Mobieltje in trek als huistelefoon

Bron Telegraaf 14 mei 2007 hoofdpagina:

De vaste telefoon verdwijnt langzaam uit de huiskamers. Hoewel mensen thuis nog steeds het meest bellen met de vaste telefoon, pakt de helft van de jongere generatie onder de 40 jaar thuis ook het mobieltje om te bellen. Reden is meestal het gemak omdat daarin veel nummers staan.
Dat blijkt uit een onderzoek van KPN, uitgevoerd door Blauw Research bv, onder bijna 750 mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar.
Een op de vijf mensen heeft tegenwoordig alleen een mobiele telefoon en geen vaste aansluiting meer thuis.

En voor doorverbinden en interne gesprekken bij bedrijven:

[quote]‘Indoor’ GSM neemt Dect wind uit de zeilen

Het gebruik van GSM voor interne bedrijfscommunicatie wordt eenvoudiger en voordeliger. Tenminste, wanneer het ministerie van Economische Zaken de aanbevelingen van TNO overneemt die het ministerie gisteren aan de markt presenteerde. Volgens de woordvoerder van Economische Zaken buigt het Agentschap Telecom zich over de praktische invulling van het advies.

De dekking van het publieke GSM-net binnen grote kantoorpanden laat vaak te wensen over, zeker op hoger gelegen etages.

GSM als alternatief voor Dect of WiFi is daarom niet altijd praktisch en bovendien ook een dure oplossing. De techniek maakt gebruik van een gelicenceerde band waar aanbieders veel geld voor hebben betaald. Zij brengen daarom gesprekskosten in rekening.

TNO onderzocht voor EZ of daarvoor in Nederland frequenties kunnen worden ingezet die nu zijn bestemd als buffer tussen respectievelijk GSM en DECT-frequenties rond de 1800 MHz. Die buffer (guard band) diende in het verleden om te voorkomen dat DECT en GSM elkaar zouden storen. Verbetering in de technologie heeft ertoe geleid dat die interferentie in praktijk eigenlijk niet meer voorkomt, zo blijkt uit het TNO-onderzoek. TNO adviseert de overheid echter de band niet licentievrij te maken. Bij zeer intensief gebruik treedt namelijk wel onderlinge verstoring op tussen de GSM-toepassingen.

Wanneer het gebruik van de bufferband onder een licht licentieregime gaat vallen, komen de gebruikskosten waarschijnlijk fors lager uit dan bij bellen over het netwerk van de publieke GSM-aanbieders. Wanneer het ministerie van EZ de licenties binnenkort verdeelt, kunnen bedrijven de dekking van GSM binnenshuis verbeteren of zelfs de GSM gebruiken als alternatief voor draadloze DECT-telefonie. Alle courante GSM-telefoons kunnen deze frequenties in de ‘bufferzone’ gebruiken. Buiten het bereik van het bedrijfsnet kiest de telefoon vervolgens gewoon het openbare GSM-netwerk.

Aanbieders van telefonie hebben aangegeven dat er bij hen grote behoefte bestaat aan deze zogeheten laagvermogen-GSM (lvGSM)-toepassingen, die vanwege het geringe bereik ook wel met picocellen of femtocellen worden aangeduid. Recent onderzoek van Analysys bevestigt de marktkansen van lvGSM. In het Verenigd Koninkrijk, waar licenties voor lvGSM vorig jaar zijn verdeeld onder twaalf nieuwe aanbieders, zijn onder meer low power campus-GSM-aanbieders ontstaan en bijvoorbeeld het bedrijf Coffee Telecom dat voordelig mobiele telefonie aanbiedt op zo’n 5000 hotpots in koffieshops.

Automatisering Gids - vrijdag 11 mei 2007
http://automatiseringgids.sdu.nl/ag/nieuws/nieuws/toon_nieuwsbericht.jsp?di=324917

[/quote]