘I don’t think I’d lie to you, Nat.’
‘When did that happen?’
‘A month ago. While you were asleep in Tallinn not reading our newsletters. Dom will see you at ten tomorrow morning prompt. Confirm with Viv first.’
‘Viv?’
‘His assistant.’
‘Of course.’

Over hoofdstukken heen zal onze Nat zijn nieuwe leidinggevende tegenover de lezers blijven afzeiken:

Dom doesn’t do guilt
Dom doesn’t do confrontation
Dom doesn’t do irony

Maar waarderend over een andere collega:

She doesn’t do hysterics and she likes fish.

Twintig jaar geleden Had hij er zo nog maar één, overigens ook met een professionele “Nat” als held:

“That’s not an exit wound, that’s a splat wound. You’d need a dumdum bullet to make a hole like that.”

Waar iemand had aangeboden diens bevindingen bij een sectie in het Turks te vertalen:

“I can’t do splat,” the consul warned Brock wretchedly, “it doesn’t translate” …

Dumdum, splat in Duitse vertaling:

“Das ist keine Austrittswunde, sondern eine Eintrittswunde. Ein solcher Schürfsaum kann eigentlich nur von einem Dum-dum-Geschoß stammen.”

“Schürfsaum kann ich nicht”, meinte der Konsul mit kläglicherStimme, “das kann man nicht übersetzen” …

Nederlandse vertaling? € 1,50 => marktplaats.nl/…/boeken/…single-en-single-john-le-carre.html

De man zijn boeken zijn -tig keer verfilmd of in een tv-serie verwerkt, 16 inmiddels belegen foto’s daaruit:

Ranking Every John Le Carré Adaptation

Whose Smiley was best? Leamas? What about Hiddleston though?

Le Carré gave readers the spy-versus-spy and inside tradecraft they craved, but with a dose of literary modernism and a disillusioned worldview.

In feite een literaire beoordeling:

Despite the presence of spies, Le Carré’s work is not a natural fit for the screen. The shifting perspectives, the disorienting time shifts, the coded interactions that require two or three hundred pages of immersion before you can feel confident in even identifying the main characters, or explaining the gist of their basic interactions––how do you put all that into a two-hour visual experience while also staying true to the art, and selling popcorn on top of it?